Jardins

7 abr. 2016

Wave Hill, un jardí al Bronx de Nova York

Us expliquem un dels secrets millor guardats de la ciutat dels gratacels. Vistes increïbles, jardins temàtics i activitats culturals amb origen en el s. XIX.

Avui dia mantenir un jardí d’incògnit no és possible per molt temps. Internet s’ocupa de destapar ràpidament tot el que ens semblava un lloc per descobrir. No obstant açò, es comenta que aquest jardí és un dels secrets millor guardats de Nova York. Supose que açò vol dir que les notícies corren, però no totes volen, i que, tal vegada, tenim una destinació quasi secreta que afegir a la nostra llista de llocs dignes de visitar si viatgem a esta ciutat.

Wave Hill a Riverdale

Per a visitar Wave Hill hem de situar-nos al Bronx, únic districte metropolità de la ciutat de Nova York que no està sobre una illa (a excepció d’una xicoteta part de Manhattan coneguda com Marble Hill). Algunes zones del Bronx, sobretot les del sud-est, han aconseguit un alt nivell de deterioració, però Wave Hill es troba en el nord-oest del Bronx, concretament en Riverdale, un barri residencial de classe mitjana alta, on predominen els habitatges unifamiliars.

A més de situar-se en aquesta zona afavorida, Wave Hill té un altre privilegi, les vistes al riu Hudson i els penya-segats dels Palisades del Bronx, en el nord-est de Nova Jersey i el sud de Nova York. A més dels jardins i les seues extraordinàries vistes, la finca inclou dues cases i està catalogada dins del Registre Nacional de Llocs Històrics dels Estats Units.

Mirem arrere

Per a conèixer la història de Wave Hill cal remuntar-se a 1843, quan va ser construïda la casa original per William Lewis Morris en el que es coneix com l’estil Greek Revival. La casa es va ampliar entre els anys 1866 i 1869, i novament en 1890.

En 1903, George W. Perkins, soci de J.P. Morgan, va adquirir la Mansió Wave Hill. Des de 1895 va acumular propietats fins a crear un complex residencial a la vora del riu, que incloïa una casa de camp en el lloc on ara es troba la Mansió Glyndor. Perkins va millorar les magnífiques vistes i va incorporar hivernacles, una piscina, terrasses i el centre recreatiu que ara porta el nom de Ecology Building (Edifici de l’ecologia). De l’altre costat del riu, la intervenció de Perkins va ser fonamental en la preservació de Palisades.

En 1960, els propietaris en aquell moment, la família Perkins-Freeman, van donar Wave Hill a la ciutat de Nova York. Avui dia, Wave Hill està dirigida per una organització cultural independent sense ànim de lucre, i els edificis i terrenys són propietat de la ciutat de Nova York.

Amb l’assistència de la Presidència del Districte del Bronx, representants del Bronx del Consell de la Ciutat i de la Legislatura de l’Estat, Wave Hill es finança amb fons públics a través del departament d’Assumptes Culturals de la Ciutat de Nova York, el Consell d’Arts de l’Estat de Nova York, una agència estatal i el Fideïcomís d’Herències Naturals del Medi ambient. A més, fundacions, corporacions i individus contribueixen amb un vital suport addicional.

12 jardins en un jardí públic

Wave Hill no és un sol jardí, sinó diversos espais enjardinats que acaben formant 12 jardins temàtics, amb una superfície total d’11,5 hectàrees. Tots estan pensats per a ser gaudits al llarg de les quatre estacions, de fet el seu lloc web mostra imatges dels 12 jardins, agrupades al seu torn en cadascuna de les quatre estacions de l’any. Més fàcil impossible.

Es pot passejar pel jardí de plantes perennes, el de plantes silvestres, el jardí de plantes que serveixen d’aliment a les abelles, el de les plantes aquàtiques o el jardí alpí. El jardí de flors el componen, entre altres, diverses espècies de plantes vivaces, bulbs de primavera i arbustos de flor.

En el jardí de monocotiledònies destaquen gramínies ornamentals, hostas, palmeres, agaves i iuques, i el jardí d’herbes i jardí sec alberga plantes portades de les regions més càlides del món. Fins i tot tenen col·leccions especials, que inclouen una vorada ombrejada, un jardí el·líptic i un vessant de coníferes.

Impressiona també el seu bosc natiu, amb una superfície de 4 hectàrees, i és que els arbres són la pedra angular del paisatge de Wave Hill i equilibren l’estructura d’uns jardins sempre canviants. A més, ofereixen aliment i refugi per a la vida silvestre i proporcionen una ombra més que benvinguda per als visitants, especialment en la temporada estival.

11

Finalment, és realment encantador l’hivernacle “Marco Polo Stufano”. La pèrgola i les vistes sobre el riu Hudson i els Palisades del Bronx posen la guinda a aquest deliciós pastís.

Un Centre Cultural al jardí

Juntament amb les activitats relacionades directament amb la jardineria, que inclouen cursos i conferències, entre altres, també es realitzen tot tipus d’esdeveniments i celebracions. Però l’altre plat fort de Wave Hill, a part dels seus meravellosos jardins, és la seua activitat com a Centre Cultural.

Exposicions, música o dansa, entre altres manifestacions artístiques, es donen cita durant tot l’any en dos espais: Glyndor Gallery i Sunroom Project Space. La seua pretensió és explorar una relació dinàmica entre la natura, la cultura i el propi lloc. Sens dubte, resulta senzill que açò es produïsca, perquè l’entorn posa molt de la seua part.

Els horaris de visita, tarifes i una altra informació d’interès sobre Wave Hill es poden consultar en el següent enllaç dins de la seua pàgina web. Jo de vosaltres no m’ho perdria, si ho visiteu serà una cosa de la que presumir.

Totes les imatges via Wave Hill.

Etiquetes
María José Holguín, editora i autora del bloc.
Des de 2011 comparteix continguts sobre plantes, jardins i vida verda, que combine amb la fotografia i art al jardí. Visc a València, on he sigut viverista durant 17 anys, i estic llicenciada en Publicitat a la Facultat de C. de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid.
extern Signatura Espores
Send this to a friend