Jardineria Plantes

6 juny 2017

Com cuidar dels rosers

Hui parlem amb Guia de Jardín sobre les malalties més habituals dels rosers. És cert que pateixen tantes calamitats? Val la pena lluitar contra els fongs? Coneix les varietats més resistents i descobreix els trucs de les nostres jardineres domèstiques a l'hora de triar les espècies de rosers que ompliran de colors teu jardí.

Les roses són unes de les flors més apreciades a tot el món. Les espècies que componen el gènere superen el centenar i procedeixen, majoritàriament, d’Àsia. És tal l’èxit i la passió que desperten aquestes flors, que hi ha milers d’híbrids i cultivars produïts per la mà de l’home en tot el món. La rosa és la planta de jardí més popular, a més de la flor més utilitzada en la confecció de rams. També són molt valorats els beneficis del seu oli essencial utilitzat en cosmètica, perfumeria, medicina i fins i tot gastronomia.

Però les roses tenen fama de ser flors delicades, amb certa disposició a agafar malalties i plagues. En part és una fama merescuda, moltes varietats són realment sensibles, però s’investiga molt sobre aquest tema i els conreus  nous són cada vegada més resistents. La millor manera de prevenir aquest tipus de problemes és incloure criteris de salubritat en el moment de l’elecció de l’exemplar a comprar i en això, els vivers en línia porten molt avantatge als vivers físics, ja que inclouen molta informació de cadascuna de les seues varietats .

evelyn salviasLes roses combinen amb moltes plantes del jardí. Ací roser Evelyn i Salvia microphylla

evelynEvelyn és un roser anglès (David Austin Roses) de flors grans i intens perfum que floreix durant tota la temporada

Entre els obtentors de noves varietats de roses i vivers de roses en línia n’hi ha un que a nosaltres ens encanta, encara que pot ser una simple apreciació personal. Es tracta de l’anglès David Austin, enamorat de l’aspecte i el perfum de les roses antigues però compromès amb aconseguir plantes més resistents, perfumades i amb floracions més prolongades.

Però la més resistent de les varietats es pot veure afectada en qualsevol moment per un d’aquests desagradables fongs que enlletgeixen el seu aspecte i debiliten la planta i la floració. El moment de major incidència sol ser a la primavera, quan arriben les pluges i les temperatures ascendeixen suaument. La barreja d’humitat i calor és el que activa les espores dels fongs que han estat latents durant l’hivern esperant la seua oportunitat. Els fongs produeixen diferents malalties en les roses: oïdi, rovell i taca negra són, probablement, les més esteses.

Lluitar contra el Oïdi

L’oïdi és una de les malalties més freqüents i greus de les roses. Aquesta malaltia la produeix el fong Sphaerotheca pannosa var. rosae i es reconeix amb facilitat per l’aparició d’una pols blanca cobrint les fulles i les tiges. Si no es tracta, el roser no es desenvoluparà correctament: les fulles es arrugarán, els capolls moriran i tot el roser es debilitarà fins a morir.

oidioAquest és l’aspecte d’un roser atacat per l’oïdi: fulles i capolls coberts per una capa polsegosa de color blanc

Atenció, rovell

Phragmidium tuberculatum i Phragmidium mucronatum són dues varietats del fong que produeix el fong en els rosers. Apareix generalment a la primavera i es manifesta per l’aparició de pústules ataronjades i brillants en les fulles, branques, i fins i tot en els peduncles de les roses. Durant l’estiu les pústules s’estenen i conforme avança l’estació apareixen, a més, taques negres intercalades amb les taronges. Si no l’aturem, es propaga durant la temporada càlida i, a la tardor, quasi tot el roser pot aparèixer cobert per la putrefacció.

roya rosalEl rovell s’identifica fàcilment pels punts ataronjats que esquitxen les fulles del roser

La taca negra

Diplocarpon rosae és el fong responsable de la taca negra del roser, una malaltia bastant comuna entre aquestes plantes. Es reconeix per unes petites taques negres amb forma circular que apareixen sobre les fulles, primer en les inferiors i més tard en les superiors. Aquestes taques es van estenent alhora que la fulla es torna groga, marró i finalment cau. Al costat del oïdi i el rovell, és una de les malalties més comunes dels rosers i és una mica més tardana que aquelles, ja que sol aparèixer a l’estiu.

14146551064 10c57ee653 zTaca negra sobre les fulles d’un roser. Imatge de Scot Nelson. Font: FlickR

Aquest fong, a diferència dels dos anteriors, només és capaç de passar l’hivern sobre les fulles mortes i no a terra. La millor manera de desfer-nos d’ell i prevenir la seua aparició la següent temporada és eliminar tots els fulls afectades que han caigut i cobreixen el terreny.

Els rosals més resistents

Encara que la meua experiència personal amb les roses no és molt àmplia -en el meu petit jardí només hi caben 6 o 7 rosers-, són plantes que m’agraden molt i he llegit molt sobre elles. També segueix atentament les novetats d’alguns experts i m’encanta conèixer l’experiència de companys d’afició que sí compten amb espai per conrear molts més exemplars. Jo he passat per diferents etapes i les meues preferències a l’hora de seleccionar rosers, que fa anys es basaven en meres qüestions estètiques, ara segueixen criteris més sostenibles i prefereix roses sanes i resistents. Hi ha una enorme quantitat de roses molt saludables que no tenen res a envejar en bellesa a unes altres.

rosal boticcelliBoticcelli, un soer paisatgístic de roses mitjana i una mica perfumades que floreix de primavera a tardor incansablement

rosa acropolisAcropolis, un roser de Meilland, que produeix roses molt boniques però és propens a patir oïdi

Les més resistents que jo he conegut en els últims temps corresponen a varietats de rosers paisatgístics: un grup de plantes dins dels rosers moderns de gran vigor, rusticitat, molt floríferes i que, amb les cures oportunes, floreixen contínuament de la primavera a tardor. D’aquest tipus tinc dos: un és Boticcelli, l’altre va ser un regal i desconec el nom.

Els rosers de paisatge són fàcils de cuidar i tenen una excel·lent resistència a les malalties. La resistència a les malalties és el criteri que em va fer elegir-los, però a més donen unes roses precioses. Boticcelli produeix unes roses plenes de pètals i aire romàntic de mida mitjana que em van enamorar quan les vaig veure. Però fins i tot les varietats més resistents poden experimentar alguna malaltia en un moment determinat. Tot i així, els nostres rosers paisatgístics són els que millor prosperen sense cap tipus de tractament.

Prevenir les malalties del roser

Les malalties que els fongs produeixen en els rosers són difícils d’eradicar un cop es presenten. Si això passa, el millor és intentar retirar tot el material danyat i mantenir una bona higiene eliminant les fulles infectades. Però si el problema es repeteix any rere any, és quasi segur que mai s’aturarà i cada temporada es presenten els símptomes de nou.

rosas salviaAlain Souchon, de la casa Meilland, és el nom d’aquest roser de flors vermell intens, molt florífera, perfumat i molt resistent a les malalties

Perquè el roser puga fer front a qualsevol atac, ja siga de fongs, insectes, virus o qualsevol altre tipus de malaltia, el més convenient és no descuidar en cap moment les seves necessitats vitals i mantenir-los ben hidratats i nodrits, de manera que pugui sobreposar a les adversitats que apareixen quan arriba la primavera mostrant un fullatge verd intens i una floració esplendorosa.

Eradicar malalties fúngiques a les roses

Si tot i haver pres mesures per evitar malalties necessitéssim recórrer a fungicides per conservar un roser, procurarem fer-ho amb remeis naturals o fungicides biològics permesos en agricultura ecològica que generalment estan formulats a base de coure i sofre. Els fungicides químics, encara que sigue fulminants i pugue semblar una bona solució a priori, estan compostos de productes altament verinosos i nocius, que a la llarga comporten molts més problemes que en resolen.

landoraEl nom d’aquest roser és Landora, un híbrid de te, de la casa Tantau, que produeix flors grogues, sense permufe, però molt resistent a malalties

Personalment, sóc una persona a qui li costa molt desfer-se d’una planta i encara que em donen problemes, mantinc els meus rosers a base de molt esforç, sobretot a l’estiu, per netejar el que es va posant lleig o presenta símptomes de malaltia. He arribat a pensar que mantenir els rosers absolutament lliures de plagues és impossible i, de vegades, arribo a plantejar-me si realment val la pena tanta feina, havent-hi tantes plantes boniques que donen moltíssima menys feina.

ARTICLE RECOMANAT: EL BOTÀNIC S’OMPLI DE ROSES

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend