Jardineria

26 jul. 2016

Un jardí per a l’estiu

Si alguna cosa tenen els jardins de màgic en l’estació més asfixiant és la seua capacitat de recrear vertaders oasis refrescants i d’ombra. No et perdes aquests consells per a fer del teu jardí un lloc del que no voldràs eixir en vacances.

Si hi ha alguna cosa que tots cerquem els calorosos dies d’estiu és una ombra fresca sota la qual acollir-nos. Totes les plantes són les nostres aliades per a combatre la calor, però sens dubte els arbres són els que més ens ajuden a pal·liar els efectes dels rajos del sol i les seues altes temperatures. Si l’espai del teu jardí ho permet, no dubtes a plantar un arbre i quan cresca, et regalarà una meravellosa ombra a l’estiu.

Quins són els millors arbres per a donar ombra?

Trobar l’arbre ideal per aconseguir una zona ombrejada i fresca en el jardí depèn de diversos factors, l’ideal és un amb una copa àmplia, densa i altura suficient per a acomodar-nos plàcidament sota ella. A l’hora d’escollir l’espècie és fonamental tenir en compte el clima en el qual va a créixer, ja que és determinant per al seu correcte desenvolupament.

arboles

toldo

Hi ha arbres que creixen bé en climes freds però que en llocs càlids no prosperen en bones condicions, hi ha uns altres que requereixen temperatures temperades i es gelen quan el mercuri descendeix per sota de zero. Alguns toleren ambients salins mentre que uns altres no toleren la sal i necessiten certa humitat ambiental. Com veus, les possibilitats són moltes, però no cregues que és massa complicat, tot es redueix a informar-se bé abans de plantar.

La grandària també és important

Un error de molts principiants (entre els quals ens incloem), és triar una espècie de grandària massa gran. Nosaltres ens deixàrem portar per l’estètica d’un preciós Acer negundo, amb una copa redona meravellosa i fulles caduques que en brollar tenen un to roig increïble. No ens fixàrem en la grandària que l’arbre aconseguiria en créixer i en uns anys sobrepassava els límits de la parcel·la. No vam tenir més remei que eliminar-lo, molt al nostre pesar.

AcerAcer negundo

jardin

Si no vols que et succeïsca alguna cosa així anota aquest important consell: tria un arbre la grandària del qual d’adult s’ajuste a la grandària del teu jardí. Si tens una finca gran no hi ha cap problema, un exemplar d’una mida important pot ser perfecte. Però si el teu jardí és xicotet, tria un arbre de xicotet port o contempla la possibilitat de plantar una enfiladissa sobre una pèrgola, també és una bona opció per a donar ombra al jardí i es controla millor el seu creixement.

Compte amb les arrels

Un altre factor que pot arruïnar la teua elecció és escollir un arbre amb un sistema radicular molt agressiu. Hem vist talar més d’un arbre en el nostre veïnat perquè amb els anys les seues arrels alçaven el sòl o rebentaven canonades. Els ficus, per exemple, són arbres grans i tenen arrels molt agressives. Els arbres de ribera, com el freixe o el salze, també tenen arrels fortes i invasives perquè necessiten subjectar-se bé al seu entorn natural.

raices

Fulla caduca o fulla perenne? La diferència entre els arbres de fulla perenne i els de fulla caduca és que els primers les mantenen durant totes les estacions mentre que els segons les perden durant l’hivern. En tots dos casos es poden trobar avantatges i inconvenients, però nosaltres creiem que és una qüestió de gust personal. Hi ha qui opina que els arbres de fulla caduca són incòmodes perquè quan arriba l’hivern s’omple de fulles el jardí, no obstant açò hi ha qui troba encantador observar el pas de les estacions en el comportament d’aquests arbres.

El nostre consell és triar fulla caduca si l’arbre va a estar plantat prop de la casa, d’aquesta manera proporcionarà la desitjada ombra a l’estiu però a l’hivern, quan caiguen les fulles, permetrà que els rajos solars incidisquen sobre els murs de l’habitatge contribuint a calfar-la.

Com refrescar patis i terrasses

En terrasses, patis o terrats no hi ha sòl on plantar i encara que es pot fer un bonic jardí en tests i jardineres, les possibilitats de conrear arbres o plantes grans són molt reduïdes. Les millors opcions són fruiters, com els cítrics, o oliveres que lluiran bonics i encara que mai arribaran a créixer prou com per a ombrejar, potenciaran l’ambient fresc.

pergola

sombrilla terraza

La millor opció en aquests casos és recórrer a un tendal o un para-sol que ens protegisca del sol i envoltar la zona amb abundant vegetació perquè refresque l’ambient. Una gran idea és cobrir els murs amb plantes enfiladisses que actuaran com un aïllant natural.

Esperem que amb aquestes idees i consells aconseguiu un espai fresc i acollidor en l’exterior de casa per a passar un feliç estiu.

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend