Agricultura

7 març 2013

Intercanvi de llavors

Aquest diumenge pel matí el Jardí Botànic acull el IV Intercanvi de Llavors organitzat per Llavors d’Ací. Una associació que treballa per mantenir la diversitat als nostres cultius promocionant la utilització de llavors tradicionals. Per una alimentació més rica i diversa, vine i participa!

Passar una jornada agradable i festiva on acudeixen horticultors professionals i nous agricultors, això és el que Llavors d’Ací té programat per a nosaltres. L’Intercanvi de Llavors se celebra quatre vegades cada l’any i l’associació col·labora amb moltes altres que es realitzen al llarg de país.

 

llavors_1

 

Menja variat!

No oblidem que cada verdura que mengem o cada hortalissa té a les seues cèl·lules gens que la. L’homogeneïtzació dels aliments vegetals fa que aquestos gens estiguen desapareixent. El creixement dels nous models agraris, representats pels horts urbans, personals, d’autoconsum, d’oci, socials i escolars fan que els nous agricultors tinguen la necessitat de proveir-se de llavors adequades, adaptades al lloc, amb resistència i que donen aliments d’alta qualitat.

 

Un viatge de tornada al model agrícola tradicional, basat en l’autoconsum i el consum local i de temporada, que confronta amb les pràctiques agrícoles de les últimes dècades fonamentades en el monocultiu i el transport dels productes a grans distàncies.

 

llavors_3

 

Com mantenir la diversitat?

Els agricultors professionals són els qui atresoren les llavors tradicionals als seus camps i horts i això els fa mereixedors del reconeixement per part de la societat. Conserven la diversitat agrària originada pels nostres avantpassats, cultiven i guarden les llavors any rere any, les mantenen i milloren amb paciència a cada cicle de cultiu. I ara les ofereixen als nous agricultors o a tot aquell que vulga ampliar els seus cultiu de l’hort.

 

29072010398

 

Perquè les llavors tradicionals sols es poden mantenir de forma col·lectiva, sols estaran vives si es cultiven i es consumeixen, i sols perduraran si els llauradors les intercanvien i les necessiten. Quan la societat local deixa d’interessar-se per les seues varietats, per la seua forma tradicional d’alimentar-se, el destí d’aquestes llavors serà quedar guardades en una col·lecció o en un banc de llavors.

 

La labor amb les llavors

La tasca de Llavors d’Ací és la promoció, prospecció i valoració de varietats tradicionals amb la finalitat que les llavors continuen en mans dels agricultors, com ho han estat sempre, i que els consumidors d’ara i del futur puguen gaudir-les i alimentar-se com cal.

 

L’associació valenciana sense ànim de lucre fa anys que realitza aquesta activitat fins convertir-la en la festa de les llavors que tan d’èxit ha tingut en les edicions anteriors. Els participants tenen la llibertat de xerrar, opinar, intercanviar llavors i consells, i després se’n van a casa amb un grapat de nous cultius, multiplicant l’esperança de conservació d’aquestes varietats.

 

llavors_2

 

El futur de la varietat tant del que mengem com dels éssers vius amb què compartim planeta depèn del model que adoptem. Llavors d’ací, com el seu nom indica, treballa per potenciar l’ús i consum local, una mirada cap al passat que ens ensenya allò que la natura fa tan bé, aprofitar el que tenim a l’abast. En definitiva una jornada per a la nostra salut i la del medi ambient!

 

Aquesta és la quarta edició que Llavors d’Ací celebra al Jardí Botànic de la Universitat de València, compromès amb la labor de conservació de la diversitat agrària valenciana. En aquest entorn immillorable, ens reunirem el proper diumenge 10 de març, professionals i aficionats de tot tipus per participar en la festa de les llavors. Us esperem a partir de les 11 del matí!

Etiquetes
Tècnic Especialista en Horticultura Ecològica Estació Experimental Agrària de Carcaixent - IVIA
Membre de l'associació Llavors d'Ací
Send this to a friend