Agricultura

5 febr. 2013

Febrer al teu hort

A partir d’ara vos contarem mes a mes les tasques més importants que podeu realitzar en la vostra parcel·la per a traure-li el màxim partit. Inaugurem aquesta secció amb Carmen, l’hortolana del Botànic, prenent com a referència l’horta del Jardí que és totalment ecològica.

En aquests primers mesos de l’any, l’horta sembla estar més tranquil·la a causa del fred però així i tot sempre hi ha treball per fer. És moment de plantar creïlles! Encara que els experts recomanen plantar-les durant la lluna minvant de gener, del 5 al 10 enguany, podem fer-lo sense problema a la fi de mes o fins i tot a principis de febrer. En el Botànic estan recentment plantades ja que no hem rebut la creïlla de sembra fins ara, a més disposem d’un microclima especial perfecte per als cultius hortícoles al no fer ni massa fred ni massa calor.

Però primer de tot hem de preparar el terreny, tenint en compte la rotació de cultius que apliquem des de fa diversos anys en el Jardí, una pràctica que vos recomanem. Abonarem amb compost, que fabriquem nosaltres mateixos amb restes vegetals, i amb l’ajuda de la mula mecànica treballarem la terra per a obtenir una barreja homogènia. Després hem de deixar-la reposar durant uns 20 o 30 dies perquè assimile tots els nutrients de l’abonament, abans de procedir a plantar les creïlles.

PATATA2

Així, podem aprofitar aquest descans per a recol·lectar els cultius que ja estiguen llests a la resta de la nostra parcel·la. En el nostre cas disposem de diferents varietats de col que plantem en el mes d’octubre, coliflor, llombarda, bròcoli i romanesco. Hi ha crucíferes de cicle curt i de cicle llarg, al Botànic es solen utilitzar les de cicle curt, que ocupen el terreny durant 60 dies, d’aquesta forma encara podrem plantar altres cultius als mateixos quadres una vegada la recol·lectem.

PATATA5

Recol·lecció de cols


Les cols també poden formar part de diferents associacions de cultius, una bona manera d’aprofitar al màxim el terreny sempre tenint en compte que els cultius siguen compatibles. En les associacions juguen un important paper les altures, l’espai i la durada de cultiu, de tots és conegut la dita de “entre col i col, enciam”. Açò és perquè les cols són un cultiu exigent quant a nutrients mentre que els enciams no tant, a més estaran llests en 30-40 dies pel que en alçar-les deixaran més espai a les cols per as desenvolupen perfectament completar el seu cicle. També podeu fer altres associacions amb diferents varietats de enciams com tenim al Jardí.

PATATA6

Associacions de cultius al Jardí 

Entre els cultius que podem recol·lectar ara estan els enciams com dèiem, però també els alls, les cebes, els coliraves, el fenoll, les carxofes, els cards, les bledes i algunes varietats de mostassa. Les primeres baines de tirabecs i pèsols comencen a aparèixer, i a més algunes puntes encarnades de les maduixes, que anuncien la propera arribada de la primavera. Aprofitarem per a repicar els espolons que ixen de la mata mare de maduixes i que han arrelat en el sòl, que podem utilitzar per a canviar-los per les mates que estiguen deteriorades o guardar-los per si tenim alguna baixa.

PATATA7

Tirabecs


Altres tasques pròpies d’aquest mes són l’eliminació d’adventícies i el seguiment dels cultius, observant les possibles plagues i malalties que puguen aparèixer, com per exemple el oïdi en els pèsols, un fong que pot acabar amb la plantació si no s’atalla a temps.

Amb les mans en la sembra

Una vegada fet tot açò, passem a la sembra de les creïlles. Primer les trossegem en dos o quatre trossos, depenent de la grandària de la creïlla. És imprescindible deixar cicatritzar els corts de dues a tres dies abans de plantar-les perquè no es podrisquen, així que les posarem en un lloc fresc i sec. Quant al terreny farem un solc d’uns 15 centímetres de profunditat on anirem tirant els trossos de creïlla, a una distància de 20 cm. Després les tapem amb terra i fem un cavalló damunt de les mateixes i procedim al reg.

PATATA8

Deixar cicatritzar les creïlles

Fins que no vegem apuntar els brots no tornarem a regar, ja que si ho férem abans correríem el risc que es podriren per un excés d’humitat. De fet quan plou en excés pot provocar que algunes mates fallen. Als 15 o 20 dies comencen a aparèixer aquestes primeres puntes així que anirem esporcant terra perquè el tubercle puga créixer sense quedar destapat. Si açò ocorre i li dóna la llum es torna de color verd i ja no val per al consum per tenir excés de solanina.

Al costat de l’horta podem tenir també una zona dedicada a plantes industrials, com en el Jardí Botànic, amb un altre tipus de cultius que podem aprofitar. Ara podem plantar civada, ordi, blat, sègol o alfals, però també canya de sucre, lli, alpiste, soia, tramussos, cigrons, llenties o comí. Moltes possibilitats diferents, tot dependrà dels nostres gustos. Aquests cultius es sembren directament en la terra cobrint la llavor amb una fina capa d’una barreja de terra i compost garbellat, es rega després de la sembra i després els regs són escassos ja que són cultius que admeten situacions extremes.

PATATA9

Llavors de civada

I finalment us recomanem començar a fer llavorers dels cultius que plantarem a la primavera com l’albergínia, el pebrot i algunes varietats de tomàquet cuarenteno, cridat així perquè des que ix la flor fins que es cull el tomàquet transcorren 40 dies. Podeu utilitzar diferents tipus de llavorers, fins i tot hi ha alguns que es poden plantar directament en terra sense haver de traure la plàntula, ja que són biodegradables. Quant a les llavors, millor si són ecològiques, podeu comprar-les, utilitzar les que hàgeu guardat de collites anteriors, si heu sigut previsors, o intercanviar-les.

Els intercanvis de llavors són cada vegada més habituals al nostre territori, gràcies a associacions com Llavors d’ací, de la qual ja vos hem parlat alguna vegada. Si no teniu llavors per a intercanviar no passa res, la primera vegada que participeu vos donaran unes quantes sements de varietats locals perquè les conreeu i la pròxima vegada ja tingueu material a intercanviar.

PATATA10

Les pròximes cites són aquest dissabte 9 de febrer, en el Casal Jaume I a Llíria (Avg/ dels Furs 17), el diumenge 24 de febrer en Turballos, un llogaret ecològic encantador, i el 9 o 10 de març al nostre mateix Jardí Botànic, encara per confirmar.

Etiquetes
Jardinera del Botànic de la Universitat de València
Encarregada de l'horta i les plantes útils
Send this to a friend