Jardineria

16 set. 2014

Consells per triar sòl

No és cap secret que la base d’un jardí vigorós és la qualitat del sòl. Però, com triar el substrat adequat en la tenda? O, com millorar el propi?

Si tens la sort de gaudir d’un jardinet acollidor i bonic és que alguna cosa estàs fent bé però si cada planta esdevé un disgust, tal vegada siga el moment de replantejar-t’ho i començar des de la base, el sòl.

Setembre és el moment de fer l’última fertilització de l’any ja que cal preparar les plantes per a l’hivern i no per al creixement com hem fet en la primavera. Això significa que el producte que escollim haurà de ser pobre en nitrogen i ric en potassi. Però com sempre, hi ha excepcions perquè el llimoner o el taronger encara poden rebre abonament i també hem d’aportar fertilitzant líquid a les plantes en tests. Però açò ens ho conta millor Manuel Soler, el nostre jardiner, en la sèrie d’articles mensuals sobre la seua tasca que podeu consultar fent clic en la imatge de baix.

 

Article jardi setembre
Imatge de capçalera de l’article de Manuel Soler: El Jardí en Setembre

Què trie jo ara…
Quan visitem un viver o qualsevol tenda de jardineria ens trobem una àmplia oferta de substrats diferents. Si volem plantar hortènsies, ericàcies o rododendres perquè volem que el nostre jardí tinga flors haurem de buscar un substrat àcid posat que tenen aquest requeriment de pH i el nostre sòl no li’l proporciona. Caldrà extendre el substrat pel lloc on volem plantar-les i reincorporar-ne en cada transplantament.

Si en compte d’un jardí tenim una terrassa on el sol és de justícia, una bona opció és optar pels cactus i plantes crasses com a protagonistes de l’espai verd de la nostra casa, amb tests de colors si ens abelleix. Per això, haurem de triar un substrat amb arena silícica i lava que permeta l’aireig correcte de les arrels. Quan optem per una terrassa plena de suculentes és important que mesclem el substrat per a cactus amb substrat universal, també disponible en les tendes especialitzades. Però com a consell, posa al fons del test un poc de grava i no el deixes sobre un plat que acumule l’aigua restant.

 

crassa

Fes clic en la imatge per visitar la secció web dedicada als cactus i les plantes crasses

El substrat universal és el comodí a l’hora de preparar el sòl del nostre jardí. Normalment, la seua composició permet satisfer un espectre molt ampli d’espècies vegetals i és especialment útil quan tenim poc espai i les nostres plantes estan prop unes d’altres. També podem mesclar-lo amb la terra per a millorar-ne la qualitat.

Sòls especials, o no
Si t’agraden els bonsais ja ho sabràs, però si estàs pensant que són la millor manera de tindre un jardí sense disposar d’espai suficient, és interessant que conegues el substrat específic, amb una quantitat inferior de nutrients i preparat per a l’aireig en tests de reduïda grandària.

Un altre tipus de sòl a què dediquem un renglons està en posició vertical. Com s’ho fan els jardiners per desafiar la gravetat? Aquest tipus de jardins erigits solen tenir una estructura metàl.lica o de fusta tractada que se sosté en terra i graons horitzontals on col.locar els tests, si és que l’estructura no els conté.

 

Vertical

Imatge de FlickR

 

Cal tenir en compte si és un jardí d’interior o exterior si no volem llançar a perdre cap paret massa important amb el reg, per això haurem de protegir-la amb materials aïllants. Pel que fa al substrat, hem de seguir les mateixes normes que fins ara hem explicat, és a dir, triar-lo en base a quines espècies volem plantar i permetre l’aireig correcte dels tests. Així que animeu-vos i feu-se’n un, que no cal tenir cap substrat especial!

En canvi, sí cal tenir un poc més de cura si el que volem és substrat per un planter de llavors. Molt prompte, en el Jardí, un grup d’alumnes podrà realitzar el curs Tens llavors? Tens un hort, a què encara podeu matricular-vos. Uns substrat típic per a planter està format per arena, torba i perlita a parts iguals i la temperatura del substrat ha d’estar entre els 22ºC i els 24ºC. A més, és molt important que la mescla estiga neta de branquetes o pedres que puguen variar la capacitat d’airejar-se. Si voleu saber més sobre com fer un planter feu clic ací.

 

ImageProxy

Des del Jardí Botànic volem que t’inicies en el món de la jardineria i t’ho posem fàcil perquè fa ben poc obrirem la matrícula a tots els nostres cursos que pots consultar en la web del jardí o fent clic a continuació: Iniciació a la jardineria, Gastrobotànica, Taller continu de determinació de plantes i algún més. Us recomanem la lectura del l’article que Vïctor Benlloch, professor del curs de gastrobotànica, ha publicat en Espores.

Així com també t’animem a fer un passeig pel Jardí. La calor s’acaba i prompte començaran els canvis, si vols poder-los apreciar, quina forma millor que veure l’abans i el després? Vine i trepitja el nostre sòl baix el sol de l’estiu.

 

Imatge de capcera de FlickR

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend