Jardineria

6 març 2014

Dins del laberint

Formats a partir d’embulls de tanques i convertits en els principals atractius de jardins i parcs, els laberints formen part de la història de la jardineria des de fa més de cinc-cents anys. La seua importància és tal que, durant anys, no es concebia un jardí ben projectat si no tenia el seu propi laberint.

Per a perdre’s i per a trobar-se. Per a ser escenari d’intrigues i romanços. Per als amants de la jardineria. Per a l’exercici contemplatiu i del desenvolupament de la ment. Per pur amor a la jardineria i a l’arquitectura, lligades de la mà en aquest peculiar art. Per què es construeix un laberint? Els motius que han portat a l’home a crear aquest tipus d’embullades construccions vegetals en els seus jardins i parcs són tants com a laberints puga haver-hi en el món. Cadascun té la seua pròpia història, la seua llegenda, el seu objectiu ornamental o d’ús i, per descomptat, cadascun té els seus propis trucs de creació i conservació.

Hi ha desenes i desenes d’històries que ens parlen de laberints. S’arrepleguen en la literatura i en teatre i sobretot en la poesia. Els laberints formen una part fonamental de les històries d’amor i tragèdia del Romanticisme, igual que es van convertir en elements fonamentals en els palaus dels aristòcrates i reis del segle XVIII, però és molt difícil posar una data exacta a l’inici de la seua construcció. 

 

LABERINTOS_Ashcombe

Ashcombe (Austràlia)

 LABERINTO_Trojeborg

Concepció de laberint clàssic

En el sentit més estricte de la paraula els laberints van ser dissenyats per a l’exercici contemplatiu de la ment i del cos, seguint preceptes simbòlics d’una entrada i una eixida (naixement i mort) a través d’un sol camí (la vida). Aquesta és la mateixa idea que van mantenir els laberints fins a l’Edat Mitjana, encara que en aquell període aquests van ser apropiats per l’Església, limitant la seua construcció a paviments d’esglesies i catedrals relacionant-los amb qüestions teològiques i amb el camí de la fe. Els laberints vegetals, desenvolupats amb major esplendor a partir del segle XV, són còpies d’aquests mateixos models i en moltes ocasions van seguir en el seu disseny les pautes i principis esotèrics dels laberints clàssics. 

Els laberints vegetals van començar a convertir-se en una tendència en el segle XVI, guiats per l’esperit del Renaixement i la tornada als valors més clàssics, aconseguint la seua màxima esplendor durant els segles XVII i XVIII. Alguns testimoniatges i fonts confirmen que en l’Antiga Roma van existir alguns laberints vegetals molt importants, com el descrit per Plini el Vell en una domus de la Toscana. No obstant açò, no serem conscients de la importància dels laberints vegetals fins a l’edat moderna, que és quan aconseguíren la seua major importància, tenint cada vegada més frondositat i altura en les seues tanques, sent decorats a més amb altres elements com a glorietes i escultures i presentant dissenys més complexos. 

 

LABERINTOS_GRANJADAVISMassachusetts

Granja Davids. Massachusetts

LABERINTOS_HAMPTONCOURT

Hampton Court (Londres)

LABERINTOS_hombreverde

Laberint de l’home verd (Gal·les)

 
El laberint de Hampton Court de Londres va començar a plantar-se l’any 1690 i és quasi amb total seguretat el laberint supervivent més longeu que es coneix. Per descomptat, si parlem de laberints no podem obviar el del Palau de Versalles, una gran extravagància en forma de jardí construïda per J. Hardouin-Mansart per al rei Luis XIV. Molts altres laberints vegetals que van començar a construir-se en el segle XVIII sobreviuen en l’actualitat a França, Itàlia, Dinamarca i Espanya. Al llarg del segle XIX la construcció de grans parcs públics va propiciar la creació de molts laberints vegetals els dissenys dels quals es van ser estenent per tot el món.

 

Com fer un laberint?
A l’hora de fer un laberint vegetal és molt important tenir clar amb quin tipus d’espècies vas a fer les parets, si són altes (és a dir, per perdre’ns) el més important és cercar arbres i arbustos de fulla perenne. En general, se cerquen espècies amb un creixement compacte i fulles xicotetes. Dins d’aquestes espècies destaca el boix, que és pel seu compacitat i facilitat de poda de molt fàcil manteniment, però altres varietats com el teix, el grèvol o la lonicera són igualment vàlides. Si en lloc d’arbustos volem arbres amb els quals fer més frondoses les parets del nostre laberint, podem optar pel llorer i el xiprer. 

 

LABERINTOS_ROSAS

LABERINTO_longleat

Longleat

Al llarg del segle XVI els laberints, malgrat ser construïts segons els principis clàssics, havien descartat ja el seu simbolisme religiós i el seu ús era fonamentalment recreatiu, no solament com a lloc d’entreteniment sinó també com a escenari de trobades clandestines. És per açò, per a augmentar la frondositat i afavorir les trobades galants, que va començar a usar-se la tècnica més comuna d’aquest tipus de construccions o, el que és el mateix, la jardineria de nus. Els jardins de nus estan compostos per tanques baixes que s’entrecreuen. Normalment són quadrats, amb les vores marcades per altres tanques majors. Dins de les caselles delimitats per les tanques poden plantar-se altres herbes i flors per a crear contrastos i destacar els dibuixos desitjats, o també es pot usar graveta per a afavorir aquests efectes visuals. 

Aquesta jardineria es va desenvolupar en l’època d’Isabel I d’Anglaterra i la moda es va anar estenent des de l’Imperi Inglés a tota Europa, sent aquesta una de les principals tècniques de construcció de laberints al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX, sobretot a França, on l’art topiari en tots els seus vessants va tenir molta acceptació. En aquests jardins de nus també era comú conrear plantes aromàtiques. Ja en el segle XVIII, amb la Il·lustració, els intel·lectuals van voler donar a aquest tipus de laberints altra lectura, fent que aquests reflectiren el domini de l’home sobre la natura i la seua capacitat de canalitzar-la i fins i tot domesticar-la. 

Però aquest jardins, tot i ser els més estesos, no són l’única tècnica, existeixen un altre tipus de laberints vegetals, com els fets amb tanques podades (amb boix i teix), els laberints de gespa (que estan emmarcats en el sòl per àrees d’herba que es combinen amb senders de graveta o directament amb el sòl nu) o els laberints de dacsa o girasol (comuns en zones agrícoles i de moda en els últims anys, i que es tracen dins de grans i altes extensions de cereal). En aquest últim cas, es tracta de laberints efímers que només sobreviuen a una collita.

 

LABERINTOS_STORNI

Laberint Pisani

LABERINTO_JARDINDELCAPRICHO_MADRID

Jardí del Capricho (Madrid)


Passejant entre laberints
Possiblement, un dels laberints més bonics del món i també un dels més antics i longeus és el Hampton Court, realitzat pels botànics George de Londres i Henry Wise per ordre del rei Guillermo d’Orange. Aquests jardins cobreixen un àrea d’al voltant de 1.500 metres quadrats i atrauen cada any a milers de visitants. També famós per la seua antiguitat és el laberint de Ashcombe (Austràlia) situat a l’est de la Península de Mornington. En aquest cas, destaca l’altura de les seues parets, de metres d’altura per dues d’ample. A més, aquest laberint és ric per albergar més de dues-centes varietats de roses i més d’un miler d’espècies d’arbustos. 

 

LABERINTO_pia

Plantació Dole

 LABERINTOS_FRANCOMARIARICCI

Laberint Franco Maria Ricc (Itàlia)

Famosa a tot el món és la Plantació Dole (Ohau, Hawaii) considerada com el laberint més llarg del planeta. Consta d’11.400 plantes natives i tropicals que abasten un total de 4,82 quilòmetres. Un altre laberint que destaca per la seua longitud és Laberint de la Pinya, a Hawaii, amb més de tres quilòmetres de camins i sengles distribuïts al llarg de tres acres. Per a crear-lo es van plantar més de 14.000 plantes autòctones, amb algunes exòtiques com el hibiso, la pinya o la heliconia. 

 

LABERINTOS_REIGNAC

Laberint Reignac-sud-Indre

Però si el que cerquem és espectacularitat, hem de fer referència obligatòria a l’increïble laberint de Longleat, en el Regne Unit. Té una superfície d’1,48 hectàrees i prop de dos quilòmetres de camins, en els quals fins i tot trobem ponts de fusta per a sortejar per damunt alguns dels camins del laberint. Creat l’any 1975 Longleat està compost per més de 16.000 tanques que recreen les parets d’un laberint poc convencional, creat en tres dimensions i que a més dels ponts de fusta incorpora una torre d’observació just enmig. I si aquesta proposta us sembla inquietant, no ho és menys el laberint de Reignac-sud-Indre, el més llarg i conegut de França. Està situat en un camp de girasols. Com a curiositat, cada hivern se sembra tot el camp i a la primavera es crea un nou laberint que cada any, el dia de la seua inauguració al públic, és sortejat per més de 80.000 persones.

 

Article relacionat: Esculpir plantes

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend