Agricultura

20 febr. 2014

Festa de llavors al Jardí Botànic

Tan si sou llauros com si teniu un hortet per afició, el nostre blogger Pep Rosselló vos convida a participar dels Intercanvis de Llavors tradicionals que organitza l’associació “Llavors d’ací”

“Bon dia, estic buscant un meló d’Alger molt dolç, com el que feia mon pare…”, “Hola, hem començat un hortet per a casa i no tenim llavors…”, “Tenim bajoca molt bona, la canviem per eixa carabassa gran…”. Aquestes són xarrades que s’han escoltat moltes vegades en els Intercanvis de llavors tradicionals com el que vam realitzar al Jardí Botànic de la Universitat de València el passat diumenge 2 de febrer.

 

I és que els intercanvis són trobades entre persones, de gent que treballa fa anys al camp i altres que comencen, de gent major amb molt que contar i gent jove amb moltes ganes d’aprendre, també jubilats, aficionats, famílies senceres i estudiants, molta gent i molt diversa, està interessada en les senzilles llavors. Així, al Botànic de València s’ha celebrat, per quart any consecutiu, l’intercanvi de llavors locals i tradicionals organitzat per Llavors d’ací, i com sempre atesos i ajudats pel personal del Jardí.

 

INTERCAMBIO

 

En la festa de les llavors s’han canviat lliurement i durant tot el matí, sements de verdures i consells agraris. Allí estaven, disposades a canviar de butxaca, les llavors dels principals cultius dels nostres horts i camps, enciams i escaroles, bajoques, faves i pèsols, tomaques, pebres i albergínies, carabasses, carabassetes i tots els melons, dacsa, naps i raves, carlotes, safanòries i bledes i molts més.

 

També els cultius menys freqüents, poc usuals o especials, com el julivert i el pebre de la pericana, el garrofó i la safanòria morada, els “caretos” i l’esponja vegetal. I no podien faltar aromàtiques culinàries com l’alfàbega, rareses com el càrtam i l’alfals, ara rara però imprescindible fa uns anys per a cada llaurador que tinguera un cavall.

 

INTERCAMBIO2

Llavors de julivert

INTERCAMBIO3

Llavors de pebre

 

Tal volta algun visitant buscava una llavor que finalment no ha trobat, alguna cosa concreta que portava al cap. Però pot ser a l’intercanvi ha parlat amb una persona que la coneix i li ha donat un bon contacte. Perquè eixa és l’altra gran finalitat de la trobada facilitar l’encontre dels interessats en un ambient agradable. I als intercanvis sempre ve molta gent per a xarrar i mercadejar. Enguany ha vingut gent de València, com no…, de la comarca de l’Horta, del Camp del Túria i de les Riberes, d’Ontinyent, Requena i Almenara, de molts pobles valencians i de fora, tots amb ganes de regalar les seus llavors i d’aconseguir, si hi ha oportunitat, alguna entrada nova per al seu hort.

 

Com ja s’ha comentat l’intercanvi és també un bon lloc per aprendre, per trobar informació útil. La gent te conta com fer planter de cebes i en quina lluna plantar les carlotes, mentre te regala unes valuoses llavors de cols que la seua família guarda des de fa moltes generacions. Per cada interessat que pregunta hi ha un altre que explica desinteressadament les experiències pròpies. Tot plegat com en una colla d’amics.

 

INTERCAMBIO4

 

Per arrodonir el matí, un grapat d’agricultors de les rodalies muntaren, com ja és habitual, un mercat d’aliments ecològics. Així els visitants pogueren proveir-se de menjars sans, amb molts de les varietats locals que es canviaren durant eixe dia, i tornar a casa amb la bossa plena de qualitat i producció local.

 

Tot açò, i alguna cosa més, podran trobar les persones que s’apropen als intercanvis de llavors que té programats Llavors d’ací per a l’any 2014, i que es poden consultar a la pàgina web de l’associació. De fet, aquest diumenge 23 de febrer vos esperem a Turballos, un encantador llogaret ecològic on podrem gaudir d’una trobada molt especial a l’aire lliure. I si enguany no pot ser, a l’any que ve tornarem al Jardí Botànic a celebrar una nova festa de les llavors pròpies, les nostres, les que ens alimenten des de fa molt de temps.

 

Més informació: Llavors d’ací

Tècnic Especialista en Horticultura Ecològica Estació Experimental Agrària de Carcaixent - IVIA
Membre de l'associació Llavors d'Ací
Send this to a friend