Jardí Botànic UV

15 març 2016

Els gats del Botànic

Els gats fan del Botànic un jardí més casolà i ple de vida però no tot són flors i violes, els felins pateixen un munt d'inconvenients que el Botànic, junt amb el Grup de Voluntaris dels Gats del Jardí gestiona dia a dia. Què pots fer tu? No l'abandones, adopta'n un!

Passejar pel Botànic i sentir miols, acariciar els gats o sentir-te observat per un que et mira mentre et menges l’entrepà és el nostre dia a dia. Sí, al nostre Jardí hi ha gats i no és poca cosa perquè darrere de cada miau hi ha una història d’abandó que gràcies al Grup de Voluntaris dels Gats del Jardí no acaba en tragèdia.

12039779 910441295693204 8476610610537456447 nScary no es va adaptar bé a la famíla adoptiva i va haver de tornar al Jardí

I és que va ser en 2009 quan el Botànic, junt amb l’esmentada associació de voluntaris, van arribar a aquest acord pel que fa a la gestió dels felins. Hui dia, la convivència entre plantes, jardiners, visitants i gats ha arribat a un equilibri satisfactori però sempre es pot fer més. Hui, us expliquem com va nàixer aquesta iniciativa, com pots col·laborar i et presentem alguns dels felins més emblemàtics.

No l’abandones, adopta’n un!

Aquest eslògan resumeix molt bé l’essència d’aquest projecte. I és que fins 2009 el Jardí havia esdevingut un lloc d’abandó dels felins, potser perquè les seues famílies, per unes raons o altres, pensaven que el Botànic era un lloc idoni per deixar-los, sense pensar que, en nombroses ocasions els gats ixen del Jardí i pateixen perill d’atropellament als carrers adjacents.

Campanya webImatge de la campanya No l’abandones, adopta’n un!. Fes clic a la imatge per accedir a tota la informació

Malalties, poblacions descontrolades, fam… Sense cap atenció els gats patien unes condicions poc desitjades però el tractament i el control poblacional tenen un cost. Així, davant d’aquesta situació, va nàixer el Grup de Voluntaris dels Gats del Jardí que hui dia gestiona les necessitats dels felins.

mercadet gatsAmb el benefici d’aquestos mercadets podem pagar el tractament veterinari

Pots seguir els moviments de l’associació a través del seu Facebook i del Twitter (@gatsbotanic) i informar-te d’una forma més propera. Potser t’animes i col·labores assistint a les diferents activitats com els monòlegs, concerts o mercadets, o bé estàs pensant en tindre un gat i en vulgues adoptar un!

La convivència

És inevitable que els gats afecten les feines de jardineria i algunes que plantes que, no hem d’oblidar que són les peces d’un museu viu com és el Botànic i amb les quals s’investiga. I per aquesta mateixa raó es molt important que la colònia de gats mantinga un màxims poblacionals que permeten la convivència.

12039410 911386455598688 7503818381003527647 nVisita al veterinari en la Clínica Veterinaria Parque Central de Benetússer

Però aquesta coexistència tan satisfactòria és possible, no sols al voluntaris que treballen cada dia per mantenir sans els felins sinó gràcies a totes les persones que han optat pel Jardí com el lloc on adoptar un membre més de la seua família. Un vegada el gat ha trobat el seu company humà, aquest, amablement, envia fotos per les xarxes socials perquè puguem seguir-li la pista.

Alguns gats fa tant de temps que viuen al Jardí que han esdevingut els líders de la colònia; així tenim a Yuri. O el més vell, que li diuen Scaramouche. Una vegada adoptat, l’associació fa un seguiment per garantir que el gat rep les atencions adequades.

Els pilars fonamentals del projecte

El primer objectiu d’aquesta col·laboració és divulgar i comunicar la idea que el Jardí és un espai idoni per als felins perquè, a banda de patir atropellaments als carrers voltants, que transiten sovint, els gats que són abandonats no solen integrar-se amb èxit en la colònia ja establerta al Jardí.

 ING 18990 01236La llei pena amb 18.000 euros l’abandó d’animals de companyia

Per això, cal eradicar la idea d’abandó. A més, la llei pena amb 18.000 euros aquest comportament. I recorda que els felins són animals de companyia i és exactament això el que necessiten. Si no et pots permetre adoptar un gat sempre pots visitar els qui viuen amb nosaltres però hauràs de saber que, per molta careta de gana que el posen, el Grup de Voluntaris segueix un calendari estricte i un seguiment rigorós de l’alimentació de cada felí, així que no els dones de menjar!

Però sense cap dubte, el millor per al benestar d’aquests animals és l’adopció. Si vols adoptar un gat o coneixes algú que s’ho estiga pensant, sols has de contactar amb el grup de voluntaris a través del correu electrònic (gatsdelbotanic@hotmail.com) o per telèfon (652660346). I recorda, no l’abandones, adopta’n un!

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend