Conservació

11 febr. 2016

Vull ser padrí… d’una olivera!

En un poble d'Aragó s'han proposat protegir el seu oliverar centenari amb una iniciativa curiosa, apadrinar una olivera a través d'una app. T'ho contem amb més detall!

El projecte apadrinaunolivo.org és conseqüència del treball conjunt de diverses empreses, col.laboradors i suport institucional des del Govern d’Aragó i l’Ajuntament d’Oliete, entre altres. Passats més de 30 anys d’abandonament de l’oliverar d’aquest poble aragonès, naix aquesta iniciativa que combina l’acció social, la sostenibilitat, les noves tecnologies i com no, l’oli d’oliva. Però anem per parts.

Recuperar l’olivar

Oliveres centenàries en perill degut al que per Aragó anomenen “chitos” que són les branques que naixen a peus de l’olivera. Si no s’eliminen, amb el temps acaben per absorbir els recursos de l’olivera i matant-la. Què cal fer per mantenir l’olivera viva? Apadrinaunolivo.org t’ho explica de forma molt visual a la seua pàgina web.

chitos 2

chitos 3Què són els chitos i com eliminar-los. Font: www.apadrinaunolivo.org

Oliete hi ha més de 100.000 oliveres abandonades però en poc més d’un any, la iniciativa recuperaunolivo.org ha recuperat 1.500 i ha creat 8 llocs de treball fixos. Treballen des de maig de 2014 i el seu objectiu és aconseguir recuperar tot l’oliverar!

L’aspecte social del projecte i un poble

A banda dels treballadors que fan possible el projecte, no podem passar per alt la col·laboració de l’Agrupación Turolense de Asociaciones de personas con Discapacidad Intelectual (ATADI) que s’han incorporat al món laboral ja que treballen cada dia per recuperar l’oliverar.

https://www.youtube.com/watch?v=qLrKudiiX0c

Què és i com funciona la xarxa ATADI

Oliete és un poble amb poc més de 400 habitants que ha patit una seriosa despoblació al llarg de les últimes dècades, causa de la pèrdua d’hectàrees útils de conreu d’oliveres. Però a banda d’oliveres, el poble està carregat de cultura i natura: des d’un museu iber fins paratges naturals com l’embassament de la Cova Foradada o la Sima de San Pedro. Et deixem la pàgina web de l’Ajuntament per si t’abelleix visitar aquest poble i vols informar-te abans.

Una superproducció i una app

Si estàs pensant que Oliete és el primer productor mundial d’oli l’oliva, no vas ben encaminat perquè des d’apadrinaunolivo.org es consideren superproductors d’oxigen, conceben cada arbre com una estació fotosintètica única. Pel que fa a la producció d’oli, cada padrí rep dos litres de l’oli produït amb la collita del seu exemplar apadrinat. Les olives són principalment de la varietat Empeltre i unes poques són Arbequina.

Com usar l’app “Mi olivo”

Però entre ferramentes, arbres i garrafes d’oli hi ha un espai per a la tecnologia sense la qual aquest projecte no seria possible. L’app “Mi olivo” va estar desenvolupada per dos xics de 19 i 20 anys i funciona a la perfecció. Sols has de descarregar-te-la i començar a usar-la. En el vídeo de dalt t’ho expliquen d’allò més bé.

Una vegada has apadrinat la teua olivera, que té un cost de 50 euros, l’exemplar serà etiquetat amb un codi QR. Podràs rebre informació i fotografies de l’arbre i fins i tot anar a visitar-lo. Aquest any, 250 persones han visitat la seua! A més, cada any rebràs 2 litres d’oli de la teua olivera. Però l’experiència 2.0 continua a les xarxes socials. Pots seguir els avanços de la iniciativa apadrinaunolivo.org tant en Facebook , Twitter o el blog de l’organització.

INSTAGRAMTambé en Instagram . Fes clic en la imatge

La campanya nadalenca va estar enfocada a promocionar la idea de regalar oliveres apadrinades però des d’Espores volem animar-vos a que regaleu iniciatives verdes durant tot l’any! Pensa a qui li faria més il·lusió del teu voltant i dóna-li una sorpresa. Però recorda que darrere de cada litre d’oli hi ha un poble, un projecte social i un paisatge que es recupera poc a poc.

També pots llegir Fruiters amb padrí

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend