Planeta sostenible

31 març 2017

El desenvolupament sostenible en objectius

Les sigles ODS pot ser que no et diguen res, però si parlem d’afrontar la pobresa, el canvi climàtic i els conflictes, potser que el tema et comence a interessar. T’expliquem quins objectius té Nacions Unides en aquest sentit de cara a 2030.

El passat 4 de març el Botànic va acollir una activitat sobre desenvolupament sostenible i els objectius als quals s’aspira. Automàticament el correu electrònic, els papers de la taula i les converses telefòniques es van omplir de sigles, programes, llistats, i ens vam adonar que es podia perdre el missatge si no es concretava prou. Des d’Espores anem a explicar què són els ODS, Objectius de Desenvolupament Sostenible, i quins tenen una relació directa amb la natura i el medi ambient.

objetivosObjetius de Desenvolupament Sostenible

Els famosos ODS neixen el 2016 a partir dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, vuit metes que es van fixar per a complir en 2015. No obstant, aquests nous objectius estan més desenvolupats, es transformen en 17 i toquen tot tipus d’àmbits, com el clima, l’energia, la fam, l’aigua, la indústria o la igualtat de gènere. A més, es creen sota la importància de generar sinergies entre ells. Els èxits en un terreny repercutiran en d’altres, i per descomptat molts punts tindran ramificacions en diferents objectius. Finalment, persegueixen la claredat, que les metes siguen concretes, quantificables, que puguen abordar-se des de perspectives realistes i arriben a tots els països.

Durant 15 anys els ODS seran la guia del treball del PNUD, el Programa de Nacions Unides per al desenvolupament, i orientar la seua gestió econòmica. Així, està previst que el PNUD done suport als governs per anar incorporant els objectius en les seues polítiques. Encara que sí recalquen que no poden fer-ho sols, que la voluntat de col·laboració dels governs serà clau, però que també necessiten a tots els ciutadans i als poders privats.

Quins són els objectius?

L’activitat que va acollir el Jardí Botànic ho va fer de la mà de Projecta València – Cap al 2030, un grup de cinc joves que s’han plantejat divulgar els ODS a la ciutat, els quals al seu torn, formen part de l’associació mediambiental Bioagradables, un dels nostres bloguers. En concret, van escollir al Botànic per tractar l’ODS 15, Vida d’ecosistemes terrestres, i van participar tant gent del Jardí com del CEACV, el Centre d’Educació Ambiental de la CV.

ODS BOTANICEl taller ODS al Botànic ens va permetre conèixer l’estat actual dels ecosistemes terrestres de la Comunitat Valenciana i quines mesures s’estan duent a terme per preservar-los

I què perseguien? En aquesta ocasió, saber si València està fent els deures en biodiversitat urbana. I és que l’ODS 15 es basa en la importància dels boscos, els aiguamolls, les terres àrides i les muntanyes, en la seua necessitat de conservació i gestió sostenible, a més de treballar per frenar la desertificació, la degradació del terreny i la pèrdua de biodiversitat. En el cas de la nostra ciutat és molt important saber com s’estan plantejant les àrees verdes i quines estratègies es podrien desenvolupar perquè la biodiversitat que conté es protegira i augmentara.

taller 1Imatge de Poyecta Valencia – Hacia el 2030

El ODS 6 tracta d’Aigua neta i sanejament, i es basa sobretot en com està caient la disponibilitat d’aigua potable de qualitat per a la població i en què l’escassetat d’aigua afecta el 40% del planeta, dades que empitjoren per les sequeres i la desertificació. Les solucions passen per infraestructures, instal·lacions sanitàries i higiene, a més de recuperar i mantenir en bon estat els ecosistemes relacionats amb l’aigua, perseguir l’eficiència hídrica i donar suport a les tecnologies de tractament.

taller 2Imatge de Poyecta Valencia – Hacia el 2030

Pel que fa a l’ODS 7, és sobre Energia assequible i no contaminant, ja que cada vegada som més i les nostres demandes energètiques creixen sense control. És sabut per tots que els combustibles fòssils, dels quals depenem, estan tenint un gran impacte sobre el clima, així doncs, aquest 20% d’energia mundial que es genera per fonts renovables cal augmentar-lo. A més, el 2030 es vol assegurar un accés universal a l’electricitat, de manera que les inversions han d’anar a les energies netes, l’expansió d’infraestructures i la millora de tecnologies.

També trobarem l’ODS 11, dedicat a Ciutats i Comunitats sostenibles

Més de la meitat de la població mundial viu avui en zones urbanes. En 2050, aquesta xifra haurà augmentat a 6.500 milions de persones, dos terços de la humanitat. No és possible aconseguir un desenvolupament sostenible sense transformar radicalment la forma en què construïm i administrem els espais urbans.

taller 5Imatge de Poyecta Valencia – Hacia el 2030

El ràpid creixement de les urbs en el món en desenvolupament, en conjunt amb l’augment de la migració del camp a la cuitat, ha provocat un increment explosiu de les mega urbs. El 1990, hi havia 10 ciutats amb més de 10 milions d’habitants al món. El 2014, la xifra havia augmentat a 28, on viuen en total prop de 453 milions de persones.

L’extrema pobresa sol concentrar-se en els espais urbans i els governs nacionals i municipals lluiten per absorbir l’augment demogràfic en aquestes àrees. Millorar la seguretat i la sostenibilitat de les ciutats implica garantir l’accés a habitatges segurs i assequibles i la millora dels assentaments marginals. També inclou realitzar inversions en transport públic, crear àrees públiques verdes i millorar la planificació i gestió urbana de manera que siga participativa i inclusiva.

taller 4Imatge de Poyecta Valencia – Hacia el 2030

El clima es tracta en l’ODS 13, anomenat Acció pel clima. El canvi climàtic és un fet i, encara que estiguem a temps de frenar-lo, no podem adormir-nos ni un segon en l’intent. Les dades són demolidores, les conseqüències les estem patint ja, encara que no siguem conscients, i per això en aquest cas la meta està en 2020 i es basa en la mobilització de 100.000 milions de dòlars anuals per mitigar els efectes més immediats. També cal una bona gestió per reduir el risc de desastres, i no perdre de vista aquest límit d’augment de temperatura mitjana global en 2 C, tot ha de sertingut en compte urgentment.

taller 7Bioagradables participa en Proyecta Valencia – Hacia el 2030

Finalment, l’ODS 14 és sobre Vida submarina, defensa els oceans i la seua funció tant al planeta en general com en el canvi climàtic en particular. Les dades parlen de més de 3.000 milions de persona depenent de la biodiversitat del mar i les seues costes, d’un 30% de poblacions de peixos sobreexplotades, de 13.000 trossos de plàstic per quilòmetre quadrat d’oceà, i d’una contaminació marina que arriba des de la terra i no deixa d’augmentar. Hem de protegir i conservar aquests ecosistemes i fer un ús sostenible dels seus recursos.

Aquests són només alguns dels 17 ODS sobre els quals Nacions Unides està treballant. L’economia, la igualtat de gènere, l’educació i una llarga llista també estan en les seues agendes. Els plans tracten de posar objectius clars i que es puguen complir, en la nostra mà està conèixer-los, divulgar-los i participar en tot el que ens siga possible. Sembla només un gra d’arena però, com ja haureu sentit en milers de conferències, Eduardo Galeano va dir “molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”. La frase no és només bonica, en el fons, sabem que és certa.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend