Agricultura

22 nov. 2013

L’horta a novembre

Si al novembre sents que trona, la collita serà bona. I és que aquest mes, amb les pluges en caure i la baixada de temperatures, la tasca es redueix en l’horta però no es deté. És temps de collir les nostres hortalissa de tardor, però com els dies seran més curts caldrà aprofitar al màxim les hores de llum.

A més de continuar gaudint de les riques carabasses, aquest mes assaborirem les primeres cols i enciams de la temporada, així com altres plantes de fulla com els espinacs i les bledes. Recol·lectarem els caps de coliflor amb algunes fulles verdes quan estiguen fermes i dures, arrancant la resta de la planta que quede en el sòl per a deixar espai lliure en l’horta, mentre que amb els enciams és millor tallar-les 2 o 3 dits per sobre de la terra per a assegurar-nos que puguen rebrotar.

 

HUERTA-NOV2

Enciam (Lactuca sativa)

 

Quant als espinacs i bledes podrem anar recol·lectant a poc a poc les fulles laterals més madures, amb corts nets, conforme les anem necessitant i així la planta podrà seguir oferint-nos fulles noves. I no us oblideu dels raves xicotets que plantem el mes passat, perquè en 3-4 setmanes des de la sembra estaran llests per a consumir, de fet si els deixem més temps en terra poden arribar a agafar un sabor massa amarg.

 

Però la protagonista d’aquest mes serà sens dubte la carxofa, sense amb prou faenes calories i perfecta per a afegir a un bon arròs melòs o paella, ara que les temperatures ja ens demanden plats de cullera. Els seus mates de gran port començaran a donar-nos les primeres gemmes que caldrà arreplegar abans que es convertisquen en flor. Sabrem que estan madures una mica per la grandària, però també quan en doblegar les escates del propi cap cap a arrere es trenquen. Les tallarem amb una mica de tija floral, uns 5 cm.

 

HUERTA-NOV6

Brots de carlotes (Daucus carota)

HUERTA-NOV1

Flor del tirabec (Pisum sativum subsp. arvense). Imatge: Ana Torres

 

A les carlotes no obstant açò encara els queda molt camí per davant però podem anar aclarint els brots, llevant alguns exemplars fins a deixar una distància de 8 cm entre ells. Mentre, les faves i els tirabecs aportaran una mica de color a la nostra horta amb les delicades flors que començaran a apuntar en nostres mates.

 

Un colorit que podrem potenciar col·locant en els laterals i cantonades algunes plantes de flor, com els crisantems que estan en el seu millor moment i els hi ha de tots els colors. Plantes que a més atrauran a la fauna útil al nostre hort, i més en èpoques de fred que tendeixen a escassejar.

 

Sabor, color… i l’olor? Converteix la teua parcel·la en un autèntic paradís de sensacions creant un racó per a plantes aromàtiques i medicinals. Només necessiten molt sol i un bon drenatge perquè no s’entollen les arrels.

 

HUERTA-NOV3

Racò d’aromàtiques al teu hort

 

Pots comprar directament les plantes que preferisques però si tens opció de reproduir alguna pots plantar romaní, marialuisa o sàlvia a través d’esqueixos, o dividir mates de melisa, sajolida o timó.

 

Per a planificar l’espai hauràs de tenir en compte l’envergadura de les mates. El romaní, per exemple, es convertirà en un arbust llenyós i perenne, per la qual cosa hem de cercar-li un lloc que no anem a utilitzar en diversos anys.

 

Una mata de romaní és suficient per a les necessitats d’una família, i també es pot conrear en test. Quant al seu ús, caldrà utilitzar-ho amb moderació en els nostres guisats, ja que la seua olor i sabor fort cobriran l’aroma d’altres espècies. També es pot utilitzar per a aromatitzar olis i fer infusions.

 

HUERTA-NOV4

Romaní (Rosmarinus officinalis)

HUERTA-NOV5

Timó (Thymus piperella)

 

El timó, a més de per el seu sabor, no serà útil a causa de les seues propietats. Té un creixement rastrer i port xicotet. En cuina s’utilitza per a aromatitzar guisats i carns, mentre que en infusió afavoreix la digestió, evita els espasmes gàstrics, alleuja el mal de gola i la tos, i ens ajudarà contra els refredats i la bronquitis.

 

També podreu plantar alfàbrega, orenga, anet, julivert, camamilla, poliol-menta… més biodiversitat per a l’hort i una farmàcia verda a la teua disposició amb la qual podràs fer-te infusions tot l’any i millorar el sabor dels teus menjars.

 

I recordeu, novembre és un mes per a gaudir en el qual la freqüència de reg i la diversitat de cultius a controlar disminueix, així com els problemes associats a plagues i malalties a causa del fred. Però només un consell més, cuidat amb els caragols. Si no voleu que ataquen voraçment la vostra enciams i altres plantes de fulla, haureu de revisar regularment els cultius i col·locar diverses teules al llarg de l’horta. Els caragols es refugiaran en elles i podreu eliminar-los així més fàcilment.

Etiquetes
Jardinera del Botànic de la Universitat de València
Encarregada de l'horta i les plantes útils
Send this to a friend