Jardineria

7 abr. 2013

Abril al teu jardí

Sabem que ha arribat la primavera i que algunes de les nostres plantes es mostren més belles que mai, com els narcissos, jacints o tulipes, però també segueixen els canvis de temperatura que poden afectar-les. En aquest mes, activitats com la cura de les roses o els tractaments amb plaguicides cobren especial importància.

Hem de saber que és l’últim mes per a plantar bulbs i rizomes, en cas que estiguen germinats, i tests, podar, condicionar la gespa i eliminar les males herbes que ja floreixen. És moment dels bulbs de floració estiuenca, des de mitjan març fins a finals de maig, i es planten escalonadament, cada setmana o cada 15 dies. Per exemple la dàlia, gladiol, hemerocalis, assutzena, iris, etc, i cal saber que la profunditat de plantació és dues vegades la grandària del bulb.

 

JARDINABRIL7

A més, ens posarem a sembrar aquilègia, didalera, Euphorbia marginata, gazania, liatris, limònium, nemesia, reina margarita, tagetes, botgeta, cosmos, phlox i zinnia. I també petúnies, calèndules, clavells, anthirrinum, gypsophila, godeties, liles, forsytias i spireas. Quant a la nostra cuina, aprofitarem per a sembrar alfàbrega, albergínia, pebrots, bledes, alls, carabasses, coliflor, espinacs, fenoll, melons, creïlles, carlotes, groseller, endívies, enciams i tomaques.

A més, entre les nostres activitats principals han d’estar:

Reg
S’ha de regar depenent de la importància de les pluges, i amb major abundància els ametlers, vinyes i parres. La dosi depèn de la quantitat de pluja caiguda, doncs pot haver arrossegat una gran part dels principis dels fertilitzants solubles. A poc a poc anirem augmentant la freqüència de reg.

 

JARDINABRIL5

Podem comprovar el bon funcionament dels sistemes de reg i drenatge, i hem d’acordar-nos de regar les plantes de nit. Si reguem de dia al voltant del 30% de l’aigua s’evapora abans de ser absorbida per les arrels.

Abonament
Cal començar a abonar els massissos, els arbustos i els arbres amb fertilitzants. En aquest moment convé subministrar abonaments complexos, fins i tot amb efectes ràpids.

Sòl
La terra de massissos i parterres necessita una entrecava i una aportació de matèria orgànica que millore la textura i incremente els nutrients del sòl. També és important eliminar les males herbes abans que donen llavors, però cura amb les espècies vivaces si no estan senyalitzades, podem eliminar-les per confondre-les amb males herbes. Finalment, cal llaurar el terreny trencant l’escorça superficial.

 

JARDINABRIL2

Tractaments
Cal abonar i cuidar les roses, eliminant les males herbes i els brots que estiguen per sota de l’empelt. També s’eliminen els botons florals dels rosers recentment plantats, i es tallen les roses segons es vagen assecant perquè no consumisquen recursos de la planta.

Les roses s’abonaran amb un fertilitzant específic, s’aplicaran regularment els productes contra criptògames (fongs com Oidio, Míldiu, Roya o Taca negra) i insectes. A més es defensaran els brots tendres de les roses que són atacats pels pugons.

 

JARDINABRIL3

També a l’abril s’han de cuidar i acolorir les hortènsies afegint al reg sulfat de ferro diluït en aigua. I és que és moment per a detectar i atacar les plagues i malalties en les seues primeres fases, abans que facen un dany difícil de reparar, sobretot en espècies que van ser atacades en anys anteriors. Atenció a la cotxinilla i al pugó.

Poda
Ara es realitza poda de formació en arbres i arbustos joves. Arbres i arbustos de flor hivernal i primaveral que hagen conclòs la seua floració: forsythia, azalea, wisteria. Podem podar les plantes amb parts velles o que no siguen estètiques, i despuntar les plantes com el ficus, el poto o l’heura aprofitant les retallades per a fer esqueixos.

 

Floració i recol·lecció

Abril és època perquè florisquen els arbres i arbustos de flor primaveral, vivaces i anuals de flor. Pomeres i pereres, presseguers, nectarines, pruneres i albercoquers, també vinyes i parral, i cítrics de mitja temporada.

JARDINABRIL8

Cercis siliquastrum, l’arbre de l’amor


També destaquen les bulboses que floreixen a la primavera, com els narcissos, els jacints o les tulipes. Acabada la seua floració, cal evitar que fructifiquen, per a açò cal retallar bé a baix els escaps florals i deixar les fulles fins que s’assequen perquè engreixe el bulb. Aprofitarem també per a recol·lectar pèsols, bajoques, taronges i llimons.

Hivernacles i plantes d’interior
En els hivernacles cal anar amb compte amb les pujades de temperatures al mig dia, ventilar durant molt més temps, i vigilar la humitat ambient, mantenint-la entre el 60/80 %. Quant al reg, regar planta per planta, amb regs abundants, fertilitzats.

Quant a les plantes d’interior, cal airejar abundantment algunes, i unes altres ja poden eixir a l’exterior amb ombra. Així, les traurem a les terrasses i començarem a regar-les i a abonar-les (llevat que les temperatures siguen encara baixes). Hem d’evitar el sol directe fins que s’aclimaten.

Gespes
Quant a la gespa, caldrà escarificar-la abans d’abonar, i és bon moment per a resembrar la gespa o plantar tepes. Cal abonar-ho i cobrir-ho, barrejant l’abonament amb mantell i torba. Quant a la seua retallada, hem de cuidar la seua altura 8/10 cm.

Altres tasques complementàries
Ara hem de practicar esqueixos, acodos, i estaques, doncs les plantes en plena activitat vegetativa poden produir noves arrels. També podem plantar arbres i arbustos de fulla perenne en cepelló o container, i cítrics i coníferes en cepelló, escaiola o containers.

 

JARDINABRIL6

Podem realitzar els canvis de tests de les plantes així conreades, i no plantar els gladiols en el mateix lloc que l’any anterior, no aniran bé. Renovar la part superior de terra en els tests i recipients, canviar-la per terra o substrat nou abonat, en 3/5 cm. Fer el mateix amb els buits conreats en les rocalles. I és moment de preparar les basses impedint que l’aigua es faça bruta.

I acabem amb el refranyer popular: “en abril, cada brossa en cria mil”

Etiquetes
Jardiner del Botànic de la Universitat de València
Send this to a friend