Febrer al teu jardí
En Espores inaugurem secció mensual de consells jardiners. Estem en el mes de les majors disparitats climàtiques en la península, la qual cosa pot animar a les plantes a brollar però també pot fer que el temps després gele aquests brots.
Sabem per experiència que mentre el clima va canviant amb les estacions, també ho fan els requeriments de les plantes i el seu espai. Saber què fer i com, depenent de l’època en la qual estiguem, és una de les claus per a aconseguir traure el millor del nostre jardí.
Aquilegia vulgaris
En el mes de febrer s’han de sembrar plantes anuals sota un túnel o dins de baguls amb la finalitat de que estiguen protegides. Iran bé Anemone coronaria, Aquilegia vulgaris, Begonia semperflorens, Coleus x blumei, Dahlia variabilis, Gazania splendens, i Convolvulus tricolor, així com bulboses de floració primaveral, Gladiolus x primilinus, Iris germanica, Ranunculus asiaticus, i rosers.
A més també es poden sembrar les plantes trepadores anuals, com és el cas de les campanetes (Ipomoea tricolor), pèsol d’olor (Lathyrus odoratus), posant llavor directament en el lloc triat i protegint-la amb una cobertura mantell. Per a l’horta, cal escollir alfàbrega, albergínies, espinacs, enciams, melons (protegits), alls, maduixes, fenoll, julivert, carbassó, coliflor, endívia, fesols tendres, i pebrots (en llit calent).
Taxus baccata
Quant al nostre arbrat, hem de tenir en compte que hi ha arbres difícils de trasplantar, el ginkgo, el garrofer, l’acàcia, i quasi totes les coníferes perquè tenen una arrel principal que si es talla pateix. Per al jardí podem escollir arbres i arbustos de fulla caduca, i coníferes, i per a l’hort cal plantar fruiters a arrel nua.
Cures concretes
Reg
La freqüència de reg varia bàsicament segons el tipus d’espècies que componen el jardí, el sòl, l’època de l’any i la climatologia de
Cal regar les plantes perennes únicament en les hores més càlides del dia amb aigua a temperatura ambient o lleument més calenta, sobretot les plantades recentment si no han arrelat encara. Si assoten vents secs de ponent s’ha de regar més perquè les plantes es deshidraten. Els terrenys argilencs es reguen amb menor freqüència perquè emmagatzemen més aigua, i els sorrencs retenen poc i necessiten ser regats més sovint.
Sòl
Al febrer les operacions a realitzar en la gespa quasi es redueixen a la mínima expressió, així que aprofitarem per a netejar, i desinfectar el tallagespa, per a protegir-ho contra l’oxidació i per a afilar les fulles. Hem de rastellar per a llevar les fulles de la superfície, airejar i aplanar la gespa, acabant abans de final de mes totes les operacions principals de col·locació de plaques de gespa.
Mantell
Cal llaurar el terreny per a airejar-lo i abonar amb mantell o fem 2-4 l/m2, més el mantell a la gespa 3/5 l/m2. Evitem els fertilitzants minerals nitrogenats a l’hivern, i decantem-nos per la matèria orgànica com fem, mantells, torba, guano o compost. Es pot fins i tot guardar les cendres de la ximenera per a fertilitzar la terra.
A més, s’ha fer moll el terreny al peu de les plantes amb una capa de mantell, que servirà per a protegir a les arrels i coll dels bruscs canvis de temperatura i de les gelades.
Tractaments
És moment d’aplicar tractaments antiparasitaris, repetint les pulveritzacions per a major efectivitat. Quant a l’Oli d’hivern, s’aplica únicament sobre arbres ornamentals, fruiters i arbustos de fulla caduca, és a dir, sobre el brancatge i troncs sense fulles.
Tractament con oli
Un altre tractament que s’aconsella al febrer en les plantes, arbres, arbustos i fruiters de fulla caduca (gemmes unflades) és una infusió d’all i ceba útil contra tot tipus de fongs. Es posen
Poda
Haurem de podar arbres i arbustos caducifolis, com a fruiters i rosers, però no les plantes que floreixen a la primavera perquè s’eliminen les gemmes de flor. Els talls de poda han de ser nets, sense esquinçaments, perquè es forme el llavi cicatritzant.
Podem podar i tallar arbres i arbustos recentment florits, eliminant els brots marcits i fomentant les noves ramificacions. També els fruiters d’os i llavor, buguenvíl·lees, heures, hibiscs, tamarius i salzes, i les branques seques dels cítrics. Les tanques també es poden i arreglen tallant 20 o
Floració i recol·lecció
Floreixen la cinerària, el marfull, el llorer, les camèlies, els iberis, els narcisos i les frèsies. I cal recol·lectar menta, orenga i timó.
Hivernacles i plantes d’interior
En aquesta època hem de vigilar la calefacció i airejar en les hores de més calor dels hivernacles. Podem allunyar les plantes d’estufes i calefactors i, per a donar més llum a les plantes d’interior durant l’hivern, acostar-les a una finestra.
Es disminueixen els regs i se suspèn la fertilització, tenint en compte que les plantes d’interior necessiten més aigua si estan en habitacions amb calefacció. Ara bé, hi ha plantes que a l’hivern entren en un procés de repòs, haurem de portar-les a una habitació fresca, sense calefacció. Quant a les plantes tropicals es troben bé amb la calor, però necessiten aire humit, per açò podem polvoritzar les fulles per a contrarestar la sequedat de l’aire que provoca la calefacció, o posar el test sobre un bol amb cudols mullats. Un altre detall a tenir en compte és el de regar amb aigua tèbia, doncs a voltes la de l’aixeta ix excessivament freda.
I també…
Hi ha altres activitats que es poden centrar en aquest mes, com cuidar especialment la neteja de males herbes en zones de cultiu i camins, i repassar els tutors d’arbres recentment plantats perquè resistisquen les inclemències del temps, així com comprovar l’estat dels suports de les plantes trepadores.
També podem aprofitar aquesta època de l’any per a netejar a fons les eines de jardí que no s’usen. I els massissos, encanyissats i tanques, es recomponen i birben, eliminant les males herbes, afegint després fem o compost.
Però sobretot recordeu que les dades aportades, les fórmules donades per als tractaments fitosanitaris, les èpoques de floració i poda, la recol·lecció, el reg, etc, estan adaptats a les condicions climàtiques de València i han de ser contrastats amb l’experiència personal en cada cas, ja que de manera decisiva influeixen altres factors com les condicions del sòl, el sistema de reg o l’orientació, entre altres.
Així que per a qualsevol consulta o dubte en la interpretació d’aquests breus consells, en l’execució dels treballs o davant noves qüestions no contemplades en ells, preguem que ens consulteu, la qual cosa contribuirà decididament a millorar aquestes anotacions.
I per a acabar, refranyer popular de climatologia: “El febrer és molt traïdor, borrascós i gelador”