Jardineria

5 oct. 2013

EL JARDÍ EN OCTUBRE

El termòmetre s’acosta al clima de la tardor, tenim menys hores de llum, i el nostre jardí reclama atencions en enrellentir-se en aquesta època el creixement de les plantes.

Octubre és el mes de la calèndula, i sol ser humit en general. Es produeix un descens ràpid i gradual de les temperatures, i es recomana reprendre les tasques del jardí, ja que la planta comença a entrar a poc a poc en letargia. Precisament són els canvis atmosfèrics de la tardor els que produeixen en les plantes un retard de l’estat vegetatiu. Els consells que es donen per a aquest mes també es poden escometre en els primers dies de novembre.

 

És moment de sembrar bellis, calèndula, prímules, aconitum, adonis, aubrietas, viola tricolor, espinacs, maduixes, pèsols, rave i enciams. A la tardor es poden fer llavorers de clavellines, pensaments, clarkias, gazànies, primaveres, aquilègia, arabis, aubrietia, dianthus, plumarius, iberis i sàlvia. Cobrirem les calaixeres amb un vidre per a avançar la germinació i protegir de les baixes temperatures a les plàntules. El moment de plantar-les en el jardí és quan ja tenen entre quatre i sis fulles. 

 

JAR-OTONO1

Llavors de calèndula

 

També extraurem i sembrarem les plantes anuals, a mesura que van florint, i anant amb compte que no caiguen al sòl les llavors madures, ja que podrien brollar l’any següent produint un desordre en el jardí.

 

Quant a plantar, ens decantarem per tulipes, jacints, narcisos, crocus, violes, bellis, miosotis i alhelíes. I arbres i arbustos de fulla perenne, com més prompte millor perquè puguen tirar arrels i créixer abans de l’hivern, i les coníferes en cepelló.

 

JAR-OTONO3

Bulbos de tulipanes

 

Plantarem arbres ornamentals, arbres fruiters, arbustos i rosers. No ens oblidem quan plantem els arbres de netejar tota la mala herba a la seua al voltant perquè són competidors per l’aigua i els nutrients del terreny, ni de realitzar un bon escocell o pouet per a emmagatzemar l’aigua de pluja.

 

Cal trasplantar les plantes biennals procedents totes elles de les sembres de juliol o simplement comprades i trasplantades dins de la primera quinzena del mes. Desenterrarem les plantes vivaces que s’hagen tornat massa grans, per a dividir-les i plantar-les de nou.

 

Podem realitzar esqueixos, amurgonaments i estaques en arbustos com abútilon, hibisc, abelia, spiraea, bèrberis, weigèlia, plumbago capensis, rosers, dèutzia, forsythia, etc. Arreplegarem les llavors i fruits per a plantar-les a la primavera. Per exemple, en cotoneaster, pyracatha o grèvols, s’extrauen les llavors dels fruits, es guarden en la zona de les verdures de la nevera i se sembren a la primavera (l’ideal és mantenir-les a + 4ºC). Hi ha arbustos d’aquests, com els grèvols, que poden tardar 1 any a germinar, així que paciència.

 

JAR-OTONO6

Cotoneaster horizontalis

 

Quant a bulbs i rizomes, els plantarem des de principis de mes, sobretot els que floriran a la primavera, tulipes, jacints, crocus, narcisos, ranuncles, anemones i escil·les. Traurem la terra els bulbs estivals, gladiols, dàlies, canyes índies, begònies, els deixarem assecar i després els embolicarem en paper de periòdic per a guardar-los en una caixa en un lloc lliure de gelades.

 

Reg

Quasi nul, les pluges del mes solen ser suficient, i hem de controlar la profunditat aconseguida. Els tests es regaran sense banyar les fulles. Els regs es van espaiant cada vegada més a la tardor i depenent de les pluges caigudes es pot suprimir totalment. Per exemple, la gespa, 2 vegades per setmana i els arbustos cada 7 o 10 dies; cactus i crasses cada 20 o 25 dies.

 

Tractaments

Aplicarem un fungicida a la gespa a la tardor, per exemple, Benomilo o Iprodiona, després de segar. Servirà per a tractar o prevenir les malalties de fongs més comuns.

 

Poda

Toquen branques seques d’arbres, arbustos i fruiters, i tallar les tiges de les cannas, que es trauen o es deixen per al pròxim any. També cal podar arbres i arbustos recentment florits, i aquells que han acabat la seua floració, tals com l’hibisc o la lantana, doncs el tall estimula el naixement de noves gemmes i brots. Podarem les flors marcides i les fulles sobrants i les dipositarem en el pilot de compost.

 

JAR-OTONO7

 

Retallarem la gespa cada 10/15 dies, la grama i el gramó han de tallar-se cada 7/10 dies. S’haurà de retallar la tanca de xiprers i prop del sòl, i també l’espígol, sàlvia i santolina que ja van florir durant l’estiu. Farem el mateix amb altres perennes de flor.

 

Floració i recol·lecció

A l’octubre floreixen violetes, mimoses, nespres, galan, datura, erica, calluna, gynerium, acònit, anemona, aster, begònia, caputxina, cannas, fúcsies, gladiols, clavell, petúnia, sàlvia, statice, verbena, crisantem i oxalis. I al nostre rebost podrem posar de la recol·lecció remolatxes, colinabos, tomaques, les últimes figues, préssecs i prunes, olives, codonys, pomes i peres, varietats molt primerenques de cítrics, i raïms.

 

JAR-OTONO8

Rosal afectat per Oídi (Sphaerotheca pannosa)

 

A més, ens toca tenir cura de les roses, ja que en aquesta època solen seguir en floració i és indispensable aplicar tractaments específics, arreplegar fulles atacades per malalties i cremar-les. Així mateix, s’han de tallar els rebrots silvestres que apareguen per les arrels i per sota dels empelts, ja que acabarien esgotant les plantes si no s’arranquen immediatament. Els rosers poden veure’s afectats a la tardor pels fongs Oïdi, Míldiu i la Taca negra, malalties pròpies de la humitat i la temperatura suau. Emprarem els fungicides adequats i arreplegarem les fulles malaltes per a cremar-les.

 

Hivernacles, tests i plantes d’interior

Començarem a retirar l’ombreig, per a deixar passar la llum cada vegada més escassa. Remourem la superfície dels tests.

 

Gespes

És el mes de condicionar la gespa per a l’hivern, doncs ha d’estar curta però mantenint una capa que protegisca les arrels, i és el moment idoni per a realitzar ressembres en les calbes que s’hagen pogut produir. Les fulles seques no han de quedar sobre la superfície per a evitar putrefaccions.

 

JAR-OTONO4

 

La gespa a la tardor és propenas a les larves de la Rosquilla negra, que corroeixen el coll i arrels, podem comprar un producte a força de piretrines i l’usarem al capvespre. Una altra opció que va molt bé és usar productes que continguen clorpirifos. Els tractaments cal repetir-los cada 10 o 15 dies.

 

Altres tasques complementàries

Cavarem els llocs destinats a futures plantacions, profundament, i obrirem els clots per a la posterior plantació dels fruiters, arbres i arbustos. Lligarem els brots nous de les plantes enfiladisses al suport. 

 

JAR-OTONO5

 

Quant a la neteja, ens encarregarem de fer compost amb les fulles que cauen. És molt important arreplegar les fulles caigudes, així com les flors marcides, havent de ser aquesta activitat sistemàtica i cuidada amb la finalitat de que els residus no s’acumulen sobre les plantes xicotetes.

 

Podem aprofitar per a ordenar i dividir les plantes entapissants, a més cal netejar a fons les plantes de talussos i separar-les perquè no s’ofeguen. I no sacsem els arbres per a provocar la caiguda de les fulles, ja que deixarem ferides fresques en la inserció de les fulles per on poden entrar fongs i bacteris.

 

I pel que fa al nostre refranyer popular, “Aigua del deu al vint, per a tot és convenient”

Etiquetes
Jardiner del Botànic de la Universitat de València
Send this to a friend