Agricultura

12 febr. 2013

Fruiters amb padrí

Menja fruita del teu propi arbre sense desplaçar-te al camp a cuidar-lo. Converteix-te en un llauro a distància apadrinant un arbre fruiter i contribueix a conservar el nostre paisatge agrari, que és a punt de veure’s esguitat per les precioses flors de l’ametler. No t’agradaria tindre un?

En plena eufòria pels horts urbans i les cistelles de verdures a domicili, confeccionades directament per l’agricultor, arriba l’apadrinament d’arbres fruiters. Una iniciativa amb la qual podrem ajudar a conservar el nostre patrimoni agrícola mentre gaudim de fruita fresca i a preu de cost durant tot l’any. Llogar una parcel·la i conrear les teues pròpies fruites i verdures està molt bé però no tothom pot plantejar-se aquesta opció per falta de temps, constància o proximitat, a més en el món de l’horta els fruiters solen quedar una mica marginats perquè requereixen de més espai i molts més cuidats.

 

FRUTAL3

 

 

Amb l’apadrinament podrem escollir un arbre i posar-li nom, seguir la seua evolució a distància, visitar-lo i fins i tot, si ens animem, arreplegar els seus fruits nosaltres mateixos amb l’ajuda de l’agricultor, que s’encarregarà de cuidar-lo per nosaltres la resta del temps. Taronges, ametles, pomes, pruneres… fruites per a tots els gustos i en funció de la temporada, que també podran enviar-te a casa directament.

 

frutal12

 

La idea és establir un vincle amb la terra però també amb l’agricultor que ens anirà informant de tot, i que podrà garantir així la venda de la seua collita. A més eliminem els intermediaris evitant també l’encariment del producte i les cambres frigorífiques de conservació que moltes vegades interfereixen en el sabor i l’aroma de les nostres fruites, que segur que ens saben millor en saber que hem contribuït en el seu procés d’elaboració.

 

Llauro a distancia

La iniciativa va sorgir fa uns anys a Vendalló, un poblet de la provincia de Girona de la mà de l’enginyer agrícola Pere Puigbert. La seua empresa familiar amb més de 30 anys d’experiència i especialitzada en la producció i distribució de fruita va començar a veure’s afectada per la crisi i les contínues vagues dels transportistes, així que va decidir prendre la paella pel mànec. Inspirat per un llibre que la seua dona acabava d’escriure sobre l’apadrinament de xiquets, es va plantejar i per què no provar amb els nostres propis arbres?.

 

FRUTAL2

Els germans Puigbert


Així va muntar apadrinaunarbrefruiter.com, una plataforma online per a posar-se en contacte directament amb els consumidors interessats. Cada padrí, rebrà un certificat i una foto de l’arbre triat que podrà anar a visitar sempre avisant amb antelació. En funció de la modalitat que triem podrem rebre els fruits únicament de la varietat d’arbre que hàgem seleccionat quan siga la temporada o també d’altres fruites i verdures amb un descompte del 50%. Disposen de més 50 hectàrees de camps de cultius on podem triar entre cirerers, presseguers, pomeres, albercoquers, figueres, nogueres, nectariners i paraguaians. La fruita es pot arreplegar en el seu magatzem central a Ventalló, en les seues tendes d’Escala, Banyoles i Olot, a Girona, o en Mercabarna, el mercat majorista de la ciutat de Barcelona. I per als quals vivim lluny, fins i tot fora de Catalunya, sempre ens quedarà el servei a domicili.

 

frutal4

Camp de nectariners

 

La mateixa idea va sorgir en Choza Blanca, una finca també amb molts anys d’història i tradició situada a la vora del riu Guadiana, en la província de Badajoz. La família Pujaran-Alba especialitzada en fruiteres d’os volia promocionar la riquesa de la terra d’Extremadura i per a açò va crear apadrinatuarbolfrutal.com. Un projecte similar l’anterior amb el qual saltar les barreres comarcals a través d’un servei a domicili molt eficaç, del camp a casa en 24 hores i a tota la península perquè les seues fruites no perden gens de sabor, però només quan és temporada entre els mesos de maig i agost.

 

frutal5

Préssec

 

I quins són els fruiters d’os? Doncs l’albercoc, el préssec, la nectarina i la prunera, amb les seues diferents varietats. També tenen diverses opcions d’apadrinament per si no vols menjar únicament fruita del teu arbre i així tenir una mica més de varietat en la comanda. Igualment podem batejar al nostre arbre amb el nom que vulguem i ho posaran en una placa, a més d’enviar-nos fotos de la seua evolució, però també ens aniran explicant els moments més importants en la cura del nostre arbre: la poda, per a garantir una bona estructura, la floració, moment espectacular i que a Extremadura té lloc en el mes de març, el aclareo, per a aconseguir fruits de major qualitat, i com no la recollida del fruit, que es fa a mà i a primera hora del matí.

 

Lo millor de cada regió

Investigant l’origen, és la campanya que l’any passat es va engegar a Astúries per a promocionar la sidra amb DOP (Denominació d’Origen Protegida) com una successió de casos misteriosos que calia resoldre per a trobar la sidra 100% natural. En Apadrina una manzano, un dels casos, Sherlock Holmes i el seu inseparable Watson van recórrer durant mesos diferents establiments distribuïts per tota la província recompensant amb la inscripció en un sorteig a tots aquells que estigueren consumint sidra DOP o que s’animaren a canviar-la per la qual estigueren provant. El premi, una pomera apadrinada en un camp de Villaviciosa perquè sabíeu que la sidra asturiana es realitza amb una varietat de poma concreta que és l’única que garanteix el seu estupend sabor? Així que els guanyadors podran gaudir de rica sidra feta amb les seues propis pomera i recolzar aquest tipus d’elaboració artesanal.

 

frutal6

frutal13

Pomes per a sidra

 

Una bona pràctica també per a promocionar la fruita més característica de cada regió que ja ha portat a diferents agricultors a oferir la possibilitat d’apadrinar un producte concret. És el cas de apadrinaunnaranjo.com o naranjosantamaría, a Castelló i València respectivament, on podreu implicar-vos en el cultiu de les seues conegudes taronges i gaudir del magnífic sabor, o el de apadrinauncerezo.es i degustar les saboroses cireres de la vall del Jerte a Extremadura.

 

frutal7

Hort de tarongers

frutal8

Cerezas del valle del Jerte

 

Altres opcions similars a les de la sidra són les de miolivo.es a Jaén on apadrinant una olivera vos enviaran l’oli fet amb els seus fruits o la del celler Devinssi que també se suma al carro amb les seues vinyes productores de vi DOQ del Priorat que t’enviaran a casa si apadrines unes ceps. Una altra manera de tindre productes selectes al nostre abast i de recolzar la faena dels nostres agricultors practicant l’apadrinament. De segur que hi ha alguna iniciativa semblant a la vostra ciutat així que vos animen a probar-lo o quedar d’originals regalant-li un arbre frutal a algun amic o familiar.

 

frutal9

frutal10

Celler Devinssi

 

I si voleu participar en un projecte des de zero podeu formar part del projecte apadrinaunalmendro.es en Villarmentero de Esgueva, Valladolid. Inspirats per Wangari Muta Maathai, Premi Nobel de la Pau i fundadora del Moviment “Cinturó Verd” responsable de la plantació de més de 47 milions d’arbres a la seua Kenya natal, un grup d’amics compromesos amb la terra pretén seguir els seus passos. 

 

frutal11

 

La idea és reforestar amb ametlers una antiga zona de cultiu abandonada a través de l’apadrinament i amb un projecte d’educació ambiental paral·lel. Arbres que d’aquí a uns anys seran adults i podran recompensar als implicats amb les seues riques ametles, a més del reconeixement d’ajudar a millorar i recuperar el nostre paisatge agrari.

Etiquetes
Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València
Biòloga i ambientòloga de formació, dissenyadora gràfica i jardinera de cor. Incapaç de triar entre platja i muntanya. Addicta a la fotografia, la música, la il·lustració i el formatge. Mai em veuràs tocar una aranya, encara que em fascinen els invertebrats.
botanic Equip botànic
Send this to a friend