Jardineria

7 set. 2013

EL JARDÍ A SETEMBRE

Les vacances han acabat però la bona temperatura no ha desaparegut del nostre jardí. Plantar les flors adequades per a seguir tenint color, seguir amb el reg abundant per la calor i aplicar fertilitzants que ajuden a passar l’hivern, són algunes de les moltes recomanacions d’aquest mes.

 Aquest mes encara és estiu, el jardí està replet de fullatge i de flors, i és més afable i tranquil. Les nits ja no són tan caloroses i els matins són més frescos, aconseguint les plantes un renovat vigor.

 

S’han de sembrar les espècies bianuals que floreixen a l’hivern i primavera i les plantes anuals, directament o protegint-les amb una cobertura abundant. També cal plantar gespes, i bellis, scholtzia, adonis, calèndula, centàurea, miosotis, viola tricolor, xicoira, col, ceba, endívia, espinacs, maduixes, enciams, porros, julivert i raves.

 

sep2

A més, podem plantar els arbustos de fulla persistent, coníferes en cepelló, crocus, narcís, galanthus, fritil·làries, tulipes, i jacints. A la fi de mes ens decantarem pels pensaments d’hivern i crisantems de tardor per a donar un toc de color al jardí, ara que la majoria de les flors comencen a desaparèixer.

Els bulbs i tubercles que floreixen a la primavera es poden plantar també al setembre, així com els de floració precoç, perquè florisquen en nadal. Quant a la multiplicació, podem fer esqueixos d’arbres, arbustos, crisantems, penstemon o heures. I és una bona època per a dividir mates i obtenir noves plantes, se separen amb un ganivet ben afilat, deixant grups de fulles i arrels. Els amurgonaments dels clavells ja es poden separar de la mare i plantar en la seua nova ubicació

Reg

Hem de deixar de regar les plantes bulboses de flor, i assegurar-nos de regar adequadament aquelles recentment plantades que són més vulnerables, sempre amb reg freqüent a l’alba o al capvespre perquè encara fa calor. Les zones i plantes danyades per la sequera requereixen reg més intens, i almenys un parell de vegades farem un reg molt profund als arbres, doncs quan es rega superficialment l’aigua amb prou faenes penetra en el sòl i quasi no aplega a les arrels.

 

SEP3

Tindrem en compte que les cistelles penjants requereixen més aigua perquè l’evaporació és major, mentre que les plantes crasses o suculentes, i les subtropicals com iuca, drago o dracenes, i palmeres com el margalló requereixen menys reg.

Sòl

Aquest mes es pot fer una última fertilització general de la temporada a la gespa, arbres i plantes en general, amb un fertilitzant que els prepare, no per a créixer, sinó per a resistir millor l’hivern, ja que els fertilitzants de primavera ajuden al creixement. El producte escollit haurà de tenir menys nitrogen i més potassi.

Encara es poden abonar el taronger i llimoner. Descarregarem i abonarem els geranis, i aclarirem i abonarem les plantes de tapís. Tractarem les acidòfiles amb sulfat de ferro (25 grs. o 1 cullerada per planta gran o 1 culleradeta per cada test mitjà), o bé amb quelats de ferro (1/2 culleradeta per planta), després aplicarem el reg. També cal donar cada 10 dies fertilitzant líquid a les plantes en tests i jardineres, o escampar una mica d’abonament en la seua terra.

Tractaments

Setembre és un mes en el qual continua fent bona temperatura, per açò proliferen el pugó, cotxinilles, mosca blanca i aranya roja. A més la negrilla o fumagina apareix on estan els anteriors, ja que s’assenten sobre la melassa que aquests excreten, així que eliminant-los matarem dos pardals d’un tir. Aplicarem un fungicida d’ampli espectre per a prevenir fongs com botritis, oïdi, roya i míldiu. Capturarem bavoses i caragols amb paranys de cervesa, a mà al capvespre o amb esquers especials.

 

SEP4

Poda

En arbustos i arbres s’han de retallar les branques mal orientades, ja siga perquè han crescut desmesuradament, o per a ordenar-les i donar-los formes. Tallarem i dividirem les herbàcies perennes, llevant regularment les tiges marcides amb un tall no massa baix per a permetre una floració suplementària. També cal descarregar i abonar els geranis, afavorint la resistència del suport de les plantes, eliminant les petites tiges febles, llevant les flors tan aviat com donen senyals de pansiment i fertilitzant amb un producte especial no estimulant.

Altres activitats són podar les tanques, segons el seu perfil geomètric, tallar tiges i flors seques de les plantes vivaces, deixant tant fullatge com siga possible, i eliminar tiges i fulles seques de gazànies, arctotis i aquilègies perquè cresquen amb major vigor. Si tenim lliris cal retallar el fullatge a fi de mes deixant només 1/3 de la fulla, i podarem les mates d’espígol tallant les tiges que van brollar enguany.

Les plantes anuals estaran més saludables si es poden lleugerament i se’ls abona amb un fertilitzant d’elevat contingut en fòsfor. Diàriament cal eliminar les flors velles (especialment de roses i dàlies), per a estimular la producció de flors noves. Llevarem les roses marcides (tallant el raïm fins a una fulla de cinc folíols ben desenvolupada), doncs la formació de llavors desgasta la planta. Eliminarem els fruits en els arbres ornamentals joves perquè produeixen un desgast de la planta i el que necessitem és que cresquen, i també els de les heures perquè afavoreixen als ratolins, que s’alimenten d’ells.

Floració i recol·lecció

Regarem, abonarem i cuidarem les roses, que estan de nou en plena floració, mantenint-les amb regs i abonaments freqüents per a enfortir-les de cara a l’hivern. I recordeu que ara podem recol·lectar melons, tomaques, carabasses, pomes, peres, préssecs, ametles i raïms.

 

SEP5

Hivernacles, tests i plantes d’interior

Al setembre hem de disminuir els regs i controlar les temperatures. I en les plantes d’interior netejarem amb una esponja xopada en aigua temperada totes les plantes de fulla. És bo obrir amb freqüència les finestres o procurar ventilació, ja que les plantes d’interior necessiten aire fresc. I soltar la terra de tant en tant punxant amb una forqueta.

Gespes

És un dels millors mesos de l’any per a sembrar una nova gespa. També podem ressembrar, i emplenar els espais on haja desaparegut o on estiga en mal estat. Tallarem, airejarem i plantarem encara que l’activitat vegetativa ja ha disminuït aquest mes. I vigilarem el reg.

Quant a l’abonament, millor que siga complex de lent alliberament, o esperar un mes per a escampar-lo. Tractarem amb fungicida les taques grogues o marrons que apareguen en la gespa si se sospita de fongs, així no s’estendran. Les zones deficients de la pastura les escarificarem o airejarem punxant. Es fa després d’un tall i després s’aporten fertilitzants, veurem com rebrota amb força. En cas d’un sol persistent no ha de tallar-se la gespa molt curta, ja que llavors podria cremar-se (esgrogueir) amb gran rapidesa. El retallarem cada setmana.

Altres tasques complementàries

És moment de cavar massissos i parterres, també de netejar els botons florals laterals dels crisantems, i de llevar les fulles de la vinya i la tomatera al costat dels fruits. Arrancarem plantes vivaces que es reprodueixen per divisió de mata, per a dividir-la i plantar-les.

 

SEP7

Un bon truc és col·loca una pedra al sol a l’estany, granotes i altres animalets de sang freda necessiten calfar-se cada dia, per la qual cosa acudiran encantats. També les papallones. Mantindrem a ratlla les fulles del nenúfar perquè la seua ombra dins de l’aigua pot asfixiar a les altres plantes de l’estany, tal com ocorre amb la llentilla d’aigua. Cal vigilar regularment l’aparició d’algues i retirar-les, i si l’aigua de l’estany està tèrbola controlarem en primer lloc si hi ha suficient oxigen.

 

I més coses que podem fer. Seguir els controls de caragols i llimacs amb productes granulats a força de metaldehid al 2%. Eliminar la mala herba del jardí abans que es formen i propaguen les llavors. Lligar les enfiladisses i posar tutors a plantes de creixement alt i joves, ja que una tempesta o una ràfega de vent poden tirar-les o partir-les. Arreplegar les fulles caigudes i usar-les per a fer compost, sent molt útils els aspiradors per a jardí, fins i tot alguns models les desfan, la qual cosa facilita la seua descomposició.

També podem desenterrar els bulbs i tubercles de les varietats no resistents al fred i guardar-los en un lloc sec, embolicats amb compost per a evitar que s’assequen del tot i es refreden amb les gelades hivernals. I finalment, prepararem el terreny per a plantacions que es realitzaran en el mes d’octubre.

Quant al nostre refranyer popular, “Setembre, o asseca les fonts s’emporta els ponts”

Etiquetes
Jardiner del Botànic de la Universitat de València
Send this to a friend