Oci verd

9 maig 2015

Oficina de Sostenibilitat Local de Burjassot

Imatge del facebook de l'Oficina de sostenibilitat local

Hui us presentem l’Oficina de Sostenibilitat Local de Burjassot. Un poble tot just al costat de València que ofereix un munt d’activitats verdes sense anar massa lluny. Vols un hort? Aprendre a anellar aus? Llogar una bicicleta? Tenen de tot!

L’Oficina de sostenibilitat local de l’Ajuntament de Burjassot abasta un ampli ventall d’activitats, algunes d’elles molt actives i inspiradores com ara els Horts Socials de Burjassot, el Pla de reintroducció de la figuera Bordissot i les rutes per l’Horta. Comencem per ací, però també tenim a vore amb el sistema municipal de lloguer de bicicletes, l’Agenda 21 local i les activitats de promoció de la sostenibilitat ambiental com les llars verdes, els convenis amb entitats, l’organització d’activitats referides al medi ambient, etc.

 

Horts socials de Burjassot

Els Horts són la “joia” de l’Oficina, on 13 entitats i 87 famílies es troben en un espai de cultiu de vora 9000 m2. Dirigit a la població o col·lectius amb necessitats especials i a la comunitat educativa, es tracta de parcel·les familiars per al cultiu ecològic destinat a l’autoconsum, i es pot accedir a elles mitjançant una sol·licitud a la que cal adjuntar la documentació que acredita la situació econòmica de la família. Amb açò es realitza un barem i es prioritzen les concessions. Quant a les entitats i associacions, es valora la vinculació amb Burjassot i que presenten un projecte prioritari d’ajuda a persones amb pocs recursos o necessitats especials, o amb uns objectius estatutaris clars de difusió i promoció de l’agricultura ecològica o de valors mediambientals.

 

horts socials

Hort social a Burjassot. Imatge del facebook de l’Oficina

 

El sistema de reg és a manta i prové de la Real Sèquia de Moncada. Afortunadament, el lloc encara conservava una de les boqueres originals de la sèquia, i, d’esta manera, s’ha pogut reprendre el reg. La parcel·la, fa una dècada aproximadament, es dedicava al conreu de carxofes, després es qualificà sòl urbà i es deixà de treballar. En la mitat de la seua superfície, d’uns 4200m2, començà la construcció d’un pàrquing, omplint de pedres el terra, i per això vam decidir provar amb la mitat del terreny que encara estava amb l’estat en que es quedà després de les carxofes.

 

Una vegada fets els treballs de condicionament obrírem el termini per les sol·licituds en novembre de 2012, i l’allau va ser de tal calibre que es feia obligatori ampliar, pel que haguérem de treballar en la part destinada a pàrquing. Amb això arribàrem a la següent convocatòria, al desembre de 2013, i a la superfície de 9000 m2 i les 100 parcel·les actuals.

 

hortssocials

Hort social a Burjassot. Imatge del facebook de l’Oficina

 

Actualment, vist el procés de lluny, podem afirmar que el benefici cap a l’usuari d’un hort no és únicament el fet de aconseguir hortalisses de qualitat, si no també l’ocupació del temps lliure, la vida social en els horts i l’aprenentatge d’una forma de cultiu respectuosa amb el medi. Els usuaris troben una ocupació satisfactòria que, a banda d’augmentar l’autoestima, col·labora en l’economia i la salut familiar. Els usuaris han d’organitzar-se en una associació, la qual s’encarrega principalment de pagar el preu del reg a la Real Sèquia de Moncada (únic pagament que cal), i al temps serveix per organitzar activitats en comú com esmorzars comunitaris o jornades lúdiques.

 

Pla de reintroducció de la figuera Bordissot

La figuera Ficus carica var. bordissot és una varietat de figuera i el seu nom deriva del nostre poble. Després de l’estudi realitzat per l’Oficina sobre la situació d’aquesta varietat vegetal, vam poder comprovar que no hi ha cap exemplar actualment al nostre terme municipal. Així sorgeix el projecte de reintroducció, per tal de donar a conèixer aquests arbres, i també per fer efectiva una sèrie de plantacions i un rigorós seguiment dels nous exemplars.

 

 plantació figuera botanic 2

Plantació de figuera Bordissot al Jardí Botànic de la UV. Imatge del facebook de l’Oficina

 

Tinguérem la sort de comptar amb un col·laborador de luxe, el biòleg Rafa Gozalvo, que s’ha dedicat a investigar i identificar totes les figueres de Burjassot i rodalies, trobant un exemplar (identificat genèticament) de figuera Bordissot a Bétera. D’ella ha extret esqueixos que hem utilitzat per a les plantacions i que s’han repartit a persones interessades que han acudit a les xarrades que hem organitzat al respecte. Actualment, ja hem plantat vora set exemplars en llocs públics (entre ells el Jardí Botànic de la Universitat de València), i hem repartit molts esqueixos a particulars. La idea és fer un seguiment de les figueres plantades als nostres jardins i seguir plantant, tant com siga possible, dins del marc d’un Pla de reintroducció de la figuera a Burjassot.

 

Projecte “Rutes per l’horta”

L’Oficina també ha dut a terme des de 2011 el projecte de les rutes guiades per l’horta, donat que l’horta de Burjassot és un territori amb molta riquesa i singularitat. Disposem d’elements patrimonials arquitectònics com alqueries, barraques, cases de llauradors, les sèquies de Tormos i de Moncada, el Pouet, el partidor de les llengües de Burjassot-Alborgí o el Molí de la Sal (BIC).

 

Passaig

Ruta per l’Horta. Imatge del facebook de l’Oficina

 

Les rutes guiades han fet que molta gent puga gaudir d’un paisatge i un entorn que, en molts casos, ni tan sols coneixia. L’objectiu passa per començar a donar respostes a les demandes de part de la ciutadania, però també obrir els ulls a l’altra part trencant la incomunicació del poble amb la seua horta. Així, es tracta de permeabilitzar les “infraestructures barrera” donant a conèixer els punts de pas i, literalment, dirigir als ciutadans cap a elles, obligant a travessar-les per a conèixer un patrimoni pràcticament únic en el món, aprendre d’ell com van aprendre els nostres majors i aconseguir comprendre la importància de la seua supervivència per a tots nosaltres.

 

mesurament aus

Anellament d’aus. Imatge del facebook de l’Oficina

 

La idea és la creació d’una sèrie de rutes temàtiques per l’horta de Burjassot. Inicialment, es va començar per oferir-ne cada dos o tres setmanes durant tot un any, amb diferents temàtiques com patrimoni hidràulic, cultius tradicionals, ciclo-rutes, etc. Este any, hem incorporat una novetat: les rutes ornitològiques, que van acompanyades d’unes jornades d’anellament d’aus al Parc de l’Eixereta de Burjassot.

 

Veure vídeo

Etiquetes
Oficina tècnica municipal de l'Ajuntament de Burjassot encarregada del medi ambient, paisatge, agenda 21 i participació ciutadana.
Send this to a friend