Jardineria

26 febr. 2013

Els jardins de Butchart

L’explosió de color caracteritza als jardins de Butchart, en Canadà, amb més d’un milió de plantes creant espectaculars variacions cromàtiques que ens sorpreneran a cada estació. Es tracta d’un paradís per als amants de la jardineria amb més d’un segle de vida i que rep la visita de milers de persones cada any. 

Algunes històries asseguren que els jardins de Butchart, situats a l’illa Vancouver prop de la ciutat de Victoria a Canadà, són el resultat d’una preciosa història d’amor, de l’amor d’una dona per les roses. Els jardins Butchart van ser creats per Jennie Butchart en 1904 per a embellir la pedrera de pedra calcària de la planta de ciment del seu marit, Robert Pim Butchart. 

 

Al principi, Jennie va començar a plantar roses per plaer, per mer entreteniment. El seu espòs estava sempre ocupat amb els seus negocis i ella s’entretenia amb les seues flors. El jardí anava creixent al mateix ritme que l’imperi del seu marit i amb altres plantes i flors de tot el món que els amics de la família li anaven regalant en les seues freqüents visites. 

 

butchart3

Butchart-Gardens_1

 

L’any 1906, va introduir dins del seu jardí un disseny japonés ideat amb l’ajuda de Isaburo Kishida, jardiner i dissenyador que va introduir aquest model de jardí a Amèrica. Alguns anys després, en 1910, quan la pedrera ja s’havia esgotat, Jennie va decidir adornar amb flors el gran forat que quedava en la pedra creant un nou jardí d’estil anglés. Més tard va recrear també un jardí d’estil italià on anteriorment es trobaven les pistes de tennis i també un jardí de roses, un espai dedicat a la seua flor preferida per retre homenatge al germen d’aquest projecte que s’ha convertit en un dels jardins més espectaculars del món. 

 

En aquell temps, ja eren centenars les persones que s’acostaven fins a la zona atrets per la fama d’aquests magnífics jardins. Fins i tot la ciutat de Victoria va decidir homenatjar a la senyora Butchart nomenant-la millor ciutadana l’any 1930. No obstant açò, amb l’arribada de la II Guerra Mundial i a causa de la falta de mà d’obra els jardins van començar a decaure, quedant pràcticament abandonats fins als anys 50, quan Ian Ross Butchart, net de la fundadora, i la seua esposa es van fer càrrec.

Butchart-Gardens_2

Butchart-Gardens_tulipanes

Col·lecció de tulipes

 

Un projecte que va seguir creixent en bellesa i en extensió de forma ininterrompuda fins a convertir-se en un gran jardí obert de més de 55 hectàrees d’extensió on es conreen més d’un milió de plantes en flor. En l’actualitat, els jardins segueixen sent propietat de la família Butchart, i es mantenen oberts al públic durant tot l’any.

 

Jardins de tot el món

Amb un clima atlàntic i el marcat estil romàntic anglès, en els jardins de Butchart trobem una gran diversitat de plantes perennes i anuals combinades amb vertader mestratge per a obtenir bells contrastos cromàtics en totes les èpoques de l’any. D’entre les 700 espècies vegetals dels jardins destaquen en gran manera les espècies florals, especialment a l’estiu, un espectacle de color i aromes produït per begònies, calceolàries, rudbèckies, geranis, dàlies, peònies, cebes ornamentals, sàlvies, roselles, fúcsies, rododendres, hortènsies, ceanots i moltes més plantes de floració primaveral i estival.

 

Butchart-Gardens_lagojardinhundido

Butchart-Gardens_7

 

També resulta fantàstica la selecció de les diferents espècies arbòries i arbustives dels jardins com les hostes de fulles grans amb vius colors en tonalitats verda i crema, i per descomptat, els aurons de copa ampla i fines fulles verdes-vermelloses, més o menys palmades, situats estratègicament per a crear combinacions plenes de màgia. Un dels espais més cridaners d’aquest lloc és el Jardí Enfonsat, situat a un nivell més baix del jardí i que pot ser observat des d’alt obtenint una vista impressionant. 

 

butchart4

Butchart-Gardens_3

 

Es tracta d’un jardí d’estil anglés amb massissos de plantes perenne i anuals escalonades en altura, i combinades de forma magistral per a oferir atractiu tot l’any. Aurons, hostas, teixos, bègonias, geranis, berberis, falgueres o pruneres roges són algunes de les espècies predominants en aquesta part del jardí. El jardí de les roses, amb més de 300 espècies diferents, és un dels grans atractius de Butchart, especialment durant l’estiu, doncs inclou arcs i pèrgoles coberts de rosers que fan que durant aquesta l’espai quede totalment impregnat de color i aromes.

 

butchart1

Jardí de les roses

butchart2

Jardí de les roses

Butchart-Gardens_japones

Entrada al Jardí Japonés


Aurons, molsa, pins, rododendros, bambú i hostes són els principals protagonistes del jardí japonés de Butchart, amb el seu disseny tan particular, i tampoc hem de deixar de veure altres grans espais d’aquest paratge com són el jardí italià i el jardí mediterrani.

 

Més info:

http://www.butchartgardens.com

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend