Oci verd

2 maig 2015

L’agenda verda de maig

El primer diumenge de mes és el dia perfecte per planificar l’oci verd i la teua agenda de maig. El mes de les flors no pot estar al marge dels passatemps sostenibles que BioValencia resumeix en aquest article. La cara més verda la Comunitat Valenciana!

El mes de maig ha començat amb un esperat cap de setmana llarg, perfecte per eixir i estar en contacte amb la natura. L’agenda d’aquest mes està carregada d’esdeveniments i activitats interessants, així que no deixes de consultar-la perquè pots trobar un plan interessant. Et recordem més, que si pertanys a una associació o empresa que aposte pel medi ambient i la sostenibilitat, pots publicar les teues propostes de forma gratuïta a la nostra web. Què ens ofereix el mes de maig?

 

Biogastronomía i mercats agroecològics

Arranquem el mes de maig amb la 5ª edició de l’Encuentre Eco-vegetari’a que té lloc a l’Eco-càmping Resort Marjal a Crevillent durant els dies 1, 2 i 3 de maig. L’esdeveniment organitzat per la Unión Vegetariana Española (UVE) compta amb una fira ecològica amb expositors de productors ecològics i associacions. A més, ofereix un ampli programa de conferències i tallers pràctics, així com música per amenitzar les vetllades.

 

agenda mayo biovalencia1

 

Durant tot el mes, tindran lloc mercats agroecològics: tots els diumenges al Mercat del Riurau a Jesús Pobre, i durant diferents dissabtes i diumenges del mes en altres localitats de la Marina Alta (consulteu la Ruta dels Mercats de la Marina Alta). Destaquem també el Mercat dels Porxes en Benissa, el segon dissabte de mes, és a dir, el 9 de maig. El 16 de maig té lloc la Fira d’Agricultura Ecològica en el Vedat de Torrent.

 

Trobaràs, a més, durant els dissabtes alterns la mostra de menuts agricultors i productors d’Alacant en l’hort comunitari de Les Carolines. També, els diumenges pots acudir a la Mostra de Productors Locals en Alaquàs organitzada per Del Camp a la Taula.

 

L ‘#hortsocial i associacions de productors i consumidors

Avui dia estan sorgint altres formes de organitzar-se, d’aprendre i de consumir. A continuació, us presentem dues iniciatives interessants: L’#hortsocial de Del Camp a la Taula i una associació de productors i consumidors de la Marina Baixa, Naturaka.

 

agenda mayo biovalencia3

 

Del Camp a la Taula, organització sense ànim de lucre ha posat en marxa a Albal l ‘#hortsocial, un hort obert a tots aquells que vulguin compartir, dialogar i aprendre cultivant. Ens explicava el president de l’associació, José Benavent, que és un hort per als aturats de llarga durada que han perdut la confiança en si mateixos, per a jubilats, perquè nens i nenes aprenguin del contacte amb la terra… En definitiva, és un hort amb una finalitat social en el qual encara queda alguna parcel·la lliure. Així que, si t’interessa, posa’t en contacte amb ells.

 

Naturaka és una associació sense ànim de lucre de productors i consumidors que comparteix uns principis ecològics, de KM0 i de sobirania alimentària. Aquest tipus d’associacions està proliferant en diferents localitats de la Comunitat Valenciana. Es busca que l’ecològic tingui un preu just i no desorbitat, com passa en altres tipus d’establiment.

 

agenda mayo biovalencia5

 

La confiança és fonamental en aquest tipus d’associacions, ja que és el soci el que agafa la fruita, la pesa, l’anota en l’albarà i paga a l’voluntària o voluntari de torn que porta el rebost. Aquest projecte en concret compta amb un poc més de 200 nuclis familiars que fan torns en la gestió del local, del rebost i del servei de neteja.

 

Una funció important d’aquestes associacions és difondre una cultura respectuosa amb el medi-ambient a través de la producció i consum de productes, a més d’organitzar tallers i xerrades que van cap a un model de sobirania alimentària. En aquest sentit, el 16 de maig, per exemple, se celebrarà a Naturaka, Altea, la segona part del taller titulat Nutrición para Todos.

 

Cursos sobre cultiu ecològic i local

Durant el mes de maig, en 4 sessions (9, 16, 23 i 30 de maig) té lloc a Carrícola, poble de la Vall d’Albaida que aposta des de fa dècades per l’ecologia i sostenibilitat, un curs sobre el cultiu ecològico d’àrbres fruiters.

 

agenda mayo biovalencia6

 

La finca ecològica de Agrolife a Alcàsser ens ofereix el 3 de maig un taller horticultura i disseny d’hort. La Cooperativa agroegològica de Picassent L’Aixada com Eixida organitza durant el mes de maig les IV Jornades Agroecològiques. Alimentació, consciència i territori, que versaran fonamentalment sobre la relació entre alimentació i salut i els espais autogestionats.

 

A més, en ple centre de València, a Russafa, Ecologistes en Acció impartirà el dia 12 de maig un taller sobre bolas de semillas al local del Banc del Temps de Russafa, Literat Azorín, 39.

 

Biorutes

El 31 de maig el mercat mercat del Riurau de Jesús Pobre ens proposa una excursió primaveral per descobrir el patrimoni cultural de la zona. Durant aquesta excursió que eix a les 10 del matí del mercat i té un cost de 2 euros, podrem veure restes romanes i oliveres mil·lenàries.

 

agenda mayo biovalencia7

 

Itinerantur ens proposa el 3 de maig visitar a Castelló el castell de Santa Magdalena de Polpís i els cims d’Irta per dos dels seus accessos més espectaculars: els barrancs del Castell i del Boixar, frescos, ombrívols i purament mediterranis. El dia 10 ens porta a fer l’estupenda via verda de la mar de Benicàssim.

 

Ens delectarà també el dia 31 de maig, com cada últim diumenge de mes, amb una ruta teatralitzada Mascarell, Castelló, l’única població totalment emmurallada que queda a tota la Comunitat Valenciana. Frares, nobles, pirates berberiscos i una infinitat de curiositats culturals i històriques ens esperen en aquesta apassionant ruta teatralitzada pel nostre passat remot.

 

Plataforma per a un consum sostenible

Des de BioValencia recolzem i impulsem l’adquisició d’objectes ecològics, reciclats, sostenibles i creatius, en resum productes que estiguin compromesos amb el medi ambient. Per aquest motiu, volem ser un canal perquè tots aquells Creatius Sostenibles puguin oferir els seus objectes ecològics. Si t’interessa el nostre projecte i vols tenir un canal de distribució de les teves creacions posa’t en contacte amb nosaltres.

 

agenda mayo biovalencia8

 

Donem una segona, tercera, quarta … vida a aquells objectes que ja no fem servir, però que poden servir per a infinitat de noves peces. Recicla, reutilitza, crea.

 

Us recordem també que, al Jardí Botànic de la Universitat de València ens ofereix durant aquest mes ioga per a menuts els diumenges i continuarà realitzant també, cada últim diumenge de mes les visites guiades gratuïtes. Des Biovalencia us desitgem un feliç mes de maig ple d’activitats saludables i sostenibles.

 

Etiquetes
Portal web que recull informació sobre eco-empreses, eco-agenda i eco-noticícies a València, Castelló i Alacant a més d'informar sobre esdeveniments ecològics i sostenibles.
Send this to a friend