Jardineria Plantes

9 març 2017

Tasques per acabar l’hivern al nostre jardí

Imatge de Guia de Jardín

Amb el canvi d'estació arriben els canvis als nostres jardins domèstics i com cada mes, Guía de Jardín ens relaga consells perquè el nostre oasi verd particular llueixa sa i fort a la primavera. És temps de podar rosers, de condicionar el sòl, de planificar la nova temporada i de substituir les baixes de l'hivern per nous exemplars. Mans al jardí!

Queden pocs dies perquè acabi l’hivern i en el nostre jardí ja es nota que la primavera és a prop. Les plantes recuepran la seva vitalitat amb brots nous, fulles i fins i tot alguna que altra flor. Durant l’estació freda hem treballat poc al jardí, però arriba el moment de reprendre certes tasques i preparar l’arribada del bon temps. És el moment de revisar el terreny, moure i abonar la terra i planificar noves plantacions o substituir les plantes que no hagin resistit l’hivern. També és l’època de revisar les eines i deixar-les llestes per a l’ús.

rosalesFinal de l’hivern en el nostre jardí

Condicionar la terra

Durant l’hivern ia causa de les pluges, el sòl es compacta i perd la porositat. L’aigua i l’aire no circulen amb facilitat, la superfície del terreny, endurit, es torna impermeable i l’aigua del reg, en lloc de penetrar, s’entolla o s’escorre superficialment. En aquest moment és aconsellable remoure el terreny per deixar anar el substrat, oxigenar i afegir adob orgànic.

sueloAspecte d’un sòl compactat

compost1Escampant l’adob orgànic sobre la gespa

Abonat

El final de l’hivern és la data més apropiada per afegir a la terra adob orgànic ja que, a més de reposar els nutrients que les plantes necessiten quan surten de la seva letargia hivernal, la seva textura millora l’estructura del sòl. L’abonat d’hivern consisteix a incorporar a l’jardí una capa de fertilitzant d’origen natural: fems, guano, humus de cuc, humus o torba. S’afegeix després d’haver cavat el terreny i es barreja amb la terra.

gliciniaLes flors de la glicines ja estan botant

Poda

No totes les plantes es poden al mateix moment, però ara és temps de podar els arbres i arbustos que no floreixen a principis de primavera. Nosaltres puguem els rosers, el Trachelospermum jasminoides, la Cycas revoluta i el gessamí, perquè encara falten setmanes per al seu moment de floració. No obstant això no puguem glicines, perquè ja està a punt de florir, ni el taronger, que ja està formant la tarongina

rosalRosers acabats de podar

Sobre la poda dels rosers es podria escriure un article sencer, però, en regles generals, ens guiem per l’instant en què comencen a engrossir les gemmes que formaran noves branques, i eliminem totes les branques seques o trencades, les que siguin excessivament fines i les que es creuen, deixant només les quatre o cinc més vigoroses.

Substitució de plantes

Les plantes també envelleixen i moren. Durant l’hivern és habitual que es produeixen baixes: algunes no aconsegueixen resistir el fred, altres sucumbeixen afeblides per alguna plaga o malaltia i als altres, simplement els ha arribat el moment. És moment de rebutjar-les o substituir per nous exemplars.

salviasSalvia officinalis i Salvia microphylla

Al nostre jardí ja hem instal·lat diverses novetats, algunes plantades a terra i altres en tests. Des de fa un parell d’anys ens hem aficionat a les sàlvies i aquesta temporada hem adquirit un exemplar de Salvia officinalis que, a més d’adornar el jardí, ens servirà per amanir alguna recepta. Acompanya a la Salvia microphylla i la Salvia nemorosa, dues varietats que ja teníem de temporades anteriors. Ens encanta l’aspecte silvestre i bucòlic que donen al jardí seues flors tan menudes!

agapantos1Flors d’agapantus a l’estiu

Plantar bulbs

Atenent al moment de plantació ha dos tipus de plantes bulboses: les que es planten a la tardor i floreixen a la primavera, i les que es planten a la primavera que floriran entre estiu i tardor. Ara ja es poden començar a plantar les del segon tipus, entre elles: agapants, assutzena, gladiol, begònia, dalia, etc. Si t’agraden aquestes plantes no t’oblides de plantar-les prompte.

bolso herramientasLes eines bàsiques sempre cal tenir-les a mà

Revisar les eines i planificar la nova temporada

Els que vivim a l’hemisferi nord estem comptant els dies perquè arribe la primavera, que oficialment començarà el 20 de març. Tenim posades moltes il·lusions en la nova temporada, anhelem els dies càlids i amb moltes hores de llum per gaudir dels nostres jardins. Aquests poquets dies que falten els emprarem també a revisar els nostres equips per tenir les eines preparades pel que fa ens facin falta. Pales i aixades netes, tisores afilades, mànega, regadora, polvoritzador, etc. En un proper article us ensenyarem l’equip bàsic que nosaltres fem servir.

Quines ganes que arribe la primavera i el bon temps per gaudir dels nostres jardins! Amb totes aquestes tasques realitzades estem en disposició de donar una gran rebuda a la primavera i sigui quin sigui el nostre racó verd, gaudir de les satisfaccions que proporciona conrear les plantes.

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend