Agricultura

17 set. 2013

L’horta a setembre

El mes de la volta al col·le i també de reprendre el treball de camp després de les vacances. Època de canvis i de planificar bé la rutina fins al pròxim estiu.

Mentre els girasols comencen a marcir-se en l’horta del Botànic, les flors de les carabasses amb el seu intens color groc s’obrin amb força entre les últimes escletxes d’albergínies i pebrots. Un signe més de que ja s’acaba l’estiu i que cal preparar-se per a la següent estació. Hi ha molt per fer així que mentre acabem de recol·lectar les últimes collites estivals haurem de ser previsors i planificar bé l’horta per a la tardor i l’hivern.

 

Què hi ha de nou a l’horta?

Moltes són les opcions que tenim a l’hora d’escollir els cultius que regnaran la nostra parcel·la en els pròxims mesos, però en el Botànic començarem per les faves. Un cultiu amb diferents varietats que podem classificar en funció de la grandària de la planta i de la durada del seu cicle.

 

setembre2

 

A principis d’octubre, plantarem “Aguadulce” i “Valenciana”, dues varietats de fava que aconsegueixen una grandària considerable i que donaran el seu fruit en el mes de març. Una recol·lecció que en el cas de la Valenciana serà fins i tot més nombrosa ja que produeix baines molt llargues que poden contenir fins a vuit grans cadascuna. Sembrarem directament en el cavalló quan el terreny estiga de saó, és a dir ni molt humit ni molt sec, i no tornarem a regar fins que apunten els primers brots.

 

Una altra opció molt bona però que requereix de sembra més primerenca és la varietat “Flor de tardor”. Un tipus de fava que se sembra a mitjans d’agost, introduint els grans en el sòl, de dos en dos o de tres en tres, i a uns 10 cm de profunditat. Així, a mitjan setembre començaran a florir, a la fi d’octubre apareixeran les primeres baines i a mitjans de novembre ja podrem començar a recol·lectar. Una alternativa perfecta per als que tinguen més disponibilitat en el mes d’agost, que podreu posar en pràctica l’any que ve. Açò sí, caldrà planificar un espai per a elles en l’hort entre les grans collites d’estiu.

 

setembre3

 

De la mateixa manera, també podem plantar pèsols col·locant tres o quatre llavors per cada clot. L’època exacta de sembra a la tardor canviarà en funció de la varietat que seleccionem, açò sí, moltes d’elles seran d’enrame així que caldrà construir una estructura de canyes perquè s’agarren ben i el pes dels fruits no faça que bolquen.

 

Verd que et vull verd

En aquest mes de setembre també podem començar a plantar alguna varietat d’enciam, un cultiu molt agraït que podem plantar pràcticament durant tot l’any menys a l’estiu ja que a causa de la calor té tendència a espigolar-se, a florir. I és que la seua temperatura òptima de creixement està entre els 14 i els 18ºC durant el dia i de 5 a 8ºC a la nit, així que ara a la tardor que comneça a refrescar és el moment perfecte per cultivarla en les nostres terres.

 

SEPTIEMBRE4

 

Podem fer llavorers i esperar al fet que cresquen o comprar directament el plantón, i en tan sols dos mesos ja podem recol·lectar-les. Només una cosa més quant al reg, encara que dependrà de la climatologia, en general haurà de ser freqüent però moderat. És convenient mantenir una humitat alta en la terra però sense arribar a passar-se, evitant així la podridura de les arrels.

 

I que varietats podem plantar? Doncs hi ha moltíssimes però les més conreades ací són:

– Romana: De fulles grans amb vores senceres i nervi central ample, però sense capdell definit

– Romana Baby: De capdell atapeït.

– Trocadero: Les fulles són soltes però es manté el capdell

– Iceberg: Fulla cruixent i consistent.

– Fulla de roure: Verd o estatge, fulles vermelloses amb forma semblant a la del roure.

– Lollo rosso: De color morat cap al marró i fulles arrissades.

 

I parlant de fulles també podem plantar espinacs per aquestes dates, ja que igual que els enciams prefereixen temperatures baixes. També tenim moltes opcions entre les varietats de tardor-hivern, de fulles més o menys grans, llises o arrissades. Ho deixarem al gust de cadascun!

 

SETEMBRE5

 

Açò sí, cal tenir en compte que són molt exigents en nutrients així que caldrà fer un bon abonat abans de la sembra. Cada 20 cm aproximadament cavarem un clot on col·locarem 3 o 4 llavors d’espinac. La recol·lecció començarà als 40 dies després de la sembra.

 

Altres cultius de la temporada que podeu utilitzar seran el card, la bleda, l’endívia, la col, la carxofa, l’escarola i l’all, entre uns altres. Moltes verdures i hortalisses que conviden a fer associacions que afavoriran el desenvolupament de les mateixes i ens ajudaran a economitzar espai.

 

Bledes, enciams i cebes (que encara que no les hem nomenat també podeu plantar) van molt bé juntes, igual que enciams i remolatxes, faves i espinacs o enciams i pèsols. Però mai associar espinacs amb bledes o remolatxes, no són compatibles.

Etiquetes
Jardinera del Botànic de la Universitat de València
Encarregada de l'horta i les plantes útils
Send this to a friend