Art i natura

21 jul. 2023

Inspiració natural: paper reciclat amb llavors

portada paper
papelconsemillas.com

La nostra col·laboradora Baladre Crafting Creativity torna amb una nova proposta creativa i sostenible: fabricar paper reciclat amb llavors. Si alguna vegada t'has preguntat com fer un pas més cap a la sostenibilitat i la reutilització, aquest article és just el que necessites. Aprèn pas a pas aquest mètode per a convertir paper usat en fulles repletes de vida i possibilitats.

T’imagines poder plantar el paper que acabes de llegir i veure créixer flors silvestres al teu jardí? Amb el paper reciclat amb llavors, això és possible. A més de ser una alternativa ecològica al paper tradicional, aquest tipus de paper et brinda l’oportunitat de contribuir a la biodiversitat del nostre planeta. Vols saber més? Continua llegint.

Però primer, una miqueta d’història per a culturitzar-nos!

L’origen del paper es remunta a l’antiga Xina, on es va començar a fabricar cap al segle II a. C. En principi, s’elaborava a partir de la seda i altres materials com el cànem i l’escorça d’arbre. No obstant això, cap al segle III d. C., es va començar a utilitzar com a matèria primera principalment l’escorça de morera, que resultava més econòmica i fàcil d’aconseguir. La tècnica de fabricació del paper es va mantindre en secret durant molts segles, però finalment es va estendre per altres parts del món gràcies als viatges comercials i les conquestes militars.

De fet, la primera fàbrica de paper europea de la qual es té constància històrica es va instal·lar a Xàtiva, ací a la província de València, durant el segle XI. Els àrabs que van envair Espanya van portar amb si el coneixement per a fabricar paper i van establir la primera fàbrica a Xàtiva. Aquesta fàbrica es va convertir en un important centre de producció i distribució de paper a Europa durant l’Edat mitjana.

Gravat que recrea un dels primers tallers de fabricació manual de paper./papelmiprimerpapelreciclado.blogspot.com

I el paper reciclat com va aparéixer exactament?

Segons la font d’informació que consultes, té el seu origen al Japó o a la Xina… En aquell moment, el paper era un material valuós i costós, per la qual cosa recol·lectaven i reciclaven el paper usat per a crear nou paper. A mesura que el paper es va estendre per tot el món, també el va fer la pràctica del reciclatge.

William Rittenhouse va ser un moliner i teixidor de llana que va emigrar a Amèrica del Nord des d’Alemanya en el segle XVII. Ell va construir el primer molí de paper en Germantown (Pennsylvania), l’any 1690. Rittenhouse utilitzava draps vells i rebutjats per a fer paper reciclat, la qual cosa va fer que es convertira en un dels primers defensors del reciclatge en la història.

En la dècada de 1800, els inventors europeus van començar a experimentar amb mètodes per a fabricar paper reciclat de manera més eficient. Prova d’això va ser Louis-Nicolas Robert, un inventor francès que en 1798 va patentar la primera màquina de paper contínua, coneguda com la Fourdrinier, la qual va revolucionar la producció de paper i va permetre la fabricació de paper de manera massiva i a un cost molt de menor. Encara que Robert no va inventar el concepte de la màquina de paper contínua, el seu disseny millorat va permetre que fora comercialment viable i va transformar la indústria del paper.

2a edició del llibre de Matthias Koops, 1802./Wikipedia

En 1801, l’escriptor i editor britànic, Matthias Koops va publicar un llibre anomenat Història del paper reciclat, en el qual va descriure el procés de fabricació de paper a partir de materials reciclats. Koops va ser un dels primers defensors del reciclatge de paper i el seu llibre va ser una important contribució al desenvolupament de la indústria del paper reciclat. En el llibre, es descriu el procés de fabricació de paper a partir de materials reciclats, incloent-hi draps vells, roba usada i altres deixalles de tela. També va descriure com es podria millorar el procés de fabricació de paper a partir de materials reciclats, i com això podria ser beneficiós tant per al medi ambient com per a l’economia.

El llibre va ser molt ben rebut per la comunitat científica i empresarial de l’època, i va ajudar a establir les bases per al desenvolupament de la indústria del paper reciclat. A pesar que la tecnologia ha avançat enormement des de llavors, molts dels principis bàsics descrits per Koops continuen sent aplicables hui dia.

Amb el temps, la demanda de paper va augmentar considerablement i els processos de producció es van tornar cada vegada més mecanitzats. Això va portar a una disminució en la pràctica del reciclatge de paper durant gran part del segle XX.

No obstant això, en les últimes dècades hi ha hagut un renovat interés en l’ús de materials sostenibles i ecològics, la qual cosa ha portat a un augment en la producció i ús de paper reciclat a tot el món. Hui dia, s’estima que al voltant del 40% del paper produït a tot el món és reciclat.

www.pixartprinting.es

La fabricació sostenible de paper reciclat no sols li dona una segona vida, sinó que també consumeix molta menys aigua i energia que la producció de paper nou. Segons Ecoembes, la fabricació de paper reciclat consumeix un 62% menys d’energia i un 86% menys d’aigua que el paper nou.

El paper sota la lupa

Segur que saps, o et sona, que el paper està compost per una molècula anomenada cel·lulosa. Realment, i per a ser correctes, es compon principalment de fibres de cel·lulosa. Aquestes fibres són biodegradables, reciclables i no perjudicials ni per a la salut ni per al medi ambient.

Va ser el químic francés Anselme Payen qui va descobrir la cel·lulosa per allà en 1838. Estava treballant en l’anàlisi química de diversos materials vegetals, i va anar durant aquest treball que va identificar un compost que no havia sigut identificat prèviament. Payen va cridar a aquest compost “cel·lulosa”, i va demostrar que era el component principal de les parets cel·lulars de les plantes. Aquest descobriment va ser important perquè va permetre als científics començar a entendre millor l’estructura i funció de les plantes, així com desenvolupar noves aplicacions per a la cel·lulosa en la indústria. Des de llavors, s’ha avançat molt en l’estudi de la cel·lulosa i s’ha trobat que té diverses aplicacions industrials, incloent-hi la producció de paper, tèxtils i biocombustibles que descric a continuació.

La cel·lulosa és un compost orgànic molt comú en el regne vegetal i en alguns éssers del regne protista. Podem afirmar que és la biomolècula més abundant del nostre planeta. Es compon d’una cadena llarga d’hidrats de carboni (un biopolímer) formada exclusivament per molècules de glucosa unides per ponts d’hidrogen. En altres paraules, la cel·lulosa és una molècula complexa composta per diverses unitats de sucre. La seua fórmula química es descriu com C6H10O5.

Paper reciclat amb llavors./totenart.com

La trobem en l’estructura mateixa de les cèl·lules vegetals, així com en fibres i productes vegetals com el cotó, que conté un 90% de cel·lulosa! Les plantes sintetitzen la cel·lulosa a través del procés de fotosíntesi. A grans trets, utilitzen l’energia solar per a convertir el diòxid de carboni i l’aigua en glucosa, que després es converteix en cel·lulosa i altres carbohidrats complexos que formen l’estructura de la planta. De fet, es troba en les parets cel·lulars i és un dels seus components fonamentals. És molt resistent i forma una estructura rígida en els vegetals, la qual cosa els permet mantindre la seua forma i suportar el pes de les seues fulles i fruits.

Anant una mica més profund, la cel·lulosa és un polímer de glucosa format per la unió d’unitats menors de sucre orgànic, conegudes com sacàrids, en una cadena llarga i compacta. És insoluble en aigua i alcohol i el seu pes molecular varia àmpliament.

Pel fet que és un carbohidrat d’origen biològic, la cel·lulosa és combustible i reacciona amb oxidants forts de manera exotèrmica. Això explicaria perquè els incendis forestals es propaguen amb tanta facilitat.

La cel·lulosa és un material difícil de degradar, però molts microorganismes i fongs sí que són capaços de descompondre-la. Aquests organismes compleixen una important funció ecològica en degradar la cel·lulosa present en la fusta, les fulles, les tiges, el cartó, el paper i altres productes derivats d’ella.

A causa de la seua capacitat per a descompondre la cel·lulosa, aquests organismes són fonamentals per al cicle de nutrients en els ecosistemes terrestres i aquàtics. A més, alguns microorganismes que degraden la cel·lulosa s’utilitzen en processos industrials per a produir biocombustibles i altres productes. I també en la indústria alimentària o farmacèutica.

concepto.de

Usos industrials:

  • Fabricació de paper i cartó.
  • Producció de tèxtils, com a cotó i lli.
  • Aïllant tèrmic i acústic.
  • Fabricació d’explosius, com a dinamita.
  • Producció de pel·lícules fotogràfiques i cinematogràfiques.
  • Fabricació de productes químics, com a cel·lulosa nitrat i cel·lulosa acetat.

Usos alimentaris:

  • Agent espessant en aliments processats, com a gelats i salses.
  • Additiu alimentari en productes enfornats, com a pans i galetes.
  • Substitut del greix en productes baixos en calories.
  • Agent estabilitzador en begudes i productes lactis.

Beneficis ambientals del paper reciclat

El paper reciclat té molts beneficis ambientals, entre els quals s’inclouen:

1. Estalvi d’energia: La fabricació de paper reciclat consumeix menys energia que la fabricació de paper nou a partir de polpa de fusta verge.

2. Conservació de recursos naturals: El reciclatge de paper redueix la demanda de polpa de fusta verge, la qual cosa ajuda a conservar els recursos naturals i a protegir els boscos.

3. Reducció de la contaminació de l’aire i l’aigua: La fabricació de paper nou a partir de polpa de fusta verge pot generar emissions tòxiques i contaminar l’aigua. En canvi, la producció de paper reciclat produeix menys emissions i redueix la quantitat de deixalles en els abocadors.

4. Estalvi d’espai en els abocadors: El paper és un dels materials més comuns en els abocadors i ocupa molt d’espai. En reciclar paper, es redueix la quantitat de deixalles que pararan als abocadors i es prolonga la seua vida útil.

En resum, l’ús del paper reciclat ajuda a reduir la petjada ecològica i contribueix a un món més sostenible.

Ecotendries.com

Diem petjada de carboni al nostre impacte sobre el planeta Terra, expressat com la quantitat de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) que produïm. Aquest indicador ambiental, reflecteix la quantitat de gasos d’efecte d’hivernacle, expressada com CO2 equivalent, que és emesa directament o indirectament a conseqüència d’una activitat determinada.

El que tu pots fer per a ajudar al reciclatge del paper és:

  • Depositar en el contenidor blau els residus de paper
  • Reduir el teu consum de paper
  • Reutilitzar els folis (un full de paper té dues cares)
  • Imprimir en el revers de les fulles
  • Comprar paper reciclat
  • Usar mitjans electrònics
  • Produir el teu propi paper reciclat

Nous usos del paper reciclat: Tancant el cicle

El paper reciclat amb llavors és una vertadera meravella. No sols es tracta d’una opció més ecològica i sostenible que el paper convencional, sinó que també és una forma molt creativa i original de donar-li un nou propòsit al paper. Què et sembla si et dic que algunes empreses estan produint paper reciclat en el qual es poden trobar llavors de plantes? És genial! Després d’usar el paper, simplement el pots plantar en la terra i veure créixer les teues pròpies plantes. És una forma veritablement màgica de contribuir a la biodiversitat i tancar el cicle de vida del paper!

Com fer paper reciclat amb llavors a casa? Do It Yourself!

Fer paper reciclat amb llavors a casa és molt senzill, necessitaràs els següents materials:

  • Paper usat
  • Llavors de la teua elecció
  • Un recipient gran
  • Una batedora de mà o liquadora
  • Una safata gran
  • Aigua
  • Tisores
  • Corró o espàtula
Procés d’elaboració del paper reciclat./www.freepik.es

Com sempre, anirem pas a pas

1. Recol·lecta el paper que vulgues reciclar. Pots utilitzar paper de periòdic, paper d’embolicar, fulles de quadern, entre altres. Com més paper utilitzes, més paper reciclat obtindràs.

2. Tala el paper en xicotets trossos i col·loca’ls en un recipient gran. Cobreix el paper amb aigua i deixa’l remullant durant diverses hores o tota la nit. Aquest pas ajuda a ablanir el paper i a separar les fibres.

3. Una vegada que el paper estiga suau i esmicolable, usa una batedora de mà o una liquadora per a triturar-lo fins que es convertisca en polpa. Si no tens una batedora o liquadora, pots fer-ho a mà utilitzant un morter o un pal de pastar.

4. Agrega les llavors que vulgues utilitzar a la polpa i mescla bé. Pots utilitzar llavors de flors, herbes o vegetals. Assegura’t de distribuir bé les llavors perquè queden repartides per tot el paper.

5. Aboca la polpa en una safata gran i estén-la uniformement amb un corró o una espàtula. La polpa ha de tindre un gruix uniforme en tota la safata.

6. Deixa assecar a l’aire lliure durant diversos dies fins que el paper estiga completament sec. Pots accelerar el procés d’assecat utilitzant un ventilador o col·locant la safata al sol.

7. Una vegada que el paper estiga sec, retira’l acuradament de la safata. Si les llavors s’han pegat al fons de la safata, pots raspar suaument amb un ganivet.

I això és tot! Ja tens el teu propi paper reciclat amb llavors. Pots utilitzar-ho per a fer targetes, etiquetes, sobres, entre altres projectes creatius.

Segons Ecoembes, el paper pot reciclar-se fins a 7 vegades sense perdre la seua qualitat. Amb el paper reciclat amb llavors, no sols estàs ajudant al medi ambient, sinó que també estàs regalant vida. Fes de cada fulla un xicotet jardí i comparteix l’alegria de la naturalesa!

Bibliografia

Tecnologia de la cel·lulosa. La indústria paperera. (Universitat de Valladolid)
Handbook of nanomaterials for industrial applications, Elsevier. 2018.
Ecoembes.com

Etiquetes
Bloc a càrrec de Silvia Pérez, biòloga i amant de la fotografia i les manualitats.
extern Signatura Espores
Send this to a friend