Arriba Ecommunia: geolocalització aplicada al sector agroecològic

La nova plataforma online, gestada per tres valencians de La Safor, pretén aportar soluciones a certes debilitats del sector agroecològic. Mitjançant la geolocalització, per exemple, Ecommunia contribueix a apropar clientes i productors i a donar visibilitat a un ample ventall de negocis ecològics i de proximitat. Coneix-la!

La producció i consum de productes del camp ecològics continua en constant creixement. De fet, Espanya s’ha consolidat com el principal productor europeu (encara que el consum intern no creix al mateix ritme). El sector agroecològic, però, té unes mancances que Ecommunia, una plataforma online gestada per tres valencians de La Safor, s’ha decidit a fer front. Entre altres, pretén donar visibilitat als productes ecològics i de proximitat, apropar clients i producció, proporcionar opcions perquè els usuaris puguen augmentar la diversitat del cistell de la compra, aportar solucions de difusió i publicitat… En definitiva, facilita totes aquelles qüestions que les persones que es dediquen a la producció no tenen de temps ni recursos de fer per elles mateixa.Tres anys després que Josep Vicent Alemany li proposara el projecte a Pep Gomaris, Ecommunia és, per fi, una realitat.

Què és Ecommunia

Tal i com defineixen els seus fundadors, Ecommunia és un projecte d’emprenedoria social especialitzat en la promoció i venda de productes i serveis agroalimentaris ecològics a través d’una plataforma online que possibilita que productors i productores s’apropen als potencials clients i al contrari. Funciona com un cercador de productes i serveis per, segons ens explica Pep Gomaris, co-fundador i COO d’Ecommunia, “resoldre la necessitat d’uns de ser visibles en un mercat globalitzat al mateix temps que es facilita l’accessibilitat als clients que cerquen nous hàbits de consum, conscienciats amb el medi ambient, i que volen un producte de major qualitat”. El servei que proporciona es basa en la geolocalització pel que permet trobar aquelles iniciatives que queden més properes dels usuaris i estar al corrent d’ofertes i de notícies del sector agroalimentari ecològic de proximitat.

logoFes clic per accedir a les web d’ECOMMUNIA

Les empreses poden donar-se d’alta amb un perfil gratuït i incloure les seues dades, descripció, localització, fotografies i enllaços. A més, poden contractar funcionalitats extra per tal d’anunciar els seus productes així com accedir a serveis de difusió i publicitat digital, analítica web, etc. Les persones usuàries accedeixen gratuïtament a tota la informació i poden cercar per categories com agricultura, grups de consum, mercats, tendes, supermercats, bars, menjar per endur, fires, horts urbans… I, dins d’aquestes, afinar la cerca per etiquetes com “Certificat ecològic”, “Comerç just”, “Km 0”, etc. Característiques que l’equip Ecommunia, format també per Iván Climent i Gloria Martínez, analitza i verifica a les propostes d’inscripció abans de publicar-les.

Normalitzar el sector agroecològic

Entre altres, a la plataforma Ecommunia podrem trobar serveis no tan habituals com vending ecològic o càterings i menjadors escolars eco. Són nous tipus de negocis que, per a Gomaris, demostren que “els productes procedents de l’agricultura ecològica estan més presents en els hàbits de consum diari”. Pel que fa als menjadors escolars i empreses de restauració col·lectiva, el COO d’Ecommunia aposta perquè el sector públic no sols impulse hàbits d’alimentació saludables i sostenibles “sinó que la compra pública d’aliments es done en el sector agroecològic i amb criteris de proximitat”.

00 9516mRoncalli CEE, grup de consum adscrit a ECOMMUNIA

Cal tenir ben present que els beneficis del comerç de proximitat no sols suposen la reducció de la petjada de carboni en la cadena alimentària, amb l’estalvi en carburants, embalatges innecessaris, processos de conservació, costos energètics, etc. sinó “la millora de la pròpia economia local i de la comunitat, en definitiva”. Ambdues vessants, a través de la normalització de productes agroecològics, poden garantir un millor futur.

Emprenedoria social valenciana: “pensa global, actua local”
L’equip d’Ecommunia ha fet seu aquest conegut lema perquè la proximitat i la desintermediació innecessària és un factor clau en el seu plantejament. Alhora, consideren positiu establir vincles professionals i personals entre tots els agents implicats en la comunitat ecològica que faciliten i potencien la seua expansió. 

10628131 508640755966042 4532315434621076865 n TERRA I XUFA és una empresa de productors i comercialitzadors de fruites i hortalisses de València

La crisi, descriu Gomaris, ha provocat eixides cap a dos pols: “un gran sector de la població consumeix exclusivament en les grans superfícies, que abarateixen preus repercutint-ho als proveïdors, i d’altres persones que han pres consciència del que està passant”. “És una qüestió de prioritats”, assenyala, “saber que allà on dipositem els nostres diners repercuteix directament sobre el nostre entorn més immediat”. Per això, apunta, amb la crisi “comencen a aflorar mercats de la terra, de proximitat… la terra torna a tindre un paper fonamental després de la fallida de la construcció i la industria”.

Mentre uns abandonen el camp, altres, ens conta Alemany, “tornen d’una forma innovadora i amb projectes rendibles i interessants tant des del punt de vista econòmic, com d’altres aspectes: educatiu, social, cultural, mediambiental, com la Fundació Todolí Citrus o el projecte d’Aloha Orgànics”. En aquest context, Ecommunia es configura, en paraules de Gomaris, “com una eina positiva pel bé comú, per millorar el medi ambient i ajudar al desenvolupament rural i a la societat que el conforma”. Una eina que persegueix “dignificar el treball de la terra, aconseguir salaris adaptats als temps actuals, reduir l’ús de pesticides i les emissions de CO2…”. Recuperar els valors de l’agricultura, que han sigut sempre part de l’economia valenciana, apunta Alemany, “com a patrimoni mediambiental i paisatgístic i per la seua importància quant al desenvolupament rural de molts indrets”.

Un camí per recórrer

L’acollida de la plataforma, de moment, ha estat positiva tant pels proveïdors com pels usuaris i usuàries particulars, segons ens conten. Ja tenen més d’un centenar d’operadors ecològics d’alta i calculen que la xifra anirà en augment. Tenen present que l’emprenedoria no és un camí fàcil ni a curt termini i encara estan afegint noves funcionalitats al portal. I el projecte, seguirà creixent: durant aquest 2017, llançaran la versió en aplicació per a dispositius mòbils.

webAspecte de la web d’ECOMMUNIA

L’equip Ecommunia està segur que cal recórrer el camí del comerç local i ecològic. Apostar per la sostenibilitat en la cadena alimentària. Recuperar, en paraules de Pep Gomaris, “els lligams amb el nostre planeta, la nostra terra, casa i gent. Un camí per revitalitzar l’economia i les relacions personals: el camí de la sostenibilitat i la consciència mediambiental”.

Etiquetes
Col·laboradora de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
Llicenciada en Comunicació Audiovisual. Enganxada a la lectura de tot el que cau a les meues mans i a les sèries (quan puc). M'encanta escriure i no soporte les xinxetes soltes.
botanic Equip botànic
Send this to a friend