Art i natura Jardineria

20 maig 2020

Inspiració natural: crea el teu propi kokedama

Jardí penjant de kokedamas / ProFlowers, flickr

En aquesta ocasió, Baladre Crafting-creativity ens proposa iniciar-nos en aquesta tècnica vegetal artesanal de la cultura tradicional japonesa per a connectar amb la natura i omplir de verd les nostres llars. Esteu preparats? Anem allà!

Recorde una visita que vaig fer un hivern al Real Jardí Botànic de Madrid. Si no l’heu visitat mai, us recomane que passeu si teniu oportunitat. Estava passejant per l’interior de la bonica botiga que n’hi ha allí, quan vaig veure com una de les dependentes, amb un davantal posat, introduïa dins d’un florer gran ple d’aigua un kokedama. Era com observar a un cuiner elaborant una recepta o a un artista pintant un quadre, allí estàvem tots abstrets veient allò i es notava que ella estava gaudint el moment. 

I és que aquesta pràctica té alguna cosa que enganxa. No sols el procés de realitzar i muntar un kokedama és relaxant, també allò d’admirar-lo a casa i el ritual de regar-lo es converteixen en un moment especial, de connexió amb la natura i amor per la botànica. Per això hui us anime a provar l’experiència per vosaltres mateixos.

Qué ès un kokedama?

Si ho traduïm així sense més, el terme koke vol dir molsa i dama significa bola, així que simplificant podríem dir que els kokedama són boles de molsa, fi! En realitat, el significat en japonés va més enllà de les paraules, perquè aquesta tècnica de jardineria oriental es basa, sí, en boles de molsa per a cultivar plantes ornamentals, però la seua essència està en el propi procés i en el que transmeten aquestes esferes vegetals. 

Petite Planet Kokedama Studio, Gergely Hideg. Flickr

I és que el kokedama és considerat com una tècnica decorativa però també de relaxació i d’aproximació a la natura, amb la qual podem tindre plantes a casa sense ocupar a penes espai, ja que no porten test i solen anar penjades. 

Amb el seu aspecte eteri, simple i senzill és difícil resistir-se a aquestes xicotetes creacions que viuen suspeses en l’aire, així que us anime a gaudir d’aquesta pràctica tan bella i original que ens ajuda a entendre el món vegetal.

El seu origen

Encara que no està confirmat, es creu que aquesta tècnica descendeix del més que conegut art del bonsai, una pràctica mil·lenària de cultiu d’arbres i arbustos en xicotetes dimensions que es va iniciar cap a l’any 700 AC a la Xina. El kokedama, no obstant això, va començar com una variant fa uns 500 anys al Japó, encara que en realitat la seua fama a nivell internacional es va aconseguir fa més poc, en els anys 90.

Bonsai / hikinghillman, flickr

I com va ser? Doncs justament una part essencial en la tècnica del bonsai és el recipient, que ha d’anar d’acord amb l’espècie triada. Així, alguns consideren que el kokedama va ser creat per aquells afeccionats a la jardineria amb pocs recursos econòmics que optaven per fer boles de molsa per a evitar haver d’adquirir tests en cada creació.

Siga com siga, és veritat que els kokedama donen peu a crear xicotets universos de natura amb molt poc, perquè només es necessita molsa, un bon substrat a base de torba, argila i arena de riu, a més de fil, corda i l’espècie vegetal triada.

Quin tipus de plantes podem utilitzar?

Allò meravellós dels kokedama és que, en basar-se en una bola de molsa, precisarà d’un ambient lluminós però no gaire assolellat, perfecte per a ambients d’interior. Així, encara que es recomana utilitzar preferentment plantes amb exigències semblants als briòfits, admetran (potser amb una miqueta més de cures específiques) un gran sense fi d’espècies. 

Royal Botanic Garden of Sydney, flickr

Xicotetes plantes amb o sense flor, ja siguen falagueres, orquídies, heures, cintes, còleus, herbes aromàtiques, carnívores, arbustos, arbrets i, fins i tot, algunes espècies de crasses o suculentes. Les opcions són molt variades!

Petite Planet Kokedama Studio, Gergely Hideg

Sabies que…?

Encara que aquestes xicotetes creacions vegetals també poden depositar-se sobre safates, solen anar suspeses en l’aire. Evocadors mini jardins amb els quals podem crear escenes verdes de somni en qualsevol espai, que ens ajudaran a evadir-nos i relaxar-nos tant amb el resultat com durant el procés. 

Petite Planet Kokedama Studio, Gergely Hideg
‘Rise’, instal·lació botànica d’Anna Garforth a la plaça St Christopher de Londres, per a donar la benvinguda a a la primavera. / Housebeautiful.com

Una combinació d’art i natura utilitzada en les conegudes cerimònies del te japoneses, per a harmonitzar les estades i ajudar a la relaxació, i que ha inspirat a alguns coneguts bioartistas com Anna Garforth, que ha arribat a col·locar un kokedama gegant suspés en l’aire a la meitat d’una plaça de Londres, entre altres intervencions.

Fes el teu propi kokedama

Materials

Petite Planet Kokedama Studio, Gergely Hideg. Flickr
  • 1 planta xicoteta 
  • molsa (sempre comprada i no recollida d’espais naturals)
  • substrat universal de torba 
  • akadama (argila granular de tipus volcànic d’origen japonés) 
  • arena de riu 
  • fibra de coco (opcional)
  • fil de cotó i/o corda de fibra natural (cànem, jute, sisal, lli)
  • tisores
  • 1 pitxer amb aigua

A tindre en compte

Tria una planta que siga de creixement lent o de poc desenvolupament, així no necessitaràs canviar la bola o ampliar-la amb freqüència. 

Les quantitats necessàries varien segons la grandària de la planta triada, perquè d’això depén que la bola siga més o menys gran. La proporció de substrats hauria de ser de 3 parts de torba, 1 d’akadama i ¼ d’arena de riu. Com l’akadama és un producte molt específic i a vegades pot resultar una mica car o difícil de trobar, pots provar amb un substrat a base de torba (70%), argila (25%) i perlita (5%), o si no deixar-te assessorar pel teu centre de jardineria en funció de les necessitats de la planta que vages a utilitzar i en aquest context. 

Pas a pas

1. Cerca un lloc ampli, com una taula, i cobreix-lo amb algun cartó o estovalles per a evitar embrutar-lo.

2. Trau la planta del seu test i neteja amb suavitat les arrels per a eliminar l’excés de terra. Només cal rebaixar una mica la mota alliberant algunes arrels. Reserva la terra sobrant.

Modelant la mescla de substrats. / DIY de Nana Kokedamas per a Fábrica de Imaginación

3. En un recipient col·loca els substrats i veu mesclant-los mentre afiges aigua a poc a poc, fins aconseguir una textura de fang. Afig també la terra sobrant de la mota de la planta i modela’l tot fins a obtindre una bola redona. No oblides gaudir d’aquest moment de pastat de la terra i de tacar-te les mans.

4. Després, crea un buit centrat en la part superior i col·loca ací la planta. Si consideres que la mota encara és una mica gran, pots rebaixar-la una mica més i, fins i tot, tallar algunes arrels si foren molt llargues. Torna a modelar planta i substrat junts perquè no perda eixa forma arredonida, però sense estrényer massa.

Fent un buit en la part superior de la bola. / DIY de Nana Kokedamas per a Fábrica de Imaginación

5. D’altra banda, hidrata bé la molsa, polvoritzant-la amb aigua per tots dos costats fins que estiga totalment humida. 

6. Estén la molsa ja humida sobre la superfície de treball i col·loca la bola en el centre. A continuació, embolica-la amb la molsa suaument i estrenyent a poc a poc, cobrint cada racó de substrat. Com si estigueres empaquetant un regal, en aquest cas un ben bonic i vegetal. Nota: Si tens fibra de coco, aquest és el pas on pots utilitzar-la, mescla-la amb la molsa abans de col·locar-la. La fibra de coco ajudarà a que la bola retinga millor la humitat necessària, però no és imprescindible. De fet, hi ha qui substitueix per complet la molsa per aquesta fibra si no aconsegueix trobar molsa d’una explotació sostenible.

Cobrint la bola-planta amb molsa. / DIY de Nana Kokedamas per a Fábrica de Imaginación

7. Quan ja ho tingues, agafa el fil de cotó i veu donant-li voltes a la bola fins a tindre-la bé subjecta i nua els extrems. Pensa que el fil serà el test on estarà descansant la planta, així que intenta repartir-lo bé. També pots utilitzar corda, dependrà de si t’agrada que es veja aquesta subjecció o no. Si t’han quedat trossos de molsa per fora del fil que molesten visualmente, pots ajudar-te de les tisores i retallar el sobrant.

8. Només queda trobar el lloc perfecte per al kokedama! Pots posar-ho en un plat decoratiu, aplanant una miqueta la base, o penjar-lo amb l’ajuda d’una corda, que és com a mi més m’agrada, aconseguint eixe efecte eteri que els caracteritza. En eixe cas pots, per exemple, utilitzar directament corda en el pas anterior i deixar un sobrant que et permeta fer-lo.

Royal Botanic Garden of Sydney, flickr

Recomanacions i cures

El kokedama és un ésser viu i, com a tal, cal cuidar-lo bé. Si ho fas correctament et durarà uns quants anys en bones condicions. Així doncs, perquè lluïsca increïble hauràs de tindre en compte aquestes recomanacions.

Reg del kokedama per immersió. / Petite Planet Kokedama Studio, Aron Erdohati. Flickr

Per a regar un kokedama espera que la bola estiga bastant seca o molt seca per a realitzar-li un reg per immersió. Com? Col·loca la bola en un recipient gran amb aigua de manera que quede coberta completament la bola de molsa. Deixa que vaja absorbint aigua fins que termine de traure bombolles (10-15 minuts), després retira-la i deixa que s’escórrega per si mateixa. No estrenyes la bola de kokedama per a escórrer l’excés d’aigua, dóna-li temps i que ella retire la que no necessite.

No l’exposes al sol directe, si ho fas la molsa es pot ressecar o fins i tot cremar-se.

Si vius en un clima sec, pots ruixar amb un polvoritzador d’aigua les fulles de la planta si l’espècie el requereix.

Després de les floracions, elimina manualment les parts que estiguen seques.

Pots anar girant la bola perquè la llum arribe bé a totes les parts de la planta, així no es torçarà i desequilibrarà la bola.

Neteja les fulles de tant en tant per a eliminar la pols acumulada, amb un drap de cotó o gases humides.

Pots utilitzar fertilitzants diluïts en l’aigua de reg.

Tingues controlades les possibles plagues (pugó, fongs, cotonet…)

Si es trenquen parts de l’entramat del fil, pots “cosir” més fil directament a la bola.

I com sempre, que ho gaudiu molt!

Etiquetes
Bloc a càrrec de Silvia Pérez, biòloga i amant de la fotografia i les manualitats.
extern Signatura Espores
Send this to a friend