Agricultura

17 des. 2013

L’horta a desembre

Les crucíferes i alguns cultius de fulla com els enciams, els espinacs o les bledes, seran les reines de l’hort al desembre. Temps de letargia, de reforçar el sòl i de protegir-nos enfront de les possibles gelades. Tasques que ens llevaran poc temps perquè puguem aprofitar les festes de Nadal al màxim. 


Aquest mes el fred hivern arriba al nostre hort, poques hores de llum i baixes temperatures que ens faran passar menys temps en els nostres camps. A més, arriben les festes de Nadal i és temps de gaudir a casa celebrant-ho amb els nostres familiars i amics. Però també de menjars copiosos i dolços de tot tipus que ens faran més d’una vegada tirar mà del nostre racó de medicinals en l’horta. Camamilla, poliol, menta, timó, ruibarbre, majorana i milfulles, totes elles són plantes molt digestives que us ajudaran a combatre la el mal de panxa

HUERTA-DIC1

Quant a la resta de l’horta, igual que el mes anterior, seguirem collint carxofes, espinacs, bledes i rúcula. No obstant açò seran les cols i els enciams les que es porten totes les nostres atencions, sobretot si utilitzeu varietats de cicles curts, que us permetran reposar els exemplars utilitzats conforme es vagen acabant.

En el Botànic enguany hem conreat alhora fins a 12 varietats diferents d’enciam com a escarola llisa i arrissada, romana roja i verd, fulla de roure, iceberg o morella, entre unes altres. Quant a col·les, comptem amb 6 varietats diferents destacant la coliflor blanca, el repollo llis, el romanescu o la llombarda allargada. Un espectacle cromàtic que us convidem a visitar aquest mes de desembre abans que s’acaben.

HUERTA-DIC4

HUERTA-DIC3

A més, ja podem començar a preparar el terreny per a les de creïlles d’hivern que plantarem al gener. Concretament en època de lluna minvant, segons el calendari lunar tan utilitzat en l’horticultura tradicional, ja que molts asseguren que els resultats són molt millors. Caldrà fer-los cas!

L’ideal és preparar la terra aquest mes de desembre afegint-li abonament orgànic i deixant ja els cavallons preparats. També podeu seleccionar ja aquelles varietats que aneu a plantar aquesta temporada.

HUERTA-DIC2

A Espanya hi ha unes 100 varietats diferents de creïlles, però només hi ha tres denominacions d’origen que són la creïlla gallega, la creïlla catalana de Prada de Conflent i les papes antigues de Canàries. Les varietats més comunes que podem trobar en el mercat per a la sembra són:

La Kennebec, una creïlla de carn blanca i pell marró que sol ser gran i amb formes irregulars. La Monalisa, que es caracteritza per la seua forma ovalada i el color groc de la seua pell i carn. La Desiree té la pell vermellosa, sense taques i molt fina, mentre que la carn és quasi blanca. La Bintje és una creïlla gran i de forma molt allargada, amb algunes taques superficials, que té la pell i la carn groguenques.

HUERTA-DIC5

No totes les varietats podem trobar-les en el mercat, cadascuna és característica d’una determinada regió, encara que si la demanes amb antelació a l’establiment te la pot portar. El millor és provar-les primer, per a apreciar les diferències de sabor i sobretot de cocció, a l’hora de cuinar-les. És qüestió de gustos!

També és bon moment per a seguir plantant alls. Podem fer-ho de forma escalonada fins al mes de gener. Per a evitar problemes amb nematodes o altres malalties, és convenient utilitzar un sòl on no s’haja sembrat all o ceba en els tres últims anys immediats anteriors.

Desgranarem els bulbs, farem un solc i col·locarem la llavor amb la punta cap amunt cobrint-la amb una capa de 4 a 5 centímetres de terra. Després farem el primer reg evitant embassades, i no serà fins a deu dies després quan fem el següent En general és convenient mantenir una certa humitat en els 20 primers centímetres, ja que és on es localitza el bulb.

HUERTA-DIC6

Els plantats al desembre els collirem al maig o juny. Per a açò comprovarem que el cap de l’all està feta, turgent. Després, per a la seua conservació, els assecarem tallant-los la part aèria i els col·locarem en un lloc fresc i sec i així ens proveirem d’alls durant tot l’any.

Però i el fred?, no us oblideu de les possibles gelades. No tots els cultius tenen la mateixa tolerància al fred, per exemple en cultius com la carxofa i la coliflor caldrà anar recalçant la base de les plantes per a protegir-les de les baixes temperatures. Alguna cosa que també farem amb les carlotes però per a evitar que les arrels que afloren es posen verdes.

HUERTA-DIC7

No obstant açò, els pèsols, faves i tirabecs, una vegada germinats aguantaran bé les gelades, encara que ralentiran el seu creixement com la resta dels cultius d’hivern. Però si el vostre hort està en zones més fredes el millor és utilitzar l’embuatat tèrmic, a força de compost, palla o mantell de fulles i escorça. Una capa superficial sobre el substrat que protegirà bé als nostres cultius

Finalment, comentar-vos que és un bon moment també per a millorar la fertilitat del nostre sòl així com per a revisar l’estat de les nostres eines. Gens més, bones festes des del Jardí Botànic!

Etiquetes
Jardinera del Botànic de la Universitat de València
Encarregada de l'horta i les plantes útils
Send this to a friend