Jardineria

23 febr. 2018

Què fer al nostre jardí a finals d’hivern

S'aproxima el bon temps, però abans anem a mostrar-vos les últimes tasques que cal dur a terme en el jardí aprofitant la letargia de plantes i insectes. És temps de podar rosers, de condicionar el sòl, de planificar la nova temporada i de substituir les baixes de l'hivern per nous exemplars. Ens ho conta Guia de Jardín! 

Encara que encara queda una poc més d’un mes, es nota que la primavera ja s’acosta. Molts arbustos del jardí ja estan rebrotant, les noves fulles encara xicotetes ens donen ànims per a fer un últim esforç i preparar l’arribada d’una nova temporada càlida. Ací, en la zona mediterrània, la primavera sol ser matinera, així que prompte estarem gaudint d’un jardí verd i ple de flors. Avui volem explicar-vos els últims preparatius i les labors que fem entre finals de febrer i principis de març, quan ja no hi ha risc de gelades que puguen sorprendre’ns.

rosas podadasEls nostres rosers recentment podats. Imatge: Guía de Jardín

A Podar!

Aquests dies fem una última poda per a rejovenir i donar forma als arbustos i plantes enfiladisses. Al nostre entendre, és el millor moment per a podar els rosers, les gemmes comencen a unflar-se i podran servir-nos de guia per a saber per on tallar. Eliminarem totes les branques mortes, les que es creuen per l’interior de la planta i els xucladors. Conservarem les branques exteriors més vigoroses, tallant a l’altura que més convinga per a deixar entre tres i cinc gemmes en cadascuna.

rosal
Poda del roser, cort de biaix per damunt d’una gemma Imatge: Guía de Jardín

També puguem ara la glicinia, una preciosa planta enfiladissa que floreix a la primavera. En la glicinia també es nota ja que les gemmes s’engrosseixen, però són molt delicades i poden malmetre’s amb facilitat, per la qual cosa cal tindre molta cura a l’hora de manipular les branques. El tall ho farem deixant en cada extrem dos o tres nusos. Cada nus sol tenir dues o tres gemmes i totes són futures flors.

glicinia
Nusos en les branques nues de la glicinia. Imatge: Guía de Jardín

Altres arbustos del nostre jardí que també retallem ara són les tanques, el gessamí i les lantanes. La idea és donar-los forma i contenir el seu creixement, ja que el nostre jardí és xicotet i no podem permetre que cresquen massa.

Plantar rosers i fruiters D’arrel nua

Hi ha plantes que es poden adquirir durant l’hivern amb l’arrel nua, com són els rosers i alguns arbres fruiters. Són espècies que es comercialitzen amb les arrels netes de terra, una pràctica molt eficaç que permet oferir les mateixes plantes a preus molt més econòmics. Així que, si tens previst aprofitar aquest tipus de compra, no ho penses molt ja que aquest és l’últim mes per a fer-ho. Quan pugen una mica més les temperatures, les plantes despertaran del seu període de latència i necessitaran trobar substrat entre les seues arrels per a absorbir nutrients i alimentar-se.

naranjo
El taronger decora el jardí i ens dóna riquíssimes taronges a l’hivern. Imatge: Guía de Jardín

Nosaltres no tenim previst plantar res més de moment, però el nostre taronger i alguns dels nostres rosers van arribar d’aquesta manera al nostre jardí i el resultat va ser estupend.

Aplicar oli insecticida als arbustos caducifolis

Aquest tipus d’oli l’utilitzem, sobretot, als rosers. És un producte que s’aplica sobre les branques nues de l’arbust per a asfixiar tot tipus de cotxinilles, pugons i àcars. L’oli actua també sobre els ous, larves i insectes en estat d’hibernació i s’aplica per tant en aquesta època per a mitigar els efectes de les plagues quan torne l’activitat vegetativa.

cochinilla rosal
L’oli insecticida ajuda a prevenir l’aparició d’insectes com aquestes cotxinilles. Imatge: Guía de Jardín

“Acolchar” i abonar

Després de la poda i d’haver retirat tot el material mort del sòl, afegirem en la base de cada planta una bona quantitat d’abonament orgànic. També estendrem una capa generosa sobre la gespa. Aquest abonament pot ser a força de fem de cavall, ovella, gallina o humus de cuc, entre altres. Hi ha molts i tots són útils, a nosaltres ens va molt bé la mescla de fem de cavall i humus de cuc. L’important d’aquests abonaments és que, a més de ser d’ecològics, aporten els nutrients que les plantes necessiten i milloren l’estructura física del sòl.

estiercol
Estenent una capa de fem sobre l’herba. Imatge: Guía de Jardín

Començar a jardinejar i gaudir amb les nostres plantes

Com a la nostra regió el clima acompanya, ja arriben els dies en que podem apuntar-nos al jardí i passejar entre les plantes observant com desperten i com arriben els insectes a libar en alguna floreta que apunta. Açò en si, no es pot englobar dins dels treballs en el jardí, però aquesta relació que establim amb el nostre espai és la que produeix els millors resultats. Com diu un vell refrany, “el ojo del amo engorda al caballo”. En el nostre cas, amb observació i cures diligents, el nostre jardí lluirà sa i ple de color la pròxima primavera.

setos jardin
El nostre jardí en primavera. Imatge: Guía de Jardín

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend