Inspiració natural: anous de rentat

Sabíeu que es poden utilitzar nous per rentar la roba? No és que aquests fruits siguen màgics, sinó que tenen una substància similar al sabó al seu interior que ens permetrà fer la bugada un poc més ecofriendly. La nostra bloguera més creativa ens explica tots els secrets de les nous de rentat i ens ensenya a fabricar el nostre propi detergent casolà.

Cada vegada més incorporem accions beneficioses per al planeta en el nostre dia a dia. En el cas del rentat de la roba, per exemple, tots sabem que per reduir el consum d’aigua i energia és millor fer rentats curts, aprofitar al màxim l’espai del tambor de la rentadora, utilitzar programes de baixa temperatura o anar a botigues especialitzades per comprar detergents a granel, per evitar consum de plàstic i reutilitzant els envasos que tenim a casa. Bones pràctiques que, en definitiva, ens permeten estalviar recursos i alliberar menys residus al medi ambient.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és NUECES-USO-JABON.jpg
Anous de rentat per netejar sense generar residus. Imatge: zlata_titmouse

Doncs el post d’avui és per presentar-vos una altra solució natural, lliure de plàstics i encara poc coneguda, amb la qual podrem higienitzar els nostres tèxtils. Sabíeu que es poden utilitzar anous per llavar la roba? Doncs sí! Però no es tracta d’unes anous qualsevol, ja que tenen un compost al seu interior que marca la diferència i que és conegut com a saponina. Es tracta d’un heteròsid molt comú al món vegetal i que es caracteritza principalment per produir una escuma persistent i tensioactiva en entrar en contacte amb l’aigua, a temperatures superiors a 30ºC. Una propietat que permet dissoldre els greixos i actuar contra la paret cel·lular de fongs i bacteris. Per això, algunes espècies vegetals que la contenen s’han utilitzat al llarg de la història per netejar teixits, superfícies o, fins i tot, pell i cabells.

En el nostre cas, ens centrarem en el gènere Sapindus, format per unes 12 espècies d’arbres o arbustos distribuïts pels tròpics i subtròpics del món. Els fruits de totes aquestes espècies contenen saponines, en major o menor mesura, per això s’anomena així el gènere, però són dues les més conegudes i utilitzades: S. saponaria (Amèrica) i S.mukorossi (Àsia). Aquesta última serà la nostra protagonista, ja que els darrers anys s’està promocionant com una alternativa al sabó convencional, més natural i lliure d’envasos de plàstic, que ens permetrà fer la bugada de forma més ecofriendly.

Sapindus mukorossi

L’espècie Sapindus mukorossi es coneix vulgarment com a arbre de sabó i és originari de diferents països asiàtics, especialment de l’Índia i el Nepal. És una espècie caduca i de creixement ràpid que pot assolir fins a 15 metres d’alçada.

Sapindus mukorossi. Imatge: 辰徳 小林 (sota llicència)

Família: SAPINDACEAE
Gènere: Sapindus
Espècie: Sapindus mukorossi

El tronc, d’escorça llisa i grisenca, és recte, cilíndric i pot arribar fins a 60 cm de diàmetre. Les fulles són compostes i presenten de 8 a 13 folíols oblongo-lanceolats, llisos i acuminats, amb nerviació principal.

Fruits de S. mukorossi. Imatge: yilmazsavaskandag (sota llicència)

Però allò realment interessant d’aquesta espècie per a nosaltres són els seus fruits, esfèrics, ataronjats i d’uns 2 cm de diàmetre. És al seu pericarpi, la part del fruit que recobreix la llavor, on trobarem les saponines. Compostos orgànics que actuen com un agent netejador igual que els sabons convencionals, però, a més a més, presenten una sèrie d’avantatges que ara detallarem.  

Usos de les anous de llavat

Al principi he comentat que el fruit d’aquest arbre no era molt conegut, però la veritat és que a Àsia, d’on és originari, es fa servir des de sempre, tant com a detergent com per a altres usos. S’utilitzen com a substitut del sabó i no només per a tèxtils, sinó per netejar tota mena de superfícies i, fins i tot, per a la higiene personal. A més, s’usen per restaurar i donar brillantor als coberts desllustrats. També, tenen diferents aplicacions medicinals i s’utilitzen en el tractament d’èczemes, psoriasi, cremades, epilèpsia i com a expectorant.

Anous de llavat com a netejador d’origen natural. Imatge: semerokozlyat (sota llicència)

Però no només s’aprofiten els fruits, les llavors tenen propietats insecticides i bactericides, així que s’utilitzen com a repel·lent en pols i, com que són comestibles, en algunes zones del nord de la Xina se solen mastegar per prevenir la càries dental. A més, es consumeixen també triturades o bullides com a condiment d’alguns postres. D’altra banda, la fusta d’aquest arbre es fa servir per construir tot tipus de mobiliari i com a combustible.

I nosaltres? per què podem fer servir les anous de rentat? Ens centrarem en els seus usos i aplicacions relacionats amb la neteja de la llar i la higiene personal:

Usos

– Detergent per a roba, ja sigui en teixits de cotó, seda, llana o sintètics, així com peces blanques o de color. Respecten tot tipus de teixits i colors.
– Detergent per a rentaplats.
– Netejavidres.
– Producte antipols per netejar els mobles.
– Netejador per a la cuina i el bany, que no fa malbé rajoles ni marbre.
– Netejador de pisos.
– Gel corporal.
– Xampú.
– Repel·lent contra cargols i llimacs al jardí.
– Insectidida per combatre els pugons de les plantes.

Avantatges

– Són 100% naturals, és a dir, són biodegradables i es poden compostar en finalitzar la seua esperança de vida.
– Netegen profundament els teixits i els donen suavitat.
– A diferència d’altres productes, no són agressives amb les teles.
– Són hipoal·lergògenes, és a dir, que no alteren la nostra pell. Per això, són especialment recomanables per a persones amb al·lèrgies, pell atòpica o nadons.
– Són antifúngiques i antibacterianes.
– A la llarga són més econòmiques que els productes tradicionals de neteja perquè s’escampen més.
– Són més respectuoses amb el medi ambient perquè no contenen fosfats ni altres additius, que sí que tenen els sabons de tipus sintètic.
– És un producte cruelty free, ja que no s’ha hagut de provar amb animals, com és el cas de molts dels productes d’higiene personal.
– En cas d’usar-les com a detergent, no cal afegir suavitzant al llavat.

Pericarpi del fruit de S. mukorossi. Imatge original: serbogachuk (sota llicència)

Detalls que cal tenir en compte

– La saponina que conté el pericarpi es dissol a partir dels 30 ºC, així que si normalment fas la bugada amb aigua freda serà millor que fabriques el teu propi sabó. Al final del post hi ha un DIY que explica com fer-ho.
– No cal que afegeixis anous noves cada vegada que poses una llavadora, perquè poden durar fins a 3 llavats si no se superen els 40 ºC i fins a 2 rentats si se superen els 60ºC.

Alguns inconvenients

– A la roba blanca es queda una lleugera capa grisenca. Per posar-hi remei només cal afegir dues cullerades de percarbonat al tambor i llest.
– Si tagrada que la roba neta tinga alguna aroma característica, hauràs d’afegir algunes gotetes d’essència al caixetí del suavitzant, ja que les anous de llavat no perfumen la roba.
– En el nostre cas, no es tracta d’un producte de proximitat ja que s’importa des dels països asiàtics, per això no es pot plantejar com una alternativa del tot sostenible.
– A nivell científic, no s’ha aclarit la capacitat de detergència de les anous de rentat utilitzant-les directament a la llavadora, però sí extraient les saponines per elaborar el nostre propi concentrat líquid, com al DIY que us plantejo a continuació.

Com fer el nostre propi sabó

De tots aquests avantatges ens quedarem amb el més senzill, el seu ús per fer la bugada a la llavadora. Si seguim les instruccions, és tan fàcil com posar-hi 3 o 4 nous partides per la meitat dins una bosseta de cotó, que sol venir amb les anous, i dipositar-les juntament amb la càrrega de la roba. D’aquesta manera, substituirem el sabó convencional i, fins i tot, el suavitzant, perquè les anous ja deixen la roba suau per elles mateixes. Tot i així, si voleu, podeu afegir unes gotes d’essència per deixar aroma a la roba, ja que les anous no la perfumen.

Anous de llavat vs sabó sintétic en el llavat de la roba. Imatge: aneta_gu (sota llicència)

Sí que és veritat que aquesta opció té alguns detractors perquè no està científicament avalada i que diuen que en realitat l’efecte de l’aigua i l’acció mecànica de la llavadora podrien tindre un paper més important en el llavat de la roba que les pròpies anous. Doncs serà qüestió de tastar! Us animo a llavar amb anous i només amb aigua, a mateixa temperatura i similar brutícia a la roba, i a observar si hi ha diferència.

Per la meua banda us vull recomanar l’elaboració del vostre propi concentrat líquid usant aquests magnífics fruits vegetals, producte del que sí que està demostrada l’eficàcia. Ací teniu tres DIY diferents perquè trieu el que més us convé!

1. Recepta bàsica per a elaborar sabó líquid: la de més fàcil elaboració, per no complicar-se la vida

Materials

  • 3 litres d’aigua
  • 15 nous de rentat
  • Opcional: gotes d’algun oli essencial

A banda de les anous indicades, també podeu reutilitzar aquelles que hàgeu usat en la llavadora per a aprofitar el que quede.

Passos

  1. Fiqueu les anous i dos litres d’aigua en una olla al foc. Quan comence a bullir, baixeu la intensitat i deixeu coure durant 1 hora.
  2. Apagueu el foc i deixeu reposar mínim 8 hores.
  3. Coleu l’aigua i reserveu.
  4. Torneu a bullir les anous amb 1 litre d’aigua més, però aquesta vegada durant 30 minutos.
  5. Apagueu el f foc i deixeu reposar 8 hores.
  6. Coleu les anous, mescleu els dos líquids i ja tindreu el sabó preparat.
Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és NUECES-JABON-LIQUIDO.jpg

2. Recepta de sabó líquid concentrat: per a aprofitar més encara les capacitats de les anous de llavat

Materials

  • 3 litres de agua
  • 15 anous de llavat
  • Opcional: gotes d’algun oli essencial

A banda de les anous indicades, també podeu reutilitzar aquelles que hàgeu usat en la llavadora per a aprofitar el que quede.

Passos

  1. Fiqueu les anous en una olla al foc amb 1 litro i mig d’aigua. Quan comence a bullir, mantingueu el recipient a foc mitjà durant 20 minutos.
  2. Apagueu el foc i deixeu reposar 1 hora.
  3. Coleu i guardeu el caldo resultant en una botella.
  4. En la mateixa olla i amb les mateixes anous, afegiu un altre litre més i torneu a coure 20 minutos.
  5. Repetiu la mateixa operació, deixeu reposar una hora i coleu el contingut per a després mesclar els dos líquids, aquest i el que havíeu guardat.
  6. Posseu les anous en un recipient alt i afegiu-li mig litre d’aigua. Tritureu-les amb cura perquè l’espuma no desborde.
  7. Bulliu 20 minutos més mentre aneu removent.
  8. Deixeu que repose 1 hora i mescleu-ho amb tot l’anterior que teníeu reservat. Tindreu, per fi, el vostre sabó preparat per a usar!

Tip: Aquest sabó líquid amb anous de llavat té una duració d’un a tres mesos, tot dependrà si es conserva en bones o males condicions. El més recomanable per a allargar la seua vida útil és tindre-lo en la nevera per a conservar-lo tan bé com siga possible.

3. Recepta de sabó líquid millorada amb espessant natural (goma guar): una ajuda extra per a tindre un sabó amb més cos

Materials

  • 3 litres d’aigua
  • 15 anous de llavat
  • 3 culleretes de goma guar*
  • Opcional: gotes d’algun oli essencial

Passos

  1. Posseu a bullir l’aigua i afegiu les anous a trossos.
  2. Una vegada comence a bullir la mescla, mantingueu-la així durant 30 minuts.
  3. Deixeu refredar unes 2 hores.
  4. Coleu la mescla i afegir tres culleretes de goma guar, per a espessir el sabó líquid i convertir-lo en una espècie de gel. Si voleu perfumar, ara és el moment. Només heu d’afegir unes gotes d’oli essencial (20 gotes o un parell de culleretes serà suficient).
  5. Mescleu amb la batedora per a homogeneïtzar la mescla i eviteu que es formen grumolls.
  6. Si voleu una mescla més espessa podeu afegir una mica més de goma guar, igual que si voleu una olor més intensa podeu afegir una mica més d’essència. Aneu provant!

*La goma guar és pols de les llavors de la planta ‘Cyamopsis tetragonoloba’, i serveix per a espessir o gelificar sabons i detergents, entre altres coses. És un producte natural, ecològic i biodegradable.

En definitiva, si esteu pensant en fer una bugada amb menys residus, aquesta és una de les alternatives al detergent comvencial més naturals i zerowaste que existeixen. La seua facilitat d’ús és innegable i, si li doneu una mica al handmade, tindreu, a més a més, un netejador eficaç per a qualsevol superfície de la llar. I ara, us atreviu amb les anous de llavat?

Etiquetes
Bloc a càrrec de Silvia Pérez, biòloga i amant de la fotografia i les manualitats.
extern Signatura Espores
Send this to a friend