Davicultora: la jardineria personalitzada te premi 

davinia

Us presentem a Davinia González, vinculada amb el Jardí Botànic i que donà el pas per a desenvolupar el seu propi projecte, una empresa de jardineria on el més important, a banda de les plantes, son les persones que les gaudeixen. Enjardinar és molt que transformar un entorn en un paisatge més verd, cal ser sostenibles, versàtils, didàctics i escoltar molt bé les necessitats de l’espai i de qui encarrega la proposta, i no importa que siga un espai gran o menut. Un treball que complementa amb la formació en agroecologia a associacions, escoles i professionals.

Davinia González sempre ha estat envoltada de natura i no pot imaginar un món sense verd, sense sostenibilitat, sense la màgia que creen les plantes allà on estan. Fa dos anys va començar a donar-li forma a Davicultora, una empresa de jardineria en la qual ha bolcat tota la seua essència i de la qual se sent enterament orgullosa. El mes passat, el seu treball com a emprenedora va ser premiat com a dona destacada en el marc del projecte europeu InnovAgroWoMed, un indicatiu del bon camí pel qual està portant la seua empresa i de que hi ha moltes dones que són grans emprenedores.

Molt més que una empresa

“Davicultora naix de l’aprenentatge i la formació especialitzada, però també de l’observació. Només cal parar-se i observar. Les nostres ciutats són massa grises i els projectes de jardineria que s’integren en elles són, molt sovint, merament decoratius i obvien el més important: les persones”, reflexiona Davinia González. Amb l’objectiu de pal·liar aquestes metròpolis tan mancades de vida i d’incloure als qui les habiten és que sorgeix l’empresa. En Davicultora no sols ofereixen serveis, sinó també una atenció plenament personalitzada, per a que així cada projecte s’integre totalment tant amb el lloc com amb la persona que el podrà “gaudir, veure créixer i cuidar”. Tan sols n’hi ha prou amb dir el que vols per a que t’aconsellen sobre com es podria materialitzar o fer realitat. 

Les senyals d’identitat de Davicultora son la versatilitat, la personalització i la didàctica. En l’empresa treballen amb particulars i amb empreses o organismes, però sempre sota criteris de sostenibilitat. A més d’oferir els seus serveis, també imparteixen tallers i cursos a mida, prestant especial atenció als objectius i necessitats requerides segons el grup. Els dirigeixen a escoles, associacions i formadors, tractant temes com l’alimentació saludable i de temporada, i els cicles vitals, entre molts altres. “L’agroecologia és un món fascinant per a compartir amb els col·lectius més vulnerables, com les persones amb capacitats diverses o les dones en risc d’exclusió, per als qui aquest món pot ser una magnífica oportunitat per a tirar avant i empoderar-se”, explica.

En Davicultora empren una gestió integral, perquè és una modalitat que els permet cobrir cadascuna de les fases d’un treball d’agroecologia urbana des de l’inici, això és, el seu assessorament, el seu disseny, la seua instal·lació i el seu manteniment. S’engloben així totes les baules de la cadena que permeten crear i conservar un jardí o hort urbà. Per tant, independentment que només es requerisca un element, estan tots presents en el procés per a poder recórrer a ells en cas que siguen necessaris. 

davinia

Pensant en el futur

A més de dedicar-se a fons en la seua pròpia empresa, Davinia ha tornat a treballar recentment en el manteniment del Jardí Botànic, realitzant tasques com el reg, la poda o les plantacions, i forma part d’eixe equip de gent imprescindible que fa del Jardí un espai inigualable a la ciutat. “Estic centrada en Davicultora i en el Botànic, on trobe el millor terreny, mai millor dit, per a continuar creixent com a professional i inspirant-me. Així mantinc l’equilibri just entre la part més empresarial i creativa, amb la més terrenal i executora, però sempre ben envoltada”, assegura.

Entre els seus plans de futur es troba aconseguir consolidar Davicultora com a empresa de referència tant a València com als voltants. Sap que no és fàcil i que encara hi ha un ardu camí de conscienciació previ, però també que les seues ganes no la detindran i que qui alguna cosa vol alguna cosa li costa. “Del que es tracta és de fer que cada vegada més persones, empreses, organitzacions i comunitats s’interessen per transformar el gris en verd, amb horts o jardins urbans i sostenibles, siga en l’escala que siga”. 

Un gran reconeixement

Recentment, Davinia ha sigut premiada per Jovesólides en el marc del projecte europeu InnovAgroWoMed en el ‘Agroforo resilient’. Confessa que no s’ho esperava i que pensava ingènuament que la seua idea de negoci no mereixia un reconeixement, però quan ho va saber no va poder evitar sentir-se molt orgullosa i també molt agraïda. “El que tinc clar és que és necessari apostar per aquesta mena de projectes i les dones que estan al capdavant. Donar-los suport, cobertura i difusió, com aquest mitjà, perquè troben una xarxa en la qual créixer i tindre l’oportunitat de complir amb la seua missió, com jo estic fent amb la meua”, declara.

Davinia sap que el verd continuarà sent un etern protagonista en el seu treball i en la seua manera de veure i sentir la vida, i té clar que les ciutats necessiten un canvi que porte eixa tonalitat per bandera, sempre d’una forma sostenible, i que contribuïsca a millorar la qualitat de vida de la societat en el seu conjunt. 

davinia

I qui hi ha darrere

El premi a aquest projecte l’han donat a algú que es defineix com una persona alegre, il·lusionada, i a la que li agrada gaudir de la natura, però també una mica rebel, tal volta per això s’ha convertit en una emprenedora apassionada de l’agroecologia així com de l’únic futur que considera possible per al planeta: el que transita per un món més sostenible. La vida li ha ensenyat que és un constant procés d’aprenentatge i eixa és la filosofia que té al cap mentre va construint el seu propi camí. 

I com sempre, tota història te un principi. La seua infantesa estigué estretament relacionada amb la natura des que té ús de raó, i en part, considera que l’amor i l’admiració que sent per ella es deu especialment als seus orígens, els mateixos que sempre l’han feta gaudir dels Monts Universals de Terol, un dels paratges més autèntics i imponents del nostre patrimoni natural. “La natura és un element que necessite en la meua vida i, precisament perquè he crescut amb ella, soc molt conscient que a les ciutats eixa natura fa temps que no està o és molt residual. Això empobreix la nostra qualitat de vida, per la qual cosa hem d’integrar el verd a les ciutats, no sols en rotondes i avingudes per a fer-les boniques, sinó en els espais en què de veritat habiten les persones”, explica. 

A una primerenca edat ja va tindre clar que l’agroecologia era un món al qual no sols estava aficionada, sinó que també li fascinava: “respirar aire pur, perdre’m enmig del bosc, identificar cada planta o arbre i conèixer el seu nom, entendre per què és ací, què és el que aporta i què és el que necessita per a viure…”. No obstant això, li va costar un temps adonar-se de la manera en què podria materialitzar tota aquesta admiració i passió en un treball que poder exercir a València, la ciutat en la qual actualment resideix. Per això, pensa que la formació va ser la seua millor fórmula i és al que s’ha estat dedicant durant els últims anys fins a arribar on està.

Quatre de les coses que li meravellen de la natura són la seua intel·ligència, la seua lògica, la seua elegància i la seua senzillesa. Troba moltes virtuts de les quals les persones poden aprendre de les plantes observant-les una mica cada dia, apreciant en el procés tota la seua bellesa i els seus valors. Davinia és especialment fanàtica de les suculentes, però si haguera de decantar-se per una en concret, triaria l’Abutilon megapotamicum, també coneguda com a Fanalet xinés. “Les plantes són pacients, lleials, mai malgasten sinó que estalvien, són agraïdes, generoses i, per descomptat, molt fortes, sense renunciar a la seua delicadesa. Són un regal. Pur amor”, declara l’emprenedora, sense dubte tot un exemple del treball ben fet i de que allò positiu atrau sempre coses igual de positives.

Etiquetes
Estudiant de Periodisme de la Universitat de València, intent d'escriptora i amant de les històries.
Curiosa per naturalesa, perfeccionista i sentimental. Si poguera ser un arbre, seria una olivera. No sé ser breu i no concep la vida sense xocolate, sense abraçades i sense llibres. Col·leccione records perquè m'espanta l'efímer i m'agraden les històries on les dones se salven a si mateixes.
extern Signatura Espores
Send this to a friend