Etnobotànica Plantes

30 oct. 2016

Les plantes també fan por!

Amb la festivitat de Tots Sants s’omplin les ciutats de carabasses amb cares malèfiques, de bruixes i fantasmes de caramel i el nostre imaginari... Fa el mateix! Pensàveu que no anàvem a posar-nos terrorífics? Inés Perales s’encarrega hui d’atemorir-nos amb aquestes històries sobre criptobotànica.

Sí, les plantes poden ser terrorífiques i hui us ho vaig a demostrar! Però abans vull deixar clar que la branca que estudia aquests fenòmens no és científica en absolut! Coneixerem l’orquídia en què viu el dimoni, una planta carnívora gegant i un parell d’exemplars botànics que han sembrat pànic en les sales de cinema.

Què estudia la criptobotànica?

Aquesta matèria s’encarrega de buscar les plantes que, no descobertes ni estudiades per al ciència, romanen desconegudes i tenen la peculiaritat de capturar i matar animals grans o fins i tot persones. Són els arbres carnívors els més coneguts, veiem un parell d’exemples.

Fernando Jiménez del Oso en el programa Más Allá. Fes clic per veure el capítol tiulat Las Plantas Piensan

Comencem pel Yateveo, una planta carnívora d’Amèrica Central i del Sud amb diversos parents a Àfrica i a les costes de l’Oceà Índic. No hi ha una sola descripció de la planta però podem extraure que té un tronc curt i gruixut i llargs circells que utilitza per capturar les seues preses. Un altre ben conegut és el Duñak, un arbre carnívor de Filipines i altres llocs del Sud-est d’Àsia. Sembla un arbre tropical amb un fullatge molt espès, un tronc rogenc i bastant normal pel que fa al seu aspecte. No sospitaríem d’ell si no tingués per costum atrapar els animals que passen per baix de les seues branques per menjar-se’ls. Però no parlem d’insectes o amfibis menuts sinó de cérvols!

Ambdós monstres botànics tenen un possible equivalent real. La llegenda del Yateveo podria estar basada en la planta carnívora més gran que existeix Nepenthes rajah mentres que les pitons podrien haver inspirat la llegenda del Duñak.

“Un Taxus bacatta viene a verme” (spoiler free) i més monstres botànics

I quin és l’últim monstre botànic que ompli les sales de cine? Un Taxus bacatta que ens ha fet plorar de llàstima i atemorit a parts iguals. En la pel·lícula Un monstruo viene a verme el monstre és un teix!

Trailer de Un monstruo viene a verme

I què em dieu del joveníssim Jack Nicholson, un entusiasmat pacient de dentista que acaba per convertir-se en l’aperitiu d’una famolenca planta carnívora allà pel 1960?

https://www.youtube.com/watch?v=igYfsM8G61g

La pequeña tienda de los horrores

I en eixa mateixa dècada, els directors Steve Sekely i Freddie Francis converteixen el pel•lícula la novel·la de John Wyndham, El día de los Trífidos, en què una pluja de meteorits converteix en monstres unes plantes portades de l’espai i deixa cega a la majoria de la població. Les poques persones que conserven la vista són l’única esperança per a la humanitat.

Unes poques dècades després arriba Jumanji! La pel·lícula en què els protagonistes han fe fer front a una planta enfiladissa que intenta asfixiar tot el que troba i com no, a una carnívora tan gran com una adult humà que podria engolir-los en qualsevol moment.

Jumanji

Els monstres que tenim més a prop i un dimoni

El passat mes de juliol es va publicar el descobriment d’una espècie d’orquídia en què, segons alguns criptobotànics, resideix el dimoni. Pots fer clic en la imatge i consultar l’article científic en què es descriu la nova espècie sense fer referència a aquesta aquesta curiosa i cridanera característica. A més, Telipogon diabolicus ha estat inclosa en Llista Roja de la Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN), és a dir, es troba en perill crític d’extinció.

Telipogon diabolicus. Fes clic en la imatge per accedir a l’article en PhytoKeys

Amb quins monstres t’espantaven de menut/da? El més segur és que al teu iaia, et nomenara el Butoni, la Quarantamaula o l’Home del Sac i al teu iaio, potser, el Saginer, el Moro Mussa o l’Home dels Nassos. No? Pues ara, amb motiu de la celebració de Tots Sants, la Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia ha organitzat un una exposició per a menuts i grans en què podràs conèixer els monstres del imaginari tradicional valencià.

Recorda que el Jardí romandrà obert el proper dia 1! No perdes l’oportunitat i si visites la mostra monstruosa de la Beneficència acosta’t al Jardí i busca els teus propis monstres. Si no els trobes, sempre pots acariciar un gatet!

Etiquetes
Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.
extern Signatura Espores
Send this to a friend