Jardineria

18 maig 2013

Maig al teu jardí

Per a tots maig és el millor mes en un jardí, amb sort les pluges dels mesos anteriors li hauran proporcionat un nou verd més viu i una terra fèrtil, i les flors volen mostrar-se en tota la seua esplendor. Però no ens deixem enganyar pel seu excel·lent aspecte, el nostre jardí continua necessitant nombroses cures.

 

Ens situem en el preàmbul de l’estiu durant el qual, el jardí, viu a través de tots els seus components: arbres, arbustos, tanques, gespa, herbàcies, perennes i anuals, bulbs i rizomes. És necessari perpetrar les labors del manteniment del jardí i d’assistència freqüent a les plantes, sent important la lluita contra les males herbes, la qual cosa ens ocuparà la major part del temps dedicat al nostre jardí.

 

MAYOJAR2

És moment de sembrar aubrieta, coreopsis, digitalis, exacum, impatiens, prímula, crisanthemum, dimorphoteca, erysinum, iberis, lavatera, Tropaeolum majus. I en la nostra horta ens posarem a la feina amb les bledes, bròcoli, carbassons, cards, col, coliflor, espinacs, carxofes, cebes, enciams, melons, cogombres, julivert, col i carlotes.

A més podem plantar plantes vivaces i perennes com delphinium, phlox, clavell, alyssum, prímula, geranis, begònies tuberoses, cannas, dàlies, petúnies, cosmos, gira-sol, ipomea, verdolaga i últims bulbs de flor de gladiol. I també arbres i arbustos que tinguem en contenidor o test.

Reg
Ha de ser abundant i profund, però sempre de bon matí. Si hi ha hagut precipitacions cal observar la profunditat de la pluja en el perfil del sòl (els primers 10 cm. ), i regar si cal, ja que la pluja no sempre és suficient. Aneu en compte amb regar a l’excés les plantes en flor, precisen menys aigua.

 

MAYOJAR3

Està bo afegir abonament líquid en regar els tests, i regar, amb especial atenció, les espècies plantades recentment i que encara no han desenvolupat un sistema radicular amb una autonomia suficient per estar en fase d’arrelament.

Sòl
És millor no fertilitzar les plantes en flor, i encara no és tard per a fertilitzar arbres i arbustos. Les plantes perennes han de ser abonades amb un fertilitzant complex N-P-K (Nitrogen, Fòsfor i Potassi). Amb 15-15-15 tindrem suficient a raó de 10/15 grams en 1 metre quadrat cada 15 dies. També cal abonar les plantes d’interior amb un bon fertilitzant.

Tractaments
Fes tractaments preventius contra fongs i insectes. És molt més fàcil combatre una plaga d’insectes o fong en la fase inicial que esperar a que s’estenga.

 

MAYOJAR5

 

Atomitza les plantes que en anys anteriors van tenir problemes en aquest aspecte; ja que és probable que reaparega. Atomitza també els rosers amb fungicides i amb insecticides tan aviat com apareguin, ja que si no podrien afectar a tot en qüestió de dies.

Poda
Podar les liles wisteria, tallant més pronunciadament per a rejovenir les plantes i aclarir-les. Podar també els arbustos que hagen passat la seua floració, com forsythia, weigela, spiraea. Talla un terç de les tiges més velles que cresquen des del sòl i a un terç també les altres branques. No podes els arbustos que donen baies com cotoneaster o pyracantha, perquè si no, no hi haurà fruits, però sí talla les branques seques i malaltes.

 

Elimina els rebrots de base (són branques de vigor excessiu) en les roses i altres arbustos. Tallar les herbàcies perennes des de les primeres fases vegetatives, sobretot les que tinguen tendència a produir tiges llargues i tortes per a aconseguir la formació de conjunts de brots densos i complets.

Floració i recol·lecció
Al maig floreixen mimoses, robínia, sophora, cercis, saüc, citrus, jacaranda, coronilla, hortènsia, roser, lila, campànules, dimorphoteca, alyssum, clavell, prímula, seneci, gazània, fúcsia, centàurea, heliotropo, clematis, gessamí, buguenvíl·lea, lligabosc, bignònia, lantana, passiflora, plumbago, gladiols, jacints, tulipes, liliums, iris, etc… Podem recol·lectar espàrrecs.

 

Mimosas

Hivernacles i plantes d’interior
El sol comença a ser molt fort, cal eliminar en tant que sigui possible la seua acció nefasta sobre les plantes delicades, per açò, hem d’ombrejar-lo. Polvoritza amb aigua les plantes d’interior amb certa regularitat.

Gespes
Tallar, regar i abonar la gespa, en funció de si cal renovar-la.

Altres tasques complementàries
Podem cavar parterres i escocells, en general, i arrancar tulipes i altres bulboses que tinguen ja grogues les fulles. A més, les males herbes estan en la seua plenitud en aquest temps, elimina-les a mà, amb desbrossadora de fil o amb herbicida. També hem de llevar branques seques en arbres i arbustos, aclarir flors en plantes, arbustos i arbres molt carregats, i netejar les flors que comencen a marcir-se. També cal col·locar les hortènsies, aplicant els mateixos productes que el mes anterior per a intensificar els colors de les flors.

 

MAYOJAR7

Pot ser el moment de canviar de test si les arrels estan estretes. Retira les flors passades de les plantes, llevat que desitges arreplegar les seues llavors, açò induirà una floració més llarga. Talla les flors marcides de les roses per sota de la tercera o quarta fulla per a estimular l’emissió de noves gemmes floríferes.

Haurem de produir plantes per llavors, esqueixos, amurgonaments i empelts. Cobreix els espais destinats a les llavors i plantes més joves per a preservar-los del sol fort del migdia. Empelta els rosers des de maig fins a juliol. Pots fer esqueixos de cactus i crasses. Divideix les plantes aquàtiques que ho necessiten.

Els bulbs que ja van florir, lleva’ls les flors marcides i cabezuelas i deixa que romanguen en terra perquè acumulen reserves. Aprofita les fulles, flors i deixalles orgàniques per a fer compost. Les plantes d’alta tija, com delphinium, valva real, dàlia, gladiols i unes altres, necessiten suports, i és aconsellable posar-li’ls quan encara són xicotetes. Les enfiladisses solen créixer més ràpid al maig. Dirigeix i fixa les guies en el seu creixement. Aquest mes és el més indicat per a construir un estany. Així donarà temps al fet que es cree l’ecosistema aquàtic adequat para quan incorpores plantes i peixos.

Quant al nostre refranyer popular, “Per maig, cada dia un raig”

Etiquetes
Jardiner del Botànic de la Universitat de València
Send this to a friend