En ruta Jardins Botànics

4 març 2017

Hortus botanicus, un oasi en el centre d’Àmsterdam

El Hortus Botanicus Amsterdam (De Hortus) es pot convertir en una parada en el camí quan es visita aquesta ciutat, un descans que ens permetrà descobrir que estem en un dels jardins botànics més antics del món. Fundat el 1638 per l’Ajuntament d’Amsterdam el nucli de la seua col·lecció el formaven plantes medicinals que servien per proveir als farmacèutics durant el segle XVII i que avui dia estan incloses dins del Jardí d’Herbes.

01 Hortus Botanicus Amsterdam 02 Hortus Botanicus Amsterdam

Situat al barri de Plantage el jardí cultural d’Amsterdam va ser traslladat en 1682 al lloc actual convertint-se en un autèntic oasi enmig de la ciutat. A més de l’Hortus Botanicus, en aquesta zona de la ciutat es poden trobar nombrosos parcs (Oosterpark, Aartis Royal Zoo, Wherteimpark) i jardins amb arbres antics i espècies exòtiques. Museus, centres culturals i d’oci, restaurants i bars amb terrassa, etc. Un barri definit com el més proper al paradís que es pot obtenir, si tenim en compte que som al centre d’una gran ciutat.

Sembla que tot es posa a favor per convidar-nos a visitar aquest jardí botànic si anema a Amsterdam. Una vegada dins d’aquest botànic descobrirem tot un món d’espècies vegetals i alguna cosa més. Tot al costat del canal. Anem a veure-ho.

Quatre segles d’història i diversitat botànica

Hortus Botanicus pertany a la Dutch National Plant Collection, organització en la qual col·laboren altres 18 jardins botànics holandesos. A part de diverses activitats educatives, participa activament en l’intercanvi internacional de llavors.

03 Hortus Botanicus Amsterdam

05 Hortus Botanicus Amsterdam 1

El que li va donar un gran impuls a aquest jardí botànic va ser l’activitat dels vaixells de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals, que van permetre que les seues col·leccions de plantes poguessin ampliar-se amb rapidesa durant els segles XVII i XVIII. Els vaixells van portar no només herbes i espècies, sinó també plantes ornamentals exòtiques. Alguns ‘joies de la corona’ en aquella època, com l’exemplar de Cicada (cicadofití) procedent del Cap Oriental de 300 anys d’antiguitat.

07 Hortus Botanicus Amsterdam

06 Hortus Botanicus Amsterdam

Són quatre segles plens d’història i, per descomptat, de diversitat botànica. Les plantes procedents de zones desèrtiques, tropicals i subtropicals estan ubicades en hivernacles. A la zona de jardí a l’aire lliure, els camins serpentegen al voltant de quaranta àrees temàtiques.

010 Hortus Botanicus Amsterdam

Tot un privilegi poder passejar, sense moure’t del centre de la ciutat d’Amsterdam, entre estanys amb exòtics nenúfars, plantes carnívores i plantes medicinals. Exemplars de palmeres, arbres o arbusts gairebé únics; i importants col·leccions de fúcsies, orquídies i, per descomptat, tulipes.

La col·lecció de Victòria amazònica, que floreix a intervals regulars en aquest botànic des de 1859, s’ha completat amb l’obtenció de nous conreus incorporats a partir de 2002. Els semicercles creats en 1863 es converteixen cada estiu en un autèntic mar de flors, on les plantes estan classificades en funció del material genètic (Angiosperm Phylogeny Group -APG- system). Com a contrast, a l’hivern el color el donen les línies rectes de boix que existien anteriorment i que constitueixen una clara reminiscència de l’arquitectura formal dels jardins anteriors a l’època romàntica.

Papallones i abelles

Centenars de papallones tropicals voletegen dins del Hivernacle. Els empleats del jardí recullen diàriament els ous i larves joves, situant-les en un altre hivernacle fins que les pupes són a punt d’emergir, sent llavors traslladades de nou al seu hivernacle.

05 Hortus Botanicus Amsterdam 2

El jardí exterior compta amb quatre ruscs, cadascuna amb la seua pròpia abella reina, i al voltant de 20.000-40.000 abelles per colònia, que voletegen al voltant de tota la col·lecció botànica. A la pàgina web del jardí s’explica que cadascuna de les abelles realitza prop de 40 vols diaris, amb una mitjana de 100 visites a les flors per vol i cada vol dura al voltant de 20 a 30 minuts.

Museum Cafè, una parada en el camí

Aquesta visita es pot convertir en una parada en el camí ple de sorpreses, les que ofereixen les plantes, pel seu lloc, però també aquesta parada gairebé inevitable al Museum Cafè (la Oranjerie). Si la nostra caminada per la ciutat ens ha deixat sense forces, podem seure en aquest cafè on estarem envoltats de plantes exòtiques mentre prenem una infusió, o un suc. Vam degustar delicioses amanides, sandvitxos o pastissos i tot elaborat a base d’ingredients orgànics. Per si l’entorn natural no fos suficient, també podem admirar els tapissos que cobreixen les parets, creats per l’artista Claudy Jongstra amb seda, llana i tints procedents de les flors del seu jardí. No hi falta ni un detall.

09 Hortus Botanicus Amsterdam

012 Hortus Botanicus Amsterdam collage

Amb tota probabilitat, aquesta experiència viscuda durant la visita al jardí botànic ens haurà deixat un bon sabor de boca. Si és així, podem portar-nos un record d’aquesta estada: xocolata, cafè, te, mel i altres productes orgànics elaborats per ells amb ingredients bàsics procedents del propi jardí i que es pot adquirir al Garden Store.

I això és tot, ja hem gaudit i descansat una estona, ara podem continuar la nostra caminada per la ciutat d’Amsterdam. Si voleu conèixer horaris i altres detalls, al lloc web de De Hortus (Hortus Botanicus Amsterdam) teniu tota la informació necessària.

Etiquetes
María José Holguín, editora i autora del bloc.
Des de 2011 comparteix continguts sobre plantes, jardins i vida verda, que combine amb la fotografia i art al jardí. Visc a València, on he sigut viverista durant 17 anys, i estic llicenciada en Publicitat a la Facultat de C. de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid.
extern Signatura Espores
Send this to a friend