Jardineria

22 juny 2018

Com cuidar les teues ferramentes de jardí

Aixada, rasclet, tisores de podar, serra, pala... què seria dels nostres jardins sense unes bones eines que ens ajuden a cuidar-los? Així que, igual que mimem les nostres plantes perquè lluïsquen sanes i boniques, cal netejar i emmagatzemar correctament els nostres utensilis de jardineria perquè puguem ajudar-nos en aquesta tasca el màxim temps possible.

Netejar les eines i utensilis de jardineria no és la tasca més divertida en la cura del jardí, a tots ens agrada molt més embrutar-los que netejar-los, però és una labor tan important com qualsevol una altra si volem tenir un jardí sa i bonic. A l’inici de cada temporada cal tenir tot el nostre equip de jardineria preparat per a treballar amb ell en les millors condicions i després de cada ús, hem de netejar-lo i guardar-lo en un lloc apropiat.

Reconec que és temptador deixar de fer-ho perquè les anem a tornar a embrutar prompte, però la neteja és fonamental perquè les eines duren més temps i també per a evitar la propagació de malalties entre plantes. També els tests, tan socorreguts per a crear un jardí en un pati o fins i tot una balconada, poden ser portadors de bacteris i fongs que infecten les plantes noves que introduïsques en ells. Un test net significa un començament saludable per a les teues plantes.

Manteniment de les ferramentes bàsiques

Les eines que utilitzem al jardí han de guardar-se netes després de cada jornada de treball i l’ideal seria disposar d’un lloc on tenir-les ordenades i accessibles para quan les tornes a necessitar. No tots podem tenir una caseta de jardí per a emmagatzemar-les; però si el nostre jardí no és gran, tampoc ho serà el nostre joc d’eines i ens bastarà amb un armari o un xicotet baül.

baul jardinImatge: Guía de Jardín

La neteja ha de fer-se eliminant tota la brutícia i restes vegetals. La terra que s’endureix en pales i aixades es pot arrancar gratant amb una altra eina, un espart o sota el doll de la mànega si fóra necessari. És important llevar-la per a evitar que produïsca òxid i acabe per desbaratar les vores afilades dels utensilis.

Amb les eines de tall convé ser una mica més meticulós i desinfectar-les després del seu ús. Si curtes qualsevol part d’una planta infectada amb algun fong o bacteri, hi ha moltíssimes possibilitats que aqueix element nociu s’adherisca a les tisores i ho propague a la següent planta que corts.

LIMPIAR PALA

tijeras de podarImatge: Guía de Jardín

El desinfectant més efectiu ho coneixem tots, és el lleixiu, però té en contra que produeix vapors perjudicials i, el seu ús continuat, augmenta el risc de patir problemes respiratoris, així que hi ha certa tendència a no utilitzar-la, fins i tot en la neteja de la llar. En el seu lloc es pot utilitzar altres desinfectants com l’alcohol isopropílic o alcohol de neteja (ves amb compte perquè és inflamable), iode o aigua oxigenada que, no sent tan fulminants com el lleixiu, són capaços d’acabar amb la majoria de patògens. Pots utilitzar una tovalleta xopada en desinfectant per a la neteja, però generaràs menys residus si uses un drap que després pots llavar i reutilitzar. Frega totes les parts de l’eina que vols netejar amb l’alcohol i deixa-la assecar, no necessita esbandir-se. Amb les eines de tall pots, a més, afilar-les ben cada cert temps i lubricarles amb oli per a evitar la seua oxidació.

I les ferramentes elèctriques o a motor?

Les eines que funcionen a motor no són una excepció referent a la neteja, si bé és cert que resulta més complicat. Abans de res, mai manipules la part que talla amb la màquina connectada a la xarxa i tampoc la banyes, pot ser perillós. El més aconsellable és llegir el manual de l’aparell en qüestió on han de venir instruccions de manipulació i neteja.

tijeras electricasImatge: Guía de Jardín

En el cas d’eines de tall, el més probable és que les fulles o peces tallants es puguen desmuntar per a realitzar el manteniment corresponent. Si les banyes, deixa que s’assequen per complet abans de tornar a utilitzar-les.

No t’oblides dels tests i altres contenidors!

Els tests són molt útils, tant per a qui desitja complementar el jardí com para qui viu en un espai xicotet, com un pis, i pot crear un bonic jardí en la balconada o en la finestra. Quan una planta mor, perquè va acabar el seu cicle vital o perquè va emmalaltir, podem reutilitzar el seu contenidor. Però abans de rebre una nova planta hem de netejar-ho bé i així, si la planta anterior es va assecar perquè estava malalta, evitarem transmetre la malaltia a la nova.

macetas limpiasImatge: Guía de Jardín

Pots llavar els tests en l’aigüera de casa o en un poal en el jardí. En qualsevol dels dos casos, omple amb aigua tèbia afegint unes gotes de rentavaixelles i un bon doll de vinagre. Si sospites que la planta que contenia un test estava malalt, reemplaça el vinagre per un xorret de lleixiu. En aquest cas sí, millor utilitzar el lleixiu per a eliminar qualsevol bacteri, virus o fong que s’haja instal·lat en el contenidor, però protegeix les teues mans amb uns guants.

Llava els tests com faries amb els plats, nosaltres utilitzem un raspall per a eliminar tot el substrat sec i la brutícia, tant de l’interior com de l’exterior de cada test. Quan ja estiguen netes, solament has d’esbandir-les bé i deixar-les al sol perquè s’assequen per complet. Amb tot açò ja estaran llestes per a plantar de nou.

fregar macetas
Imatge: Guía de Jardín

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend