Etnobotànica Plantes

1 abr. 2017

El llorer, del jardí a la cuina

Imatge de Guia de Jardín

En aquesta ocasió, el consells de jardineria domèstica de Guía de Jardín acaben en la cuina! És temps de podar els llorers i és temps també d'aprendre a assecar les fulles per conservar-les als rebostos. Sabies que també es pot usar el llorer en pols? Si encara no tens un llorer, llig l'article, corre a plantar-ne un i condimenta els teus menjars.

Des dels principis del nostre jardí hem cultivat en ell plantes aromàtiques, els llorers arrodonits que flanquegen l’escala hi són des de fa més de 20 anys i em meravella recordar la de vegades que els hem podat i retallat per mantenir-los amb aquesta forma. Cada primavera creixen un poc més i cal podar les branques, cosa que solem aprofitar per guardar les fulles i tenir subministrament per a la cuina.

laurelesLlorers, roses, sàlvies i santolina. El llorer, com altres plantes aromàtiques, té valor ornamental al jardí i propietats al consum humà

Quan parlem del llorer que s’empra en cuina, ens referim a l’espècie Laurus nobilis, no hem de confondre’l amb altres plantes que en alguns llocs reben el mateix nom vernacle, com el llorer de jardí o llorer de flor, que en realitat és la espècie baladre i aquesta sí que és molt tòxica. Del Laurus nobilis procedeixen les fulles seques que vam comprar envasades al supermercat.

Com utilitzar les fulles de llorer

El llorer es ven i utilitza sec perquè fresc resulta massa aromàtic i no perquè puga resultar perjudicial per a la salut. Abans d’usar-lo en els nostres guisats convé assecar-lo, així mantindrà les propietats molts mesos, però si tens llorer fresc del jardí i vols utilitzar-lo immediatament, hi ha un truc: col·locar les fulles de llorer en una paella al foc perquè es torren. En el moment en què comencen a fumejar se’ls dóna la volta i es deixen una altra estona, amb cura que no es cremen.

laurel para cocinarFulles de llorer seques per cuinar

Recollir herbes per a la cuina és molt satisfactori perquè es barregen moltes sensacions agradables: el plaer de cuidar les plantes, gaudir de la seua aroma en tallar les tiges fresques, sentir-te autosuficient perquè no necessites comprar-les, i comprovar la diferència de qualitat que hi ha entre les herbes envasades i les conreades a casa.

Quan recollir les fulles de llorer?

Nosaltres solem recollir-les a la primavera, quan la planta creix i hi ha moltes tiges per tallar. Procurem tallar fulles noves però que estiguen ben formades, és a dir, no val la pena guardar les fulletes dels brots tendres. Diuen que el millor moment per agafar-les és al matí, ja que la concentració de components aromàtics és més gran; la veritat és que jo les guarde siga quina sigua l’hora del dia en què faig la poda, i m’agrada el resultat.

secar hierbas en casaLa forma tradicional d’assecar les herbes aromàtiques és penjar-les a ramells en un lloc sec i ventilat

La forma clàssica d’assecar les herbes és penjar-del sostre en un lloc sec i fresc, que pot ser la cuina o qualsevol estada de la casa. Amb el llorer es pot fer el mateix, lligant diverses tiges formant un ramell i penjant-se en un lloc sec, apartat de la llum directa del sol. Allà on les poses, inundaran l’aire d’una deliciosa aroma. Una altra opció és separar les fulles de les tiges, rentar, assecar bé, i ficar-les en una bossa de paper o tela. Així pots deixar-dins del rebost i ja les tens llestes per quan arribi el moment d’utilitzar-les.

aromaticas laurelArticle recomanat: L’art de assaonar

Una tercera possibilitat és guardar el llorer en forma de pols. Es renten les fulles i s’eliminen els peduncles, es deixen assecar un parell de dies perquè es puguen triturar i es piquen amb la batedora de mà, a velocitat màxima, fins a aconseguir una pols fina. El llorer en pols es conserva molt bé en un recipient hermètic i s’utilitza afegint un polsim al guisat que vulguem condimentar.

Conservar les fulles de llorer a casa

He sentit a dir que el llorer sec manté l’aroma en perfectes condicions fins a tres mesos, encara que pot ser que jo ho hages fet servir fins passat aquest temps. L’important és conservar-lo adequadament, en un lloc sec i ventilat perquè no s’omplin de moho, i lluny de la llum solar perquè no es degrade la qualitat.

hojas laurel secasPrimavera i tardor són els moments de major creixement dels llorers

Per cert, no oblides que si vas a utilitzar el llorer del jardí en els teus menjars, no has d’aplicar a les plantes productes químics com pesticides o insecticides. Jo sempre aconselle utilitzar remeis ecològics i naturals, tant amb les plantes que farem servir per a consum humà com amb la resta del jardí. Molta cura amb això!

Els fulls recollides a la primavera poden conservar seques tot l’estiu, les que es recullen a la tardor, proporcionen subministraments per a l’hivern. Planta un Laurus nobilis al teu jardí i no et caldrà mai anar al supermercat a comprar llorer envasat.

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend