Jardineria

28 juny 2016

Un jardí, barat!

Torna Guia de Jardín amb els seus consells per jardiners principiants. Hui comparteixen la seua experiència amb nosaltres i ens expliquen com estalviar si volem començar el nostre primer jardí domèstic.

Començar un jardí de zero comporta un risc: la despesa econòmica i més si acabes de embarcar-te en l’aventura d’adquirir l’habitatge i no tens pressupost per a extres. Però hi ha una manera fàcil d’aconseguir-ho sense gastar molt, en poc temps i aconseguint un jardí exuberant: comprant llavors i no plantes ja desenvolupades. Potser no és la forma més habitual, però pot ser tan productiva i eficient com qualsevol altra i sobretot, barata!

Jardiner autodidacta

No hi ha una única manera correcta de crear un jardí, la jardineria no és una ciència exacta ni una habilitat innata però es pot arribar a ser un bon jardiner i adquirir destresa de forma autodidacta. Observar els treballs i els procediments d’altres jardiners més experts és un bon mètode d’aprenentatge, jo vaig aprendre així i potser, les meues tècniques no siguen perfectes, però l’experiència de treballar el jardí a la meua manera i veure els resultats és molt satisfactòria. Hui, puc compartir els meus èxits amb altres jardiners i fins i tot aconsellar aquells que comencen.

jardineroautodidactaGuiant glicines pel ràfec de la teulada

Després de més de 20 anys cuidant el jardí puc reconèixer molts errors comesos en els primers temps, comprant plantes guiada impulsivament pel color de les flors o l’atractiu d’un arbust entre tants. No sabia res sobre la importància del clima, de les necessitats hídriques de cada espècie ni si el sòl era l’apropiat.

Vaig cometre molts errors que amb el temps vaig corregir, però vaig perdre moltes plantes. Així que, fins que adquireixis uns pocs coneixements, la meua recomanació és no fer molta despesa i contenir els impulsos de comprar plantes de preu elevat.

El procediment

Encara que jo no vaig crear el meu jardí a partir de llavors, avui dia tinc moltes plantes mitjançant aquest sistema. Potser no és la forma més ràpida, però una gran qualitat del jardiner és la paciència i aquest mètode t’ajudarà a desenvolupar-la.

bulbosalliumBulbs d’allium

El concepte és senzill. Un cop hagis dissenyat el jardí i tinguis definides les zones de plantació compra alguns paquets de llavors, prepara el sòl i espárcelas en el terreny. Rega i gaudeix veient com treuen el cap les petites plantetes i com creix el teu jardí.

Quines llavors escollir?

Cada primavera els centres de jardineria, els vivers i alguns supermercats posen a la venda paquets de llavors, bulbs i rizomes molt variats. Una opció interessant és comprar alguns paquets de llavors mixtes per aconseguir una plantació variada i plena de color, semblant a una praderia silvestre. Si prefereixes un jardí més ordenat, compra les llavors de cada espècie en paquets separats i determina tu mateix la distribució que desitges. Tria plantes perennes, silvestres i algunes hortalisses. Amb aquesta combinació pots aconseguir un bonic i suculent jardí.

varias plantas

Què passa amb el disseny?

Com us comentava abans, els meus mètodes no són sempre convencionals i aquest no ho és en absolut. No estem seguint les normes de la jardineria tradicional que parlen de certa distància entre les plantes i d’un ordre en altures amb les més altes al fons, però no tingues por, el que comença creixent com un batibull de plantes i flors després es pot refinar.

Com és el teu jardí, eres lliure de triar plantes, canviar-les de lloc o eliminar el que no t’agrade. Pots afegir més coses si et ve de gust, es tracta d’anar coneixent teu jardí i aprendre el que va bé o no amb l’experiència. I per això, no cal gastar molt.

Esqueixos

Els esqueixos són una altra manera d’aconseguir una planta sense fer cap desemborsament. Si tens relació amb veïns que practiquen la jardineria segur que trobaràs gent disposada a fer intercanvis i amb ells ampliar la teua col·lecció de plantes.

esquejes hortensiaEsqueixos d’hortènsies

Moltes de les plantes que tinc al jardí provenen d’esqueixos que m’han regalat familiars i amics: geranis, sàlvies, rosers, suculentes, cineràries, cintes, hortènsies, etc. Hi ha molts arbustos molt fàcils de reproduir per esqueix.

Ja saps, si vols iniciar-te en la jardineria, fes-ho amb il·lusió i pocs diners. Hi ha molt per aprendre!

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend