Agricultura

3 set. 2016

Ametles valencianes, en crema!

El camp també és una opció de vida, i de projectes. Dos joves han recuperat i mantingut terres familiars d’ametlers creant una matèria primera de qualitat, la qual han convertit en altres productes d’alimentació que estan tenint una bona acollida local, però també als mercats estrangers. I tot a partir d’agricultura ecològica.

Què porta a dos xics amb feines estables a ciutats com València i Oviedo, a traslladar-se al camp i crear un projecte totalment vinculat a la terra i els seus productes? És veritat que els mitjans de comunicació parlen de nous moviments des de les urbs, tan poblades les últimes dècades, cap a models de vida més connectats amb la natura, però és cert que sempre han d’anar acompanyats de feines que permeten mantenir-los. Acompanyeu-nos a descobrir com és possible construir-se una nova forma de guanyar-se la vida.

I la idea nasqué d’una ametla

Viure de la terra, així defineixen Juanfran i Jose Carlos l’impuls que els dugué a deixar els seus treballs i anar a La Marina Alta a encetar la seua aventura. Formats en agricultura ecològica i amb experiència puntual en el sector, decidiren treure profit dels camps familiars d’ametlers que tenien, però afegint el seu toc: tècniques sostenibles, maquinaria tradicional i transformar el producte per aconseguir ametles de gran qualitat. A més, se’ls presentava una oportunitat afegida, recuperar camps a una comarca maltractada, amb molta especulació i un paisatge degradat pel que fa a l’agricultura. Ara els seus camps estan a pobles com Teulada, Pedreguer, Xaló, Orba, Ondara, Benidoleig i Murla.

IMG 20151028 WA0015

Així la primera part estaria complida, aprofitar camps d’ametlers per obtenir un bon producte amb una agricultura molt més respectuosa amb l’entorn. Però, quan hi ha ganes de fer coses sempre surt un següent pas, i en aquest cas va ser descobrir que les cremes casolanes que feien a partir de les seues ametles tenien bona eixida a mercats locals i comandes puntuals. I ara el seu llistat de productes inclou la crema d’ametles natural (que és ametla pura i dissolta en aigua dóna llet d’ametla), la crema dolça amb sucre de canya integral ecològic, la que porta garrofa, altra amb cacau, la salada, la repelada i la de torró.

Un producte que pot guanyar-te no només pel paladar, donat que es persegueix l’excel•lència organolèptica, si no també per tot el valor afegit que té, com ser totalment natural, artesanal, amb garantia de tractament basat en sostenibilitat i benefici social, i perque és versàtil i se li pot donar infinitat d’usos.

Continuar emprenent

Tot i això les idees no paren en aquesta empresa, i ara també treballen fins i tot mel, llenya de la poda dels ametlers i corfa d’ametla. Costa d’imaginar que puguen sorgir tantes coses d’uns mateixos camps dedicats tots al conreu del Prunus dulcis. A més, està la distribució de fruites i verdures ecològiques, i la producció i assessorament en l’ús al camp de productes biològics com els biofertilitzants.

 MG 9974

4f411c7dd400d8cc3ebd00031ff0e07d MFes clic en la imatge per saber més sobre la llet d’ametles

Tanmateix, estan en fase de desenvolupament d’un projecte local centrat en els habitants de La Marina Alta. Per què viure envoltats de camps de fruiters, quasi a l’abast de la mà, i després anar a comprar els nostres aliments frescs al supermercat? Amb un sistema organitzat, podem tenir producte orgànic i de temporada amb un mínim de transport, perquè el tenim pràcticament de veí. Així, es tracta de transformar els camps de monocultius de cítrics de la comarca, en altres de policultius de fruiters, i que gràcies a sinèrgies amb els agricultors locals, els clients puguen fer la compra on line de productes orgànics de gran qualitat, sabent a més que s’afavoreix la producció i el consum de proximitat, tal i com està passant ja a molts llocs.

Tot ho estan desenvolupant des d’Aloha orgànics, el nom que han triat i que significa benvingut, i es troben en procés de construcció del seu portal www.aholaorganic.org. Han començat pel mercat local, però el boca a boca ja els ha portat per quasi tot el nostre territori, i es troben en procés d’expansió per Suïssa i Alemanya.

Una vida agrícola

Viure al camp no és el mateix que viure del camp. Per a Juanfran i Jose Carlos viure al camp és una opció de vida, donat que parteixen de la coneguda màxima “som el que mengem” per a ells el millor és menjar el que u fa. A més, pots estar en contacte amb la natura a diari, una necessitat bàsica en el seu cas, aprenent contínuament, connectant amb els cicles vitals, i formant part d’un sistema social en el que tots depenen de tots.

IMG 20151028 WA0005

I pel que fa a viure del camp, pensen que hi ha múltiples opcions de desenvolupament de projectes, però sempre que hi hagen ganes i il•lusió per fer-ho viable. Recomanen eixir dels programes de cultiu convencionals i del comerç preestablert, tractant de crear productes propis, originals o innovadors, donat que l’agricultura ja té moltes parcel•les en les que és difícil destacar. Per la seua banda, també troben a faltar recolzament per part de les administracions en els projectes menuts que lluiten per veure la llum.

Agricultura vs agricultura ecològica

Aquest punt el tenen clar, per a Aloha orgànics l’únic camí possible avui dia és el de la sostenibilitat i aconseguir que es generen els mínims residus. Si ens considerem a tots part d’un sistema on tots els elements tenim la mateixa importància, com no tractar d’aplegar a un bé comú que afavoreixca tothom? Amb tot, dintre de la mateixa ètica, són conscients de que les opcions poden variar i estan oberts a les diferents certificacions i les múltiples versions del cultiu orgànic.

IMG 20151028 WA0003

I també veuen molta feina per fer a la nostra Comunitat, tot i que hi ha molts xicotets projectes que estan capgirant l’agricultura. Però encara cal ser més responsables a nivell mediambiental, canviar el model estès anys enrere del monocultiu, i crear alternatives vàlides per respectar l’entorn, que és qui ens ha de sobreviure.

En definitiva, mirar al futur i ser conscients dels nostres actes a nivell agrícola. Ells també miren a eixe futur i el que persegueixen no és només seguir treballant amb camps abandonats per donar-los una nova oportunitat, sinó fer de l’empresa un model de vida, cuidant del medi que els envolta i recuperant paisatge, i també generant al voltant un grup de persones que puguen treballar i beneficiar-se fent un repartiment equitatiu dels recursos que s’obtenen. I la veritat és que costa molta feina imaginar-los amb una forma de treballar diferent, no?

Qui està darrere

Aquest article està escrit gràcies a la col•laboració i les respostes de Juanfran i Jose Carlos, els responsables d’Aloha orgànics. Juanfran és de família d’agricultors i ha estudiat Administració i Direcció d’empreses. Buscant una via laboral que li agradés, treballà en importació i exportació de cítrics a Anglaterra, amb fruites de contra temporada a Barcelona, envasament de fruits secs a Pirineus, i venda de subministraments agrícoles a València. S’ha format finalment en Tècnic d’Explotacions Agrícoles.

almendros florFlor de Prunus dulcis. Fes clic per saber més sobre aquest fruiter

Jose Carlos és també de família d’agricultors i ramaders, però vivint de prop la producció intensiva i l’ús de productes tòxics, quan decideix encarar un nou camí canvia la perspectiva i es forma durant 5 anys en agricultura ecològica des de diferents enfocaments. S’ha centrat en anàlisi qualitatiu de sòls i desenvolupament de productes orgànics per a recuperar fertilitat.

Etiquetes
Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.
botanic Equip botànic
Send this to a friend