Botànica, per a llepar-la!
Una onada de calor després d’un altra… Així es presenta aquest mes de juliol que no dóna treva per això, busquem una solució refrescant i botànica, els gelats. Llig i descobreix l’origen dels sabors, des del gelat de xocolate fins el d’all.
Xocolate, nata i vainilla han estat la tríada dominant dels gelats de sempre però el paladar no està exempt de modes així que acompanya’ns i descobriràs l’origen d’alguns dels sabors més típics així com els més estranys. I posat que la nata és d’origen animal i les vaques no fan la fotosíntesi ens centrarem en sabors més vegetals. Obri la ment i la gana vindrà sola!
Gelats com sempre: la vainilla
Sabies que la vainilla és una orquídia? Una planta enfiladissa que creix en la selva tropical entapissant els arbres. Els científics l’anomenen Vanilla planifolia i aquest nom té un sentit: el fruit es troba a l’interior d’una beina (vaina en castellà) menuda, d’ahí allò de vainilla i l’epítet planifolia fa al·lusió a la forma plana de les fulles.
Pol·linització manual de Vanilla planifolia. Imatge de Forest and Kim Starr
Aquesta flor de les selves de Mèxic i Brasil roman oberta uns pocs dies en el quals, les abelles melipones i els colibrís han d’afanyar-se en pol·linitzar-la. Una vegada més, les orquídies esdevenen protagonistes d’un cas de coevolució ja que fora del seu ambient d’origen no tenen pol·linitzadors de forma que, als conreus, cal fer aquesta feina a mà.
Beines de vainilla assecades
En ser pol·linitzada la planta fructifica donant lloc a les beines de què parlàvem abans en l’interior de les quals hi ha milers de llavors. Els fruits tarden 8 o 9 mesos en madurar i desprendre l’aroma característic. Per comercialitzar els fruits com espècia cal assecar-los abans.
Altre sabor de sempre, el xocolate i una mala notícia
Theobroma cacao és el nom de l’arbre de què s’obté el cacau amb què s’elabora el xocolate. Els fruits de cacauer tenen forma de pilotes de rugby i en el seu interior hi ha les llavors que, en pols, s’usen per fabricar el xocolate.
Fruit del cacauer
Al món es desemborsen més de 90.000 mil milions d’euros a l’any pel que fa al consum de xocolata a pesar que els conreus pateixen nombroses plagues i sequeres però Theobroma cacao és més que l’ingredient estrela del gelats i les postres.
La llavor del cacauer conté flavonoides, una substància química que millora les funcions cognitives subministrada en dosis correctes. Això pot alegrar els amants del xocolate però la realitat és que, en el procés de fabricació d’aquest or negre, la dosi de flavonoides es modifica i és, hui dia, olt difícil de determinar la quantitat d’aquesta substància als snaks o a als pastissos. Així que com sempre, moderació.
L’alternativa a la nata
Si sou vegans, intolerants a la lactosa o curiosos, no ens oblidem de vosaltres en aquest article. Els gelats contenen una base greixosa i làctia que sol ser llet o nata però hi ha una alternativa, la llet de coco. Pots comprar-la directament al supermercat o prepara-la en casa, t’ho expliquem.
Aprèn una nova recepta de gelat vegà amb Biovalencia
Primer, el nom científic d’aquesta palmera habitant de les platges tropicals: Cocos nucifera. El seu fruit conté la llavor més gran del món i la seua llet es prepara seguint 5 pasos:
1. Ratllar finament la polpa d’un coco
2. Afegir mig litre d’aigua bullint i deixar reposar durant mitja hora.
3. Preparar un drap o tela ben net de cotó i omplir-lo amb la pasta de coco
4. Retorçar el llenç amb la pasta fins esprémer tot el suc
5. Per aprofitar millor el coco es pot tornar a tirar aigua calenta sobre la polpa restant, repetint de nou els passos 3 i 4
Gelats d’aigua però saborosos
Aquells gelats que no tenen una base greixosa sinó aquosa són el granissats, fets amb alguna fruita, aigua i sucre. Són més fàcils de digerir i més lleugers. Us explicarem com fer el tradicional granissat de llima que podreu prendre sol o mesclat amb vi o cervesa, per exemple.
Pots fer granissat quasi de qualsevol fruita aquosa, com el meló d’Alger
Necessitarem 5 llimes mitjanes per a dos litres d’aigua. Ratllem la part groga de l’escorça de la llima amb moltíssima cura de no emportar-nos la part blanca de baix i deixem l’aigua, les ratlladures i les llimes tota la nit en el recipient en què anem a congelar-ho. El matí següent espremem les 5 llimes a l’aigua i afegim sucre al gust. Un truc, quan tastes la mescla, busca que estiga més dolç del que t’agradaria en el granissat final. Posa-ho tot al congelador i barreja la mescla cada parell d’hores fins que tinga la textura adequada o solidifique del tot.
Gelats… diferents
Ha aplegat el moment de presentar-vos el gelat estrany del dia. Després de parlar de sabor tan tradicionals no podíem deixar passar l’oportunitat de fer-vos obrir la ment, potser la gana no tant. Us presentem el gelat d’all, sí, una iniciativa que va nàixer en el si del festival nord-americà dedicat a Allium sativum que se celebra el 24 i 26 de juliol i en què els assistents no pateixen massa pel seu l’alè.
Assistents al Garlic Festival 2014. Imatge del Facebook de Garlic Festival
Com en quasi tot, el món dels gelats està ple de tradició i d’innovació i internet està ple de rànquings de sabors de gelats que no són del tot convencionals, carn de cavall, curry, favada, tortilla de creïlla… Fes una ullada i si tens fort l’estómac, avant!