Oci verd

2 febr. 2013

El naixement del Pitarque

Hi ha nombroses rutes que recorren fantàstics rius, envoltats de vegetació de ribera, un paisatge fortament modelat i abundant arquitectura relacionada. Descobriu una proposta de visita a la geografia de l’aigua

 

El naixement del riu Pitarque, declarat Monument Natural, el podem trobar a la comarca del Maestrazgo, al peu de la muntanya de Peñarrubia, tot just al costat de la població que du el seu nom. Aquest enclavament turístic té una gran riquesa de flora amb una gran quantitat de bosc mediterrani caducifoli i una gran varietat de fauna amb voltors, àguiles o cabres.

 

PITARQUE1

PITARQUE2

 

En qualsevol altre país aquesta petita comarca de Terol seria un enclavament turístic de primer orde, però per sort aquest encantador paisatge no està massificat i podrem passejar-lo amb tranquil·litat. El parc geològic, escultòric i paleontològic, els increïbles orgues de Montoro o les coves de vidre, a més de tot un seguit de meravelles naturals i culturals, conformen un espai natural detingut en el temps, on podrem trobar l’autèntic sabor de poble, però de tot açò cal destacar-hi la gran meravella que ens crida la atenció, el naixement del riu Pitarque.

 

Per què és tan especial el naixement del Pitarque?

Aquest riu recorre el Sinclinat Fortanete, flanquejat per les Serres de Canyada a l’est i la Serra de la Lastra a l’oest. L’origen de la formació d’aquest vall se situa en el Cretàcic Superior. L’aigua de la pluja s’arreplega i s’incorpora al flux subterrani passant a formar part de un aqüífer lliure. Una de les característiques del naixement són al menys la dotzena forats en les roques de diferents grandàries que hi ha depenent de l’ època de l’any. El més conegut és el anomenat “chimenea”, com a conseqüència del canvi de pressió de l’aigua.

 

PITARQUE3

PITARQUE4

 

La flora és altre valor destacable de gran importància dins del Monument Natural, ja que Pitarque és una localitat clàssica de la botànica turolense. Aquest paratge té unes condicions d’humitat molt bones, per tant la vegetació és abundant. Destaquen en les riberes els salzes, xops i verns. En les vessants trobem roures junt al boix i guilloms, i en les zones rocoses del canyó podem trobar tot tipus de flora rupícola especialitzada, I per a rematar les impressionants serres que tenim als voltants. Dins d’aquest canó es fa més densa la vegetació amb servers, avellaners, aurons, lledoners, hedres i en la tardor flors com les violetes i eufòrbies.

 

PITARQUE6

 

Aquest monument és un entorn únic i irrepetible que no us podeu perdre, un espai amb molta diversitat de flora i fauna a un pas de la nostra comunitat. A més de ser un lloc on la massificació del turisme encara no ha arribat i on encara podrem gaudir en tranquil·litat. Si vos abelleix trobareu aquesta i altres activitats al club de viatges Fil per Randa, que treballa per a la difusió del patrimoni cultural, monumental i mediambiental. I des de Fil per Randa vos continuarem recomanant rutes com aquesta, perquè aconseguiu treure el màxim profit a l’entorn natural que us envolta i teniu tan a prop. I si sou de fora, esperem donar-vos bons motius per visitar-nos.

 

Més informació sobre aquesta eixida:

http://www.fil-per-randa.com/reserv/oc/index.php?route=product/product&product_id=73

Etiquetes
Club de viatges que es dedica a la difusió del patrimoni cultural, monumental i medioambiental. Sempre entenent la cultura com un valor universal
Send this to a friend