Oci verd

8 febr. 2014

Verd per a revaloritzar el turisme

Hotels, balnearis, centres de descans, restaurants… El sector dels serveis és un dels motors de l’economia del nostre país i la seua entrada en el món de les bioenergies és una realitat que els permet ser més econòmics, estalviar costos i complir amb les demandes de turisme sostenible

L’última edició de la Fira Internacional de Turisme (FITUR) celebrada fa uns dies a Madrid va evidenciar que cada vegada més, els nostres hostalers aposten per la sostenibilitat en els seus negocis, sobretot en el camp de l’energia. Açò es deu a que els turistes busquen destins sostenibles i a que aquest tipus d’energies esdevenen un gran estalvi a llarg termini.

 

Segons l’Observatori Nacional de Calderes de Biomassa gestionat per l’Associació Espanyola de Valorització Energètica de la Biomassa (AVEBIOM), la biomassa és l’energia més demandada pel nostre sector hostaler. Ja són mig miler la quantitat d’establiments d’oci i restauració que han optat per aquest tipus d’energia en l’últim any, la qual cosa suposa un creixement del 54% respecte a l’any anterior. Andalusia i Catalunya són les comunitats on aquesta nova tendència s’ha fet més evident.

 

Turismo_verde

restaurantes-verdes

 

L’any 2002 es va iniciar en Ampolla (Tarragona) la construcció de l’Hotel Flamingo, una aposta de luxe compromesa totalment amb el medi ambient. En un entorn natural privilegiat, l’energia solar i una caldera de biomassa, ajudades per dues bombes de calor reversibles, es van convertir en el principal cavall de batalla d’aquest negoci, la qual cosa li va permetre eliminar les emissions de gasos nocius. A més, el pellet utilitzat com a combustible de la caldera està fet amb pinyolada, és a dir, amb ossos d’oliva convertits en biomassa. El sistema energètic mixt d’aquest hotel, a més de ser ecològic, redueix considerablement la factura energètica sense sacrificar el confort dels usuaris. La instal•lació solar de l’Hotel Flamingo produeix 80.000 kWh a l’any totalment gratuïts. Tenint en compte una vida útil de la instal•lació de 20 anys, l’estalvi energètic serà aproximadament d’uns 150.000 €.

 

sala-de-caldera-de-biomasa

Sala de caldera de biomassa


Altres casos més recents i igualment pioners i que s’han basat en el binomi energia solar-biomassa a Espanya són el complex La Mola Hotel & Conference Centre a Barcelona, que no solament ha aconseguit reduir els seus costos energètics en un 34% en canviar del fòssil propà a estella forestal sinó que també ha millorat la qualificació energètica dels seus edificis fins a la màxima categoria, la A. L’altre cas correspon Muntanya Holiday Ecoturismo, en el Parc Nacional Serra de Guadarrama, que ha aconseguit estalvis del 73% en compra de combustible reemplaçant el gasoil C per estella forestal G30 en el seu híbrid solar-biomassa.


Algunes iniciatives a nivell nacional, com el Programa PAREER d’Ajudes per a la Rehabilitació Energètica d’Edificis, promouen el finançament per a substituir els equips per uns altres de baix consum. El Pla Andalusia+ fomenta aquesta aposta del sector hoteler i l’Institut de Turisme Responsable, una organització independent que va nàixer en 1995, compta amb el suport de la UNESCO.

 

L’Organització Mundial de Turisme i el Consell Global de Turisme Sostenible, és l’encarregat de vetlar pel desenvolupament d’una indústria turística sostenible que mantinga el valor del territori aprofitant els seus recursos naturals sense posar-los en perill i conserve el valor patrimonial. L’ecoinnovació i el suport al medi ambient, la cerca d’una nova cultura de sostenibilitat empresarial i la modernització d’empreses implantant sistemes de gestió, protecció i millora del medi ambient són alguns dels objectius d’aquest institut.

 

ncglys8

IMG_9343

La Mola Hotel & Conference Centre exterior i interior

sierra_guadarrama

Serra de Guadarrama


Bioenergies per a un turisme més competitiu 

Fora de les nostres fronteres, a mitjan 2013 es va inaugurar en la localitat de Delavan (Wisconsin) el catalogat com a primer hotel energèticament sostenible d’EUA. El Green Leaf Inn genera tota l’energia que consumeix. Una turbina eòlica, energia geotermal i plaques solars proveeixen d’electricitat suficient a l’hotel per a fer funcionar la il•luminació, el sistema d’aire condicionat, la calefacció i el sistema de seguretat. El Green Leaf també té un tanc subterrani de més cent mil litres d’aigua per a captar aigua de pluja que s’empra per a omplir els excusats o regar les plantes.

 

greenleaf_02

TURISMO_ENERGIA_GREENLEAF

Més info: www.thegreenleafinn.com

 

Aquest hotel, té a més, una estació per a carregar cotxes elèctrics i habitacions amb un sistema que fa que tots els sistemes energètics s’apaguen quan els hostes ixen. En definitiva, un espai 100% sostenible en el qual es pot gaudir del relax i el luxe emetent una petjada de carboni nul•la.

 

{hwdvideoshare}id=107|width=560|height=340{/hwdvideoshare}

 

londres


La sostenibilitat en el sector turístic no solament és un repte sinó que comença a ser també una necessitat quan parlem de competitivitat empresarial, i en contra del que molts creuen aquest turisme verd no solament és aplicable als entorns rurals, encara que siga en aquests on ha començat a tenir més pes. Són moltes les ciutats europees que, com Copenhaguen, incorporen en les seues guies un dietari d’establiments que serveixen menjar orgànic, tours lliures de COo turismes ecològics sota l’etiqueta The Green Key.

 

Londres ha desenvolupat el sistema Green Tourism for London per a hotels, atraccions i espais de reunions, i París, cercant ser capital del turisme sostenible, ha establit una sèrie d’ajudes sota el lema Garantie Paris finance plus i ha creat un dispositiu per a donar suport a préstecs bancaris per a la innovació de les empreses del sector en l’àmbit econòmic. Finalment, Los Angeles encapçala l’aposta de turisme sostenible a Amèrica del Nord en tots els aspectes, tant en allotjaments com en transports públic i lloguer de cotxes. I és que l’energia sostenible s’ha convertit en una prioritat!

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend