Chanticleer Garden

Hi ha molts jardins públics que naixen com a projectes personals, i ens expliquen com a les persones ens agrada tant la naturalesa que ens les arreglem per a tenir un bon tros a prop. Visitem en espores un jardí a Filadèlfia considerat el més romàntic d'Estats Units.

El que va ser un refugi per a Adolph Rosengarten i la seua esposa Christine en els anys vint del segle passat, es va convertir en 1993 en un jardí obert al públic on, a part d’empleats eventuals, treballen tot l’any 20 persones, de les quals 14 són jardiners. Estem en Chanticleer Garden, molt prop de Filadèlfia i anem a gaudir d’un fascinant i imaginatiu jardí.

Una mica d’història

Chanticleer Garden va ser creat a principis del segle XX en un suburbi del comtat de Delaware, conegut per la històrica estació de ferrocarril de Pennsilvània, Estats Units, i a uns trenta minuts de Filadèlfia. La casa es va completar en 1913 i va ser dissenyada per l’arquitecte Xarres L. Borie.

Chanticleer Garden Foto 1

 Chanticleer Garden Foto 2

Les terrasses, com una extensió de la casa, van ser dissenyades per l’arquitecte paisatgista Thomas, i el que en principi va ser una casa d’estiu, es va convertir en residència permanent dels Rosengarten a partir de l’any 1924. A més, la casa i els terrenys estan inclosos en el llistat del National Register of Historic Places des de 1984.

Quan va morir el seu propietari, en 1990, el jardí va començar la seua transformació de la mà dels jardiners que allí treballaven i que des d’aqueix moment es van fer càrrec del seu disseny i manteniment.

Un jardí botànic distribuït en 15 àrees

Les nombroses espècies de plantes que cobreixen les seues quasi 20 hectàrees de superfície han convertit a Chanticleer Garden en un jardí botànic, el codi del qual d’identificació com a membre del “Botanic Gardens Conservation Internacional” (BGCI), així com les sigles del seu herbari és ‘CHANT.3.

Chanticleer Garden Foto 3 Chanticleer Garden Foto 4

En l’actualitat, està en mans de William Thomas, el seu cap de jardiners, qui a més és també el director executiu de la Fundació Chanticleer. Prèviament va treballar durant 26 anys en Longwood Gardens, a Filadèlfia, Pennsilvània, realitzant treballs en el camp de l’horticultura, disseny de jardins i ensenyament.

Chanticleer Garden Foto 5

Chanticleer Garden Foto 6

Chanticleer Garden Foto 7

Aqueixa experiència es palpa en Chanticleer Garden, un jardí que no vol perdre la seua condició de jardí en singular, a pesar que els camins serpentegen i ens condueixen a diferents espais. Així, 15 àrees amb pretensions molt diverses i plantes s’han triat per a donar sentit a tot el conjunt, que està en constant evolució, però manté sempre un fil conductor. Les zones són: Orchard, Chanticleer House Garden, Bell’s Run Creek, Vegetable Garden, Minder Woods, Bell’s Run Woodland, Cut-Flower Garden, Pond Garden, Ruin Garden, Tennis Court Garden, Asian Woods, Gravel Garden, Teacup Garden i Serpentine.

Els jardiners protagonistes

Gran part de l’èxit d’aquest jardí se li atribueix a la llibertat que sol donar-se als jardiners per a dissenyar-lo, planificar-lo i seleccionar espècies. Són els creadors d’aquests espais i, com a protagonistes, el mèrit del jardí, considerat el més bell i romàntic jardí d’Estats Units, els pertany.

Chanticleer Garden Foto 8

Chanticleer Garden Foto 9

El jardí és fascinant. Probablement més d’un reconeixereu alguna de les fotos dels famosos seients de pedra o els de fusta situats amb moltíssim encant i encert en racons màgics de Chanticleer Garden. Racons que fan possible crear una atmosfera única fins i tot entre ruïnes.

A més, alguns dels empleats donen llibertat també als seus dots artístics i realitzen treballs en fusta i altres materials naturals que augmenten l’interès d’aquest jardí.

Chanticleer Garden Foto 10

Chanticleer Garden Foto 11

Però potser el millor de tot és que no és un jardí pensat únicament per a gaudir-lo, sinó que en ell també es dedica un apartat molt important a la docència, amb cursos i conferències que acosten a l’art de la jardineria utilitzant com a patró el seu propi jardí. Com ells mateixos afirmen, Chanticleer Garden és un jardí de plaure i aprenentatge, relaxant i ple d’idees per a portar a casa.

Està obert al públic, previ pagament d’una entrada, de dimecres a diumenge, des d’abril fins a octubre. En el seu lloc web es poden trobar més informació.

Etiquetes
María José Holguín, editora i autora del bloc.
Des de 2011 comparteix continguts sobre plantes, jardins i vida verda, que combine amb la fotografia i art al jardí. Visc a València, on he sigut viverista durant 17 anys, i estic llicenciada en Publicitat a la Facultat de C. de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid.
extern Signatura Espores
Send this to a friend