Plantes

14 ag. 2014

Feliç dia de les flors!

La blogger Inés Perales torna amb els articles d’estiu. Aquesta vegada, flors i festes, sempre de la mà! Batalles, ofrenes, processons i balls tradicionals. L’aroma de les flors fa participar el nas de celebracions dedicades a la resta de sentits.

Les festes patronals apassionen alguns i fan fugir a molts altres però any rere any se celebren a l’estiu carregades de música, actes religiosos, disfresses i flors. Verges engalanades, carrers coberts amb catifes florals i orgullosos propietaris que mostren les seues millors plantes als carrers. Si mai falten les orquestres i les paelles gegants, les flors, més discretes, estan sempre presents. Recorreguem alguns exemples però, si passat l’estiu n’heu viscut algun més o us l’han contat, volem saber-ho!

 

La festa al voltant de les plantes
No cal pensar massa per trobar exemples de festes florides a la ciutat de València. Des de la sonada ofrena fallera a la Verge dels Desamparats fins la Batalla de les Flors que se celebra l’última setmana de juliol. Una guerra on es canvien les bales per pompons de colors que es llancen des de carrosses engalanades i on les armes passen a ser raquetes folrades amb teles de que fan conjunt amb les faldes de les falleres. El Passeig de l’Albereda queda cobert per flors de colors que deixen una aroma dolça a l’ambient.

 

OfrendaFallera 1

Ofrena a la Mare de Déu dels Desamparats. Imatge de www.flickr.com/photos/alcebal2002/

 

La Batalla de les Flors és tot un èxit d’assistència, dies abans, una cua d’hamaques i para-sols creix a la porta del Jardins del Reial amb la fi de comprar les entrades per a les llotges que queden dins el recorregut de les carrosses. Però un detall entela la festa, aquest any al menys, la música al ritme de la qual les flors volaven per l’aire no venia de cap de les bandes municipals ni de cap xaranga sinó d’uns amplificadors que feien ressonar a l’Albereda els singles d’estiu més rítmics i enganxosos.

 

Hi ha un poble on els mosquits no s’atreveixen a entrar i on el veïns no coneixen les faves cutànies, Bètera. Tal dia com hui, 15 d’agost, a aquesta propera localitat sura a l’ambient una aroma inequívoc, el de l’alfàbrega. Des de març es conreen aquestes aromàtiques gegants que els veïns de la població entreguen a la Mere de Déu d’Agost. Llum i aigua són les exigències d’aquestes plantes que els beterans passegen orgullosos.

 

Albahaca 1

Alfàbrega. Imatge de //www.flickr.com/photos/65318236@N00/

 

Plantes al voltant de la festa
És tradició al pobles, sobretot als més menuts, prometre a la Verge l’ornamentació floral del pròxim any, encara que moltes vegades hi ha llista d’espera. Gladiols, clavells i roses, que, depenent del pressupost, omplin les andes. El Crist de la Bona Mort de Montesa és engalanat cada any pels veïns d’un mateix carrer, el Carrer Sant Roc. Però si les plantes estan presents a algun acte, són les processons. Pel Corpus, es llancen pètals de flors des dels balcons, s’encatifen els carrers amb baladre i els veïns mostren els seus millors tests i intercanvien consells de jardineria.

 

Gladiolos

Gladiols. Imatge de www.flickr.com/photos/57666876@N08/

 

I com no, els balls tradicionals no estan exempts d’ornamentació floral. Els mantons de Manila de les balladores de danses sempre llueixen brodats florals però és costum, bon costum, cridar a la porta de qui té un gessamí per a demanar permís i omplir el monyo de flors. Un poc més lluny ens queden les festes de San Fermín, a Pamplona, però a la capital de Navarra són els homes els qui vesteixen flors al cap al ritme de danses tradicionals a la cèntrica Plaza de los Ajos.

 

jAZMÍN

Gessamí. Imatge de www.flickr.com/photos/elbeewa/

 

I si tu eres l’amfitrió?
Quin millor moment que l’estiu per organitzar una festa? Però, lluny d’oferir bombons en una safata col•locats en forma de piràmide daurada, podem organitzar una reunió d’amics i oferir-los coques i gaspatxo, esgarrat i meló de postres, però, amb què decorem el nostre jardí o terrat?

 

Posat que està de moda celebrar festes temàtiques anem a donar-vos algunes idees. Si la festa és eivissenca, les flors hauran de ser blanques: hortènsies, clavells o orquídies. Si la festa és mexicana res millor que uns centres de taula amb cactus i si el tema és Hawaii, ompli els teus convidats amb collars de flors de colors. Siga quin siga el tema de la teua festa, crea un perímetre amb aromàtiques, romer, menta i aromàtiques perquè no us piquen els mosquits.

 

cactus

 

Si t’atreveixes a anar més enllà amb la temàtica de la teua festa, ofereix aperitius florals, com les flors de la carabasseta, però informa’t bé abans, no totes són comestibles, però això ja ens dóna per a un altre article. Espere que us haja agradat aquest aromàtic recorregut per les festes més emblemàtiques. Regala’n i olora’n!

 

Imatge de capçalera de www.flickr.com/photos/naky/10194168346/sizes/l/in/photolist-cJnk9J-gwPM6d/

Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.
extern Signatura Espores
Send this to a friend