Oci verd

16 ag. 2013

Els tossals entapissades de Munnar

Situats en les muntanyes Ghats Occidentals, en l’estat indi de Kerala, els tapissos naturals de Munnar són un dels paisatges més verds i puros del planeta. En aquest recòndit paratge els jardins de te semblen sorgir del no-res manifestant-se com una gran catifa silvestre entre núvols i cascades.

Hi ha qui diu que en Munnar estan les muntanyes més silencioses del món encara que les dades semblen suggerir el contrari: aquesta ciutat, situada en les muntanyes de Sahyadri (també cridades Ghats), és un dels enclavaments turístics més importants i visitats de l’Índia. Centenars de visitants s’acosten fins a allí cada any El motiu? Es tracta d’un ecosistema únic en el qual conviuen entre vessants, muntanyes i santuaris naturals més de 5.000 espècies de plantes, 139 varietats de mamífers i al voltant de mig miler d’aus diferents, moltes d’elles en perill d’extinció. També és un lloc màgic perquè diuen que en Munnar poden apreciar-se tots els matisos de verd que la naturalesa pot regalar-nos.

 

MUNNAR_COLINAS

El paradís està entre jardins de te
El terme “ghat” (directament de l’hindi) és una expressió utilitzada per a referir-se a una graderia o escalinata que condueix cap a un espai amb aigua, bé siga un safareig, un llac, un riu o un oceà. Els ghats més famosos dins i fora de l’Índia són els que condueixen al riu Ganghes i que estan molt lligats a l’hinduisme i a les típiques ablucions rituals que es produeixen en les seues profètiques aigües.

 

MURANNA_PLANTACIONTE

Si parlem en termes geogràfics o geofísics, les Ghats són una de les serralades muntanyenques més importants de l’Índia i també una de les més antigues de l’Himàlaia. En aquestes muntanyes (especialment en la seua part occidental) es produeixen, segons la UNESCO, “trets geomòrfics de cabdal importància, amb processos biofísics i ecològics únics en el món” que representen un exemple perfecte del clima monsònic. Potser per açò en el 2012, aproximadament, 40 punts localitzats en aquesta serralada van ser declarats Patrimoni de la Humanitat, varis d’ells Parcs Nacionals, un fet que serveix per a reconèixer el grau d’excepcionalitat biològica de la zona i el seu grau d’endemisme, caracteritzat pels boscos tropicals perennes no equatorials més representatius del món i per ser l’hàbitat d’almenys 325 espècies de flora, fauna, aus, amfibis, rèptils i peixos amenaçats d’extinció.

 

MUNNAR_MARIPOSA

Les muntanyes Ghats Occidentals tenen una altura mitjana d’1.000 metres sobre el nivell del mar i s’estenen al llarg d’1.600 quilòmetres al sud-oest de l’Índia, travessant cinc regions, entre elles la de Kerala. Per a entendre què és el que ocorre en aquesta zona hem de posar l’accent en l’elevació d’aquestes vastes muntanyes que bloquegen els núvols provinents del proper altiplà de Deccan. Quan els núvols xoquen contra les Ghats aquestes descarreguen allí la seua aigua i també la seua humitat, alguna cosa que ocorre de forma especialment agressiva en l’època del monsó. Aquesta “descàrrega” suposa una explosió constant de vida en la zona i és també el germen del verd que tapiza aquests pujols pràcticament durant tot l’any. Però no solament les pluges impregnen d’aigua la zona: en aquest magnífic paradís convergeixen tres dels rius més cabalosos de l’Índia, el Mattupetty, el Nallathanni i el Kundala, per la qual cosa les cascades i els llacs també són part activa del paisatge.

Una de les zones més visitades de les Ghats Occidentals és el poblat de Munnar, en la regió de Kerala, conegut per ser una de les majors reserves de te del planeta. Munnar va ser, durant els anys de l’ocupació britànica, el lloc d’estiueig preferit pels funcionaris i l’aristocràcia anglesa en l’Índia. Situat a més d’1.500 metres sobre el nivell del mar es tracta d’un dels punts poblats més alts de la serralada i és un lloc estratègic des d’on poder apreciar els racons més bells de la zona, sempre verdes.

 

MUNNAR_SILENTVALLEY

En Munnar s’alternen les extenses plantacions de te amb la selva perenne verge i amb escarpades zones on sempre regna la boira.

Tigres i elefants en el regne Neelakurinji
Un dels principals atractius de Munnar és la seua proximitat amb el Parc Nacional de Eravikulam, a una distància d’uns 15 quilòmetres. Eravikulam és una de les diferents Reserves de la Biosfera que trobem en les Ghats Occidentals juntament amb Nilgiri, els boscos de Nagarahole, el Parc Nacional Bandipur i Nugu o el Parc Nacional Mukurthi, entre altres llocs d’alt interès natural. El Parc Nacional de Eravikulam s’estén en un àrea de 97 quilòmetres quadrats en els quals s’alternen pujols, prats i boscos que fan que les muntanyes estiguen contínuament acariciades per bancs d’herbes.

MUNNAR_NEELAKURINJI

Eravikulan està considerat com un dels vuit espais amb major biodiversitat del planeta, és la llar d’algunes de les espècies de papallones més rares que es coneixen i l’únic lloc on podem apreciar la floració de la Neelakurinji (Strobilanthes kunthiana), una planta endèmica de la zona que floreix una vegada cada dotze anys, tenyint els vessants de color blau. Els visitants de la zona es dirigeixen llavors a l’Estació Cim, a uns 3 quilòmetres de Munnar, un gran mirador natural des del qual es pot gaudir d’una vista panoràmica de les flors Neelakurunji florint en una gran àrea. L’última gran floració de floració de les Neelakurunji es va produir l’any 2006.

En les rodalies de Munnar també trobem el Parc Nacional Periyar, conegut com la reserva de tigres de l’Índia. No obstant açò, el major atractiu d’aquest gran santuari de vida salvatge són els elefants, que han triat el gran llac artificial del parc com a escenari per als seus banys. El llac de Periyar se situa en el centre del parc i està poblat per centenars d’arbres morts. Es va formar a la fi del segle XIX arran de la construcció d’una presa i s’ha convertit en el cor d’aquest parc, constituint un recurs d’aigua permanent i indispensable per a tota la fauna salvatge de la zona. Periyar s’estén al llarg de més de 700 quilòmetres quadrats i en ell conviuen tot tipus d’animals, entre ells lleopards i tigres, elefants, cérvols, macacos, porc espíns, fardatxos monitor, senglars i óssos mandrosos i quasi 300 tipus d’aus diferents entre les quals destaquen les ibis, els tords, les àguiles pescadores, les cornetes o els cormorans.

 

MUNNAR_ELEFANTE

Un altre dels punts d’interès de les rodalies de Munnar és Silent Valley National Park, una de les últimes seccions de bosc tropical verge en el sud. Aquest parc també és conegut com Indira Gandhi en homenatge a la exprimera ministra índia, que va detenir els plans per a inundar l’àrea sota una nova presa. El Parc Nacional Indira Gandhi té un total de 108 quilòmetres quadrats en els quals podem trobar , convivint en estat “salvatge” algunes de les últimes tribus indígenes de l’Índia. Entre les espècies protegides que trobem en el parc destaca l’elefant asiàtic, el gos salvatge asiàtic, el tigre de bengala, l’esquirol gegant o el macaco de cua de lleó.

 

MUNNAR_indiragandhi

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend