Jardineria

22 jul. 2014

Un jardí ben il·luminat

L’estiu és l’època ideal per a gaudir del nostre jardí a qualsevol hora del dia. Per això, una bona il·luminació ens ajudarà a recrear ambients frescos i agradables i ens permetrà passar nits senceres en ell. Jugar amb les formes i colors i apostar per llums tènues ajudarà a crear aqueixa sensació de relax sense atraure als molests mosquits.

Un sopar amb amics, un moment de solitud o un passeig refrescant. Les possibilitats d’una nit d’estiu són moltes i un jardí amb encant pot ajudar a gaudir de totes elles. Aconseguir-ho no és complicat: només has d’aprendre a combinar alguns elements i ho faràs sense dificultat. De tots ells el més important és la il·luminació.

 

Com pots imaginar, en el mercat hi ha una gran quantitat de productes i accessoris que s’adapten a tots els gustos i butxaques i que van des de veles a fanalets portàtils a fanals especialment dirigits per a aqueixos espais a l’aire lliure. L’elecció, per tant, depèn de tu i dels efectes que vulgues aconseguir.

 

ilumina tu jardin cena

ilumina tu jardin focos piedra

 

Independentment de la teua elecció, és convenient que tingues en compte algunes qüestions bàsiques:

– La primera que el jardí és un element més de la casa, així que has de cercar en ell el mateix que en qualsevol dels altres espais. La instal·lació elèctrica ha de ser segura i resistent. Assegura’t que els equips que poses allí estiguen protegits contra la pluja, la humitat i la pols. Podràs trobar aquesta informació revisant el seu codi IP, un estàndard internacional que defineix el grau de protecció del producte en qüestió enfront d’aquests fenòmens exteriors. A grans trets podem dir-te que l’IP 23 està recomanat per a terrasses o porxos sobre els quals pot ploure, l’IP 24 per a jardins i l’IP 63 per a lluminàries de piscina.

 

– En segon lloc has de tenir en compte l‘eficiència energètica dels teus equips d’il·luminació. Els passadís i senders estaran il·luminats pràcticament tot el temps, així que el millor és apostar per les balises amb llums LED que li donaran un to net, clar i elegant i que a més consumeixen menys. La vida d’aquest tipus de lluminosos també és més llarga que la de les bombetes convencionals.

 

– I en tercer lloc, planifica la il·luminació del teu jardí atenent de forma primordial a la funció que cada espai va a tenir. Si es tracta d’un lloc pensat per a la reunió i la socialització, cerca llums més clares, que donen major visibilitat. Si per contra es tracta d’una zona de pas poc freqüent, il·lumina-la poc però fes-ho per una qüestió de seguretat.

 

Juga amb les llums

La il·luminació té l’objectiu de crear ambients, donar harmonia al conjunt i ressaltar allò que més ens agrada. Ha de ser el més senzilla i subtil possible, i la seua intensitat no ha d’interferir mai en el desenvolupament de les teues espècies. La llum et permetrà crear espais diferents en el teu jardí, perfectament diferenciats, amb el que obtindràs una sensació d’amplitud molt major. Si ho prefereixes, per contra, pots crear una sensació d’intimitat. La intensitat de les llums i la seua orientació t’ajudaran a aconseguir-ho.

 

ilumina tu jardin decorablog

Font: Decorablog

ilumina tu jardin cascada

 

Una vegada tingues clar açò, recorda que els protagonistes del jardí són els seus elements i els llums et serviran per a ressaltar els més cridaners i originals. És convenient mantenir algunes zones sense il·luminar. Juga amb les ombres i amb les lluentors dels objectes, i esbrina la posició de llum més original. Si tens un petit estany, una cascada o una font no dubtes a centrar part de la teua il·luminació en ella perquè així cridaràs l’atenció sobre aquest element refrescant i donaràs al teu jardí un toc diferenciador. Respecte a la il·luminació de les plantes, les llums en la base dels fruiters ressaltaran les seues fulles i els contrapicats crearan un efecte misteriós.

 

ilumina tu jardin foco

iluminar tu jardin 2

ilumina tu jardin antorcha

 

I finalment, no t’oblides de les tendències. En l’actualitat, una d’elles és la il·luminació aprofitant la llum que prové de l’interior de la casa o porxo o que cerquen aquest efecte. Açò s’aconsegueix instal·lant focus, llums o veles en els marcs propers a les balconades, les finestres i la terrassa. Una altra de les tendències dels últims estius són les llums tènues. En aquest sentit, una alternativa a la xarxa elèctrica és il·luminar el teu jardí amb torxes o veles.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend