Jardineria

5 jul. 2014

Per un jardí ple de vida!

Un jardí pot tenir molt més que les teues flors. És un espai viu que pot convertir-se en un paradís per a alguns animals, com per exemple, les aus. T’agrada la idea de donar vida al teu jardí? Ací et donem alguns consells perquè la convivència entre plantes i animals siga perfecta.

Les flors, plantes i elements del teu jardí no solament cridaren l’atenció dels teus veïns i amics. Si es tracta d’un lloc cuidat, confortable i amigable, és fàcil que alguns animals vegen allí un lloc idoni per a establir-se o passar una temporada. A més, un jardí és com una obra d’art: està fet per a ser admirat i gaudit.

 

Moltes vegades la presència de petits ocells és una alegria per al nostre jardí, i els seus cants són una bona companyia. No obstant, en altres ocasions, compartir l’espai amb alguns d’aquests animals pot causar-nos problemes, sobretot quan es transformen en predadors de les nostres plantes i llavors. El secret està, per tant, a trobar l’equilibri de convivència entre el nostre jardí i els animals que poden autoconvidar-se a visitar-ho.

 

77df7a7d1a333dea87cc5a7a24bfa2c8 L

 

El teu jardí és el teu ecosistema

El primer que has de tenir en compte és que quan decideixes mantenir un jardí estàs creant un ecosistema propi amb unes característiques determinades. Per açò, en dissenyar-ho no pots oblidar allò que t’envolta com el clima, les condicions d’aigua i pluja i, per descomptat, quin tipus de fauna salvatge pots trobar allí. Tan important és saber si fins al teu jardí poden acostar-se ocells, papallones, abelles, libèl·lules o esquirols com intuir per a què s’acostaran fins a allí. Si saps el que cerquen, què és el que mengen i on els agrada viure, podràs posar tots els mitjans perquè la seua presència en el teu jardí siga saludable, poc molesta i ecològicament sostenible.

 

jardin de vida mariposas

jardin de vida ardilla

 

Si el teu objectiu és mantenir animals i ocells prop del teu jardí el primer que has de saber és que el seu interès principal, molt abans que el confort, serà la possibilitat de trobar aliment. Si els facilites l’accés al menjar, la presència d’ocells i animalets allí està pràcticament garantida. Encara que cada espècie té les seues preferències, normalment les aus s’alimenten de llavors. Per evitar que es mengen les plantes que hi ha en el teu jardí i que tu has plantat, és convenient disposar de llavors que no vages a plantar com cereals, girasol juntament amb restes de menjar com poden ser algunes fruites i molles de pa. Existeixen multitud de mejadors que pots situar en arbres i que a més poden donar un toc de color al teu jardí.

 

jardin de vida jardinera pipas

jardin de vida pajarera gorrión

jardin de vida pajarera vieja

 

Si vius en una zona freda, pots apostar per models de menjador de fusta perquè els ocells, a més d’alimentar-se, també tinguen un refugi per a ells i per a les seues cries. Recorda que també pots construir la teua pròpia caseta d’ocells de fusta. Existeixen multitud de models en Internet, dels més clàssics a uns altres més moderns, passant per varietats típiques de cada zona. Independentment del model de caseta per a ocells, no has d’utilitzar productes nocius per a pintar-la. En aquest sentit, SEO-Birdlife recomana aplicar una capa de pintura antifloridura en la cabanya tots els anys i una mà d’oli de llinosa. També és important revisar l’habitacle de fusta (si poses una tapa superior, serà senzill fer), les parets i els agarres a l’arbre per a reduir accidents domèstics. Per evitar que altres animals com gats o mosteles ataquen els refugis dels ocells, és convenient col·locar-los en llocs estratègics com damunt de rosers, arbustos espinosos o arbres difícils de grimpar. Aquesta és la millor manera d’establir una barrera natural. Una altra opció per a posar casetes d’ocells és realitzar els teus propis menjador a colp de reciclatge. Si et decantes per aquesta opció, velles botelles de plàstic penjades dels arbres poden convertir-se en menjadors d’un sol ús.

 

jardin de vida menjadors

 

Segur que molts pensen que si poses menjar als ocells s’acostumen a anar allí, davant la falta d’aliment, destrossaran el teu jardí o petit hort. Però res més lluny de la realitat: si els animals s’acostumen a tenir les seues pròpies zones per a menjar acabaran acudint fins al teu jardí solament per a açò. L’única cosa que has de fer és no tallar el subministrament d’aliments de sobte, especialment en l’època hivernal.

 

Recorda també que els arbres i arbustos són els refugis principals dels ocells. Són el seu refugi natural i, a més, poden ser beneficiosos per a ells eliminant males herbes en les seues arrels i menjant-se paràsits o cucs que poden danyar les branques i troncs de l’arbre. Les plantes xicotetes, els arbust mitjans i els grans arbres són molt atractius per als ocells, especialment els fruiters, que criden l’atenció pel color dels seus fruits. Tingues en compte que com més variada siga la vegetació, més quantitat d’aus s’acostaran. Aquesta mateixa vegetació et pot servir per a atraure a altres animals com per exemple esquirols o ratapinyades.

 

jardin de vida fuente2

jardin de vida fuentes

 

La presència d’aigua també és garantia de vida en el teu jardí. Un bon truc per a atraure a les papallones, vistoses i realment inspiradores, és posar en l’aigua fresca dels abeuradors o fonts una mica de sucre tenint en compte canviar-la almenys una vegada al dia. Si tens roques en el teu jardí, humiteja-les amb aigua fresca perquè les papallones i altres animals es posen allí. La humitat i el sucre fa que les ales de les papallones es mantinguen en bon estat, així que si te les guanyes, es quedaran en el teu jardí per sempre.

 

D’altra banda, les roques llises i amb forats poden atraure a altres animals com per exemple les sargantanes, salamandres o en les zones amb humitat fins i tot granota. Tots aquests animals poden ser molt beneficiosos per al teu jardí perquè et poden ajudar a controlar els molests mosquits.

 

jardin de vida lagartija

 

I per a acabar, centrarem una mica l’atenció en el sòl. Encara que penses que les fulles seques donen un aspecte descurat i poc atractiu, la veritat és que si les juntes en petits munts no massa grans amb una granera de filferros, pots construir petits llits en les quals els animals que arriben al teu jardí tinguen un lloc per a descansar una estona. Si poses aquests munts en llocs apartats, seran quasi imperceptibles i segur que els teus nous amics t’ho agrairan.

 

jardin de vida gato

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend