Jardineria

3 maig 2016

Un jardí en casa

Parcel·la, terrassa, balconada o una simple finestra, tot racó és vàlid per a cobrir-lo de verd i gaudir de la natura mentre practiques la jardineria. Només necessites unes nocions bàsiques i ganes de tocar terra! El nostre nou bloguer "Guia de Jardí" ens convida a perdre-li la por a les plantes i a gaudir amb aquesta activitat tan relaxant i enriquidora.

Hola! Som Mónica i María, mare i filla respectivament i aficionades a la jardineria. Juntes som el motor de “Guia de Jardí”, un blog on escrivim sobre la nostra passió, les plantes, i com hem arribat a construir el jardí dels nostres somnis partint de zero.

El nostre és un xicotet jardí urbà en una població propera a València, un jardí familiar, absolutament domèstic, creat i mantingut per nosaltres mateixes. Perquè el que ens agrada, més enllà de l’estètica del jardí i les flors, és ficar les mans a la terra, plantar, podar, treballar amb les plantes i veure-les créixer. La jardineria és un passatemps que aporta moltíssims beneficis i és una gran teràpia antiestrès.

Chlorophytum comosum, les senzilles i vistoses cintes

Estem encantades de col·laborar amb Espores per a compartir amb vosaltres els nostres treballs i progressos. Ens encantaria contagiar la passió pel jardí i, per a començar, dir-vos que sense ser un gran entès encara es pot tenir un bonic jardí o una terrassa coqueta. Com? Sense por a experimentar i aprenent dels qui saben: visitant jardins, llegint llibres, preguntant als experts i posant en pràctica tot allò que aprenem.

En la ciutat és complicat disposar de sòl per a construir un jardí, sobretot en grans ciutats on els edificis de pisos s’han imposat a les antigues cases d’una o dues altures. Les cases amb jardí són més accessibles a les afores, en urbanitzacions o en localitats més xicotetes properes a la ciutat però, encara així, cada dia són més populars els espais verds domèstics, i els jardins en tests són una forta tendència.

Tests a la terrassa

I és que no tenir un sòl on plantar és un contratemps que es soluciona amb contenidors i un bon substrat. Qualsevol xicotet espai a l’aire lliure on càpien alguns tests pot convertir-se en un xicotet paradís, pot ser la balconada, el terrat o una simple finestra. Allò més important del lloc és que les plantes tinguen tota la llum que necessiten, la resta li’l vas a proporcionar tu. Si eres dels incrèduls no tens més que provar: posa un test en la teua vida i prepara’t per a gaudir.

Vull construit un jardí, per on comence?

Encara que depèn molt de l’espai del que disposes, una mica de planificació et va a venir bé. No és el mateix construir un jardí en una parcel·la de sòl que en uns tests, però fer un senzill disseny abans de començar t’ajudarà a evitar possibles errors i a visualitzar el resultat final. És aconsellable fer un xicotet plànol de l’espai amb mesures, així sabràs de quant lloc disposes i quantes plantes o tests pots col·locar. A més, sobre el paper pots dibuixar un esquema de la vegetació que vols posar i et servirà per a portar-lo al viver a l’hora de comprar les plantes.

Aromàtiques i hortalisses també es poden conrear en tests

Quan vages a triar les plantes estudia cada espècie que estigues pensant posar: reg, tipus de substrat, quantitat de llum que necessita, grandària, etc. No totes les plantes creixen bé a tots els llocs, unes necessiten moltes hores de sol per a florir, unes altres ho poden fer a l’ombra, hi ha plantes que toleren la sequera i unes altres que requereixen molta aigua. Conèixer les plantes és fonamental per a l’èxit del jardí, et permetrà fer combinacions amb elles i aconseguir un efecte

Quins tets trie?

Si vas a construir un jardí en la terrassa de casa o en la balconada necessitaràs contenidors per al substrat i n’hi ha certs detalls que cal tindre en compte. Per a començar, no sempre és necessari comprar tests per a les plantes, qualsevol recipient que puga omplir-se amb substrat pot servir de jardinera. El que sí és fonamental és que tinga un orifici de drenatge que permeta l’evacuació de l’aigua sobrant del reg i evite l’embassada contínua de les arrels.

Jardineres allargades, la millor opció per a balconades i finestres

Si el recipient té forat i espai suficient per a les plantes, la resta ja solament depèn dels teus gustos i imaginació, i a banda dels clàssics tests i jardineres pots utilitzar qualsevol objecte: caixes, pots, botelles, barrils, etc. A més de reutilitzar i donar una vida nova a aqueixos objectes pots aconseguir combinacions molt originals i decoratives.

Quines plantes puc posar?

Les plantes són tan boniques que moltes vegades ens deixem portar per la seua bellesa de forma impulsiva i les comprem sense saber si realment s’ajusten a les nostres possibilitats. Confesse que és un error en el qual jo mateixa he caigut en més d’una ocasió i el resultat és frustrant. Dels errors s’aprèn, és cert, però el meu consell és anar a comprar plantes amb certes idees clares: el clima del lloc on vius, la incidència del sol en el lloc on vas a plantar i l’espai del que disposes. Hi ha més paràmetres que s’aprenen amb el temps i l’experiència, però aquests són bàsics.

6Sedum morganianum, burrito

Per a començar et recomane triar plantes fàcils, que t’asseguren l’èxit sense complicacions, i amb el temps anar passant a espècies més complicades. Dir què plantes són fàcils o complicades és una cosa relativa a cada regió i abans que donar un exemple preferisc recomanar-te que preguntes a un expert en un viver o centre de jardineria local.

Conrear un xicotet hort urbà

Tenir un hort a casa és una altra possibilitat molt enriquidora que, a més de matar eixe cuquet de jardinejar i tocar la terra amb les mans, et donarà la possibilitat de menjar les teues pròpies hortalisses. L’experiència de veure créixer uns enciams i algunes tomaques a casa és indescriptible, sobretot quan prepares una amanida i assaboreixes la teua xicoteta collita.

Taula de cultiu per a xicotets horts urbans

Un hort a casa es prepara de la mateixa manera que un jardí, si no tens sòl on plantar directament necessitaràs recipients per a les hortalisses. Estan molt de moda les taules de cultiu perquè proporcionen un espai més o menys ampli per a plantar i a una altura que resulta molt còmoda, però pot servir qualsevol test, jardinera o recipient reciclat sempre que drene ben l’aigua. Açò és una cosa molt important i per tant torne a posar l’accent, l’aigua mai ha de quedar-se entollada.

Clematis sp. ‘Piilu’, Trachelospermum jasminoides i Thunbergia alata 

Espere que la nostra xicoteta introducció a la jardineria domèstica t’haja resultat interessant. Si assegues la més mínima inclinació cap al cultiu de les plantes no ho dubtes ni un moment i posa plantes al teu llar. La jardineria és una activitat meravellosa amb la qual aprendràs milers de coses noves, faràs un exercici saludable i et reportarà tones de satisfacció.

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend