Jardineria

19 set. 2013

Secrets dels jardins virtuals

La simulació ha arribat també al món de la jardineria. I no solament per a recrear espais verds en videojocs o mons virtuals, el disseny de jardins ha trobat en les aplicacions i eines tecnològiques el seu millor aliat per a aconseguir jardins a la carta més eficients i decoratius.

Sabem que planificar, plantar i cuidar un jardí comporta una quantitat important de temps, una inversió molt saludable de la qual obtindrem una recompensa passats els mesos, quan les flors i plantes del nostre jardí es troben en ple apogeu. En aquest cas el jardiner ho tria tot: l’extensió, quin tipus de plantes conrear, on situar-les i quant espai deixar entre elles. L’única cosa insalvable són les inclemències del temps. La planificació es fa d’acord amb les nocions sobre quina és la millor forma de fer-ho i com s’obtindran els resultats que més ens agraden.

 

virtual22

 

Però, què passa en el món virtual? com serien els teus jardins si tingueres la possibilitat de veure com seran d’ací a uns mesos anticipant-te al futur? i si pogueres provar centenars de vegades l’ordre de les teues plantes i de les teues flors i reordenar-les una vegada i una altra per a aconseguir el jardí més d’acord amb els teus gustos, amb les teues necessitats i amb el disseny de la teua casa? El futur del disseny de jardins passa per una sèrie de programes, aplicacions i eines tecnològiques els resultats de les quals són sorprenents. És, per dir-ho d’alguna forma, una manera de fer realitat allò que la nostra imaginació va creant.

 

Les eines per al disseny de jardins han sigut creades tant per a l’ús de professionals com per als amants del món de la jardineria, i cadascuna d’elles està especialitzada en un camp. Algunes segueixen els principis dels programes de disseny d’arquitectura i estan orientades a ell en el sentit més estricte de la paraula.

 

garden_planner

 

Gràcies a aquest tipus d’eines podem visualitzar de manera quasi exacta com serà el resultat final del nostre espai abans de ser realitzat i introduir les variables que vulguem, aplicant les diferents tendències i estils i sempre mantenint algunes de les característiques reals com l’extensió o la resta d’elements arquitectònics. Altres d’aquestes noves eines estan pensades per als amants de les flors i serveixen per a planificar les varietats, es pot triar la classe i el color de cada flor, modificar-lo i així anar dissenyant l’espai al teu gust. 

 

Algunes eines destacades: 

 

Per als amants de les flors

L’aplicació HayDay està concebuda com una experiència de joc en la qual es recrea el funcionament d’una granja actual i modernitzada. En ella podem conrear diferents productes i posar-los a la venda, incloent les flors del nostre jardí. Existeixen diferents aplicacions similars per a mòbils i en Facebook. A més està GardenMap, d’Apple, que ens permet crear jardins de forma ràpida a través dels controls tàctils del nostre iPad. 

 

GardenMap_00

 

En ella triem valors com el tipus de sòl, i la forma i extensió del terreny. En la tenda de l’aplicació podem trobar les eines i accessoris per a conrear el nostre jardí, i comprar elements decoratius com a fonts, bancs o menjadors per a ocells. La gran novetat de GardenMap és que incorpora una sèrie d’enllaços a Wikipedia per a conèixer més sobre les flors i plantes que podem conrear, incloent fruiters, hortalisses i verdures.

 

GardenMap_04

 

Per últim està Plan a Garden, a la qual podem accedir des de la web The Better Homes and Garden. Es tracta d’una aplicació gratuïta online en la qual trobem més de 150 tipus de flors, arbres i arbustos. Des d’aquesta eina podem dissenyar jardins, rafals o estanys, amb l’avantatge de guardar els nostres millors dissenys o imprimir-los.

 

Com dissenyar el teu jardí virtual?

A l’hora de dissenyar el teu jardí virtual has de tenir en compte l’espai i les característiques del terreny, així com els elements arquitectònics que ja el componen. Recorda que un jardí ha de ser una extensió de la teua casa i que allò ideal és que estiga en harmonia tant amb ella com amb l’entorn i el clima. És molt important tenir clares les dimensions de l’espai i fer una ullada als diferents programes de disseny de jardins virtuals per a veure quin s’adequa millor a les teues necessitats.

 

fondo1

 

També hauràs de tenir en compte el pressupost amb el qual disposes i la varietat de jardí que vols (clàssic, mediterrani, àrid, tropical…) depenent de la zona i del clima. Normalment aquests programes et permeten dissenyar el teu jardí a través d’una foto pròpia o dissenyant-lo en una quadrícula. Molts d’ells incorporen a més una petita aplicació de retoc fotogràfic amb la finalitat de que el teu jardí quede el més real possible.

 

Un dels programes més interessants de disseny de jardins és el la eina gratuïta creada per la BBC “BBC Virtual Garden Designer“. Es tracta d’una aplicació molt intuïtiva amb la qual vas “arrossegant” els diferents elements del jardí virtual fins a col·locar-los en el seu lloc. Pots crear els teus propis dissenys basant-te en les dimensions del teu jardí o usar una de les plantilles del programa i anar modificant-les. El gran avantatge d’aquesta eina és que que pots visualitzar el teu jardí tant bidimensional com tridimensionalment, guardar els teus dissenys i enviar-los per e-mail.

 

bbc_virtualgarden

bbc-virtual-garden-10_800

 

Una eina similar a la de la BBC és Garden Planner, on amb una plantilla en blanc pots anar afegint les diferents flors, arbustos, herbes i elements artificials amb els quals confeccionar el teu jardí. També és una eina gratuïta i molt fàcil d’usar, tal volta no com “ShowOff Landscape Designer“, que ja és una eina molt més professional i està concebuda per al disseny general, tant d’interiors com d’exteriors, i incorpora una secció especial dedicada a la planificació de jardins virtuals.

 

mygardenplanet

Una altra de les eines pioneres en el disseny de jardins online és la web Plan 3D, un programa de disseny professional que es va engegar en 1984 i que es mou en el camp del disseny de mobiliari i de l’urbanisme. Amb aquesta aplicació pots dissenyar tots els aspectes del teu jardí des del punt 0, incorporar terrasses o patis i crear el teu propi model virtual de carrer o d’urbanització. També pots triar els materials amb els quals crear els diferents components del teu jardí i la seua grandària, i triar els arbustos i arbres que compondran l’esquema del teu paisatge.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend