Agricultura

15 oct. 2013

L’horta en octubre

Un mes per a presumir de la nostra collita de carabasses i per plantar nous cultius que gaudirem al llarg de la tardor i l’hivern. Carlotes, enciams, cebes, porros i molt més ens espera en l’horta del Jardí Botànic.

Diuen que a l’octubre de l’ombra fuig, però que si eixes al sol et cuides de la insolació. I és que no és fins a mitjans o finals d’octubre quan comencem a notar l’arribada de la tardor en l’horta valenciana. Però no vos confieu, perquè els primers freds i pluges arriben sempre a traïció, així que haurem d’estar preparats i planificar ben nostres tasques.

 

Abans de posar-nos a la feina amb els nous cultius de temporada caldrà desfer-se dels últims retalls de tomaques, albergínies o pebrots per a alliberar espai en la nostra horta. Després d’aquests cultius intensius el millor és rotar amb una mica de fulla com per exemple enciams o espinacs, mentre que en aquells llocs on ja hàgem tingut fulla podem posar cultius d’arrel, és el cas de cebes, raves o porros. Però tot dependrà dels vostres gustos, de l’espai del que disposeu i del que ja hàgeu plantat. Així que, comencem a planificar!

 

Sembrar i plantar

Podem sembrar espinacs, bledes, rúcula i alls però també carlotes, pèsols, faves, naps i raves. Un gran ventall de possibilitats.

 

OCTUBRE2

Cultiu d’espinacs

 

Comencem amb els cultius de fulla. Espinacs i bledes són les més habituals i podrem sembrar-les directament sobre la terra a 1,5 cm de profunditat, però mai en associació. A més, per a donar-li un toc ornamental a la nostra horta podem utilitzar varietats de diferents grandàries i colors de bleda. Hi ha amb fulles de color verd, roig i groc, a l’igual que de penca ampla o estreta. Germinaran als nou o deu dies i als quaranta-cinc ja podem començar a recol·lectar-les, agafant fulles perifèriques que provocaran l’aparició de noves fulles amb major vigor. Quant als espinacs podem fer sembres mensuals durant la tardor per a poder així arreplegar-les escalonadament des del mes de desembre fins a març.

 

Per a conrear alls podem plantar directament les dents a una profunditat aproximada de 3 cm, que podrem recol·lectar al cap de cinc o sis mesos. Però si el que volem és utilitzar-los com a alls tendres caldrà arreplegar-los una mica abans, als dos o tres mesos.

 

És època també de conrear carlotes col·locant les llavors a una profunditat de 2 cm i millor en la part alta del cavalló, en cas que de fer-lo. Germinaran als 15 dies i quan cresquen una mica caldrà clarejar col·locant una cada 4 o 5 cm. Podrem recol·lectar-les a partir de gener però caldrà anar recalçant durant tot aquest temps per a evitar que les arrels que vagen eixint es posen verdes. El recalç o aporcado consisteix a anar acostant terra cap a la base de la planta per a evitar que li de el sol per a aconseguir el color i sabor característic de les carlotes.

 

OCTUBRE3

Cultiu de carlotes

 

Cultiu de carlotes

Els raves també són una bona elecció perquè germinen als 10 dies aproximadament i al mes o mes i mitjà ja estaran llests per a consumir. Col·locarem les llavors en solcs a 1 o 2 cm de profunditat, repartint ben les llavors per a evitar-nos un posterior clarejat. I cura amb arreplegar el rave més tard del compte perquè es pot esquerdar i agafar un sabor amarg.

 

Quant als naps, caldrà sembrar-los a una profunditat de 0,75 cm, germinaran entre els tres i sis dies, i podran ser recol·lectats als tres o quatre mesos. A més, encara sou a temps de sembrar faves i pèsols tal com us expliquem en l’article de “L’horta al setembre”.

 

Però deixem a un costat les llavors i passem als plantons. Podem conrear enciams, escaroles i també col·les, porros i cebes. Comprarem plantons d’enciam que ja disposen de quatre o cinc fulles vertaderes, i els col·locarem en la nostra horta enterrant ben el coll. Podem plantar-les de forma escalonada i en dos mesos més o menys, quan el cabdell estiga comprimit, començar a recol·lectar-les. A més creixeran ben associades amb porros i cebes que també plantarem en aquesta època.

 

OCTUBRE4

Cultiu de porros

 

Col·locarem els porros a una distància de 15 cm entra mata i mata, i durant els tres mesos que dura el seu creixement haurem de  perquè la tija enterrada, la part comestible, mantinga el seu color blanc característic. D’altra banda prepararem els planters de cebes tallant la meitat de la part superior verd i les col·locarem en els laterals del cavalló a una distància de 10-15 cm entre elles i deixant una part del bulb a l’aire. Podrem recol·lectar-les quan dos terços de la part aèria s’haja assecat.

 

I finalment us recomanem també els coneguts calçots, un tipus de ceba tendra més suau molt utilitzada a Catalunya i algunes zones de la Comunitat Valenciana. Col·locarem els bulbs en un solc ben profund amb l’arrel cap avall per a després tapar-los bé. Igual que altres cultius que hem nomenat, conforme vagen creixent caldrà anar calçant-los perquè aconseguir un bon sabor, a més cal tenir en quanta que són bastant exigents amb el reg. I finalment quan adquirisquen una grandària adequada podrem començar a consumir-los i pegar-nos una bona “calçotada” al tradicional, torrant-los i acompanyant-los d’una bona salsa de romescu.

 

CALÇOTADA

Tatuatge de calçots d’Abel Edo. Llig l’article per saber més

 

Només una cosa més, cuidat amb les plagues i malalties, perquè és ara amb les pluges tardorenques quan més problemes podem tenir com per exemple amb podridures de tija o atacs de fongs.

 

Aquest mes recol·lectem…

La protagonista indiscutible de la tardor serà la carabassa, una hortalissa que podrem arreplegar de forma escalonada al llarg dels mesos d’octubre i novembre, i que es pot cuinar de mil maneres diferents. Podem arreplegar-les quan aconseguisquen la grandària desitjada o esperar al fet que es desenvolupen del tot, depenent de com anem a cuinar-les. Per exemple, en les varietats que s’utilitzen per a rebosteria és convenient esperar al fet que maduren totalment per a aconseguir un bescuit o uns bunyols d’allò més saborosos.

 

OCTUBRE6

 

Quan aneu a recol·lectar-les, feu-ho sempre incloent el peduncle i si les deixeu assecar diversos dies al sol, podeu fins i tot conservar-les fins a sis mesos. Açò sí, caldrà guardar-les en un lloc sec, ben ventilat i protegit del fred. Evitar aquelles que estiguen danyades perquè acabaran podrint-se i podrien afectar a les sanes.

 

Les carabasses, tot un món de colors, formes i grandàries d’allò més divers que us convidem a conèixer a través de l’exposició “Les mil i una carabasses” que podreu visitar un any més a Carcaixent. Enguany es trasllada al “Magatzem de Ribera” amb un sense fi de varietats per a tots els gustos.

Etiquetes
Jardinera del Botànic de la Universitat de València
Encarregada de l'horta i les plantes útils
Send this to a friend