Jardins Jardins Botànics

28 maig 2016

Jardí Botànic Alpí de Lautaret

Jardin Alpin du Lautaret

Hui, el Bloc de la Tabla ens descobreix un jardí botànic en els Alps francesos. Clima alpí, tundra i passió per la botànica descriuen a la perfecció la filosofía d'aquest jardí. Sabíes que 326 arbres van sustituir 2000m2 de publicitat? Llig!

Quasi arran de terra i apuntant descarada. Així és com sol presentar-se (i defensar) la flora alpina, la més valenta, i en molts aspectes la més bella. La flora alpina creix sobre la línia arbrada, és a dir, aquesta línia imaginària que marca el límit de l’hàbitat en el qual els arbres són capaços de créixer. Allà el clima és alpí i el terreny pot ser descrit com tundra alpina.

Eritrichium nanum. Imágenes de Jardin Alpin du Lautaret

La passió per la flora alpina a Grenoble, França, està demostrada i els 150 anys d’història de la seua Universitat (Université Joseph Fourier) donen prova d’això: investigació, estudi i un dels seus tresors en forma de jardí botànic, creat el 1899 a l’Estació Alpina Joseph Fourier.

Més que verd als Alps francesos

La capital dels Alps francesos, Grenoble, al sud-oest de França, es va convertir el 2015 en la primera ciutat europea que prohibia la publicitat als carrers (Nova York i Sao Paolo ja van prendre decisions similars) Què hi haurà al lloc d’aquests 326 panells publicitaris? Aquests més de 2000 m2 de publicitat van ser substituïts per 326 arbres. L’objectiu d’aquest Ajuntament, liderat pels verds, era tenir una ciutat visualment més neta.

Vista aérea del jardín en verano. Imágenes de Jardin Alpin du Lautaret

Imágenes de Jardin Alpin du Lautaret. El macizo “Cáucaso” en el mes de julio

Precisament, a només 90 quilòmetres de Grenoble i a uns 30 quilòmetres a l’est de la ciutat de Brianc, és on es troba l’Estació Alpina Joseph Fourier, que pertany a la Universitat de Grenoble i on, a més d’un arborètum i centres per a l’estudi i investigació de la flora botànica alpina, trobarem un jardí botànic alpí amb unes 2.300 espècies de plantes alpines procedents de la majoria de les cadenes muntanyoses del món, les quals juguen un paper estètic, educatiu i científic al jardí. El jardí se situa en el port de muntanya Col de Lautaret, a 2.057 metres d’altitud.

Jardí Botànic Alpí de Lautaret a Grenoble

En la informació facilitada per l’organització del Jardí Botànic Alpí de Lautaret comenten que es gestionen diversos tipus de col·leccions:
Plantes alpines: col·leccions de plantes vives d’aproximadament 2.300 espècies de muntanyes de tot el món. Les plantes s’han reunit en col·leccions que es distribueixen per àmbits geogràfics i hàbitat, creant per a això zones de rocalla perfectament adaptades al paisatge.

Dianthus pavonius; Primula farinosa; Oxalis ennaeaphylla; Telesonix jamesii. Imatge de Jardin Alpin du Lautaret

Imatge de Jardin Alpin du Lautaret

– Llavors: una col·lecció d’aproximadament 1.800 espècies de llavors. Hi ha una llista detallada de l’Index Seminum de llavors disponibles per a l’intercanvi amb l’estació Alpine Joseph Fourier i que està disponible al lloc web del jardí. Els intercanvis només es poden realitzar entre les institucions. El jardí manté intercanvi amb al voltant de 300 jardins, ubicats en més de 50 països diferents
– Herbari: a finals del segle XIX es va crear l’Herbari de la Facultat de Ciències de Grenoble. Ràpidament es va desenvolupar i sota la direcció del professor Marcel Mirande va acabar convertint-se en un punt focal per a la botànica regional. Avui aquest herbari està compost aproximadament per 15.000 peces.

Saxifraga aizoides; Ramonda myconi; Soldanella alpina

Narcissus poeticus. Imatge de Jardin Alpin du Lautaret.

– Biblioteca: una biblioteca amb aproximadament 2.000 obres i separates relacionades amb la botànica, la flora i la vegetació de les muntanyes del món.
– Imatges: posseeixen un extens recull d’imatges preses en els últims anys per membres de l’Estació Alpina Joseph Fourier, que gestiona aquesta col·lecció de més de 100.000 fotos, de les quals 25.000 estan disponibles en línia al seu lloc web de Flickr. Flickr.

Imágenes de Jardin Alpin du Lautaret

Són d’imatges de plantes alpines procedents de diferents llocs del món: Patagònia i Terra del Foc (Xile i Argentina); Andes de Xile (excepte Patagònia); Erms dels Andes del Nord; equador; Veneçuela; Muntanyes de Nova Zelanda (Southern Island); Muntanyes del sud-oest d’Austràlia i Tasmània; Muntanyes del sud-oest d’Àfrica i Camerun; Flora de Svalbard i l’arxipèlag Kerguelen.

Sobrevivint al hivern i buscant l’altura

És un espectacle, en ocasions gairebé màgic, veure les imatges d’aquesta flora valent, tenaç, buscant la forma de desenvolupar-se i prosperar en les condicions més adverses.

Fritillaria michailovskyi. Imatge de Jardin Alpin du Lautaret

Pulsatilla alpina. Imatge de Jardin Alpin du Lautaret

Les plantes romanen a l’exterior durant l’hivern. La majoria són plantes petites i romanen sota terra, a l’abric de les terribles gelades, sent aquesta espessa capa de gel la que protegeix del fred exterior a les plantes. Per aquest motiu, els hiverns freds i de poca neu són els més perillosos per a les plantes alpines.

Meconopsis horridula; Geum reptans y Lilium carniolicum

Imatge de Jardin Alpin du Lautaret

Les plantes alpines de mida petita i colors brillants només poden ser vistes a grans elevacions atès que elles són dependents de l’altitud (influència del fred i de la radiació UV). Per això, una planta alpina nana, d’aquestes que enamoren, pot transformar-se en una planta alta i sense color apagat en créixer en una casa.

Informació pràctica

El jardí està obert als visitants en la temporada estival (del 4 de juny al 11 de setembre) quan la flora, després del desglaç, treu el cap descarada, de vegades agafa alçada, però gairebé sempre ben enganxada a les roques. L’horari de visites és de 10 a 18 h. i també s’ofereixen visites guiades gratuïtes tots els dies durant els mesos de juny, juliol i agost. Els visites de grups s’admeten prèvia reserva al telèfon: 33 04 92 24 41 62.

Androsace yargongensis. Imatge de Jardin Alpin du Lautaret

Si eres amant de la flora alpina, ja tens un destí que incloure en la llista d’espera. En el cas que ja coneguis aquest jardí … només queda afegir que ets molt afortunat.

Consulta la web del Jardín Botánico de Alpino de Lautaret

Etiquetes
María José Holguín, editora i autora del bloc.
Des de 2011 comparteix continguts sobre plantes, jardins i vida verda, que combine amb la fotografia i art al jardí. Visc a València, on he sigut viverista durant 17 anys, i estic llicenciada en Publicitat a la Facultat de C. de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid.
extern Signatura Espores
Send this to a friend