Investigació

13 febr. 2013

Fruit de l’originalitat

Xerrar sol ja no sembla una bogeria tan gran! El museu que fa ben poc va comprar Tetris i Pac-Man, el MoMa de Nova York, ara té a la seua col·lecció una planta que envia tweets, d’altra banda, a la Universitat de València, un grup d’investigació aconsegueix parlar amb bacteris.

No és estrany que un pastor done ordres als seu gos i que aquest les transmeta a les ovelles del ramat, com tampoc és ja un fet extraordinari parlar amb algú que està a l’altra banda del món gràcies a una càmera web, però els límits de la comunicació s’esborren quan les plantes comencen a parlar l’anglès o els bacteris ens recorden que hem de prendre la medecina.

 

tuitera_9jpg

 

Botanicalls

Aquest és l’enginyós nom que els seus creadors van donar a les plantes que tenen un dispositiu electrònic que els permet comunicar-se. No cal res més que una connexió a Internet, un endoll prop del test i un compte de Twitter que identifique el nostre exemplar i amb el qual poder seguir allò que la planta ens escriu.

 

Però no sols a Nova York les plantes parlen, la tendència ja s’ha instal·lat a Barcelona on l’empresa de traducció tècnica Treeloc creà Mister Melville Green, una falguera que parla l’anglès amb la fi d’iniciar una campanya publicitària que donara a conèixer l’objectiu de la seua empresa.

 

Tuitera_1

 

Mister Melville està connectada a sensors que mesuren la temperatura, la llum i la humitat i amb aquests paràmetres uns algoritmes defineixen l’estat de la falguera twittera. Amb un poc de sort i si està d’humor es pot xatejar directament amb ella.

 

Els asturians Román Torre i Pelayo Méndez han programat un segon exemplar anomenat Welovegarden amb la fi que els seus missatges estiguen correlacionats amb el temperament de la planta. La falguera envia tweets alegres si té les seues necessitats cobertes, però si escasseja l’aigua el to de les seues frases esdevé trist. L’objectiu d’aquests dos joves creatius és un jardí de plantes que es comuniquen entre elles. Ni Lewis Carrol ho hagués imaginat!

 

tuitera_9

La falguera té maldecaps pel que fa a la crisi o si apareix grossa a la càmera web 

 

Per a un jardiner potser estiga de més que les seues plantes l’avisen que necessiten aigua, però, i si les plantes que hem de regar no estan tan prop com ens agradaria? Monitorar vegetals que viuen lluny de nosaltres o a llocs de difícil accés permetria l’obtenció de dades amb un cost més baix.

 

Bacteris monologuistes

Per si parlar amb les plantes no fóra suficientment original, un equip d’investigació de la Universitat de València ho pot fer amb bacteris. El projecte Talking Life ha aconseguit, gràcies a les ferramentes de la biologia molecular, crear bacteris recombinants que emeten fluorescència, aquesta llum és convertida pels dispositius electrònics en la veu que respon a preguntes com Tens gana?

 

 tuitera_6

Equip de Talking Life

 

Aquest projecte ja ha trobat una aplicació útil per a les nostres vides. La idea consisteix a introduir un cultiu de bacteris recombinants, és a dir, xerraires, a l’esfera d’un rellotge de mà que en contacte amb la nostra pell detecta la presència de substàncies concretes i transforma aquest estímul en fluorescència, que com ja hem dit, és convertida per un dispositiu electrònic en veu sintètica, de tal manera que el nostre rellotge, hoste de bacteris brillants, diria en veu alta: Hui vostè no s’ha pres la medecina!

 

Viver d’originalitat

La Universitat Politècnica de València ha unificat la biotecnologia i les belles arts en un sol projecte en el qual fa servir bacteris per netejar l’interior de cúpules d’esglésies incendiades sense que la pintura pateixa cap desperfecte, ja que els bacteris s’alimenten selectivament de la sutja i deixen intactes els frescos.

 

TUITERA_4

 

Un altre exemple d’originalitat empresarial valenciana és BugStudio3D que s’encarrega de la digitalització tridimensional d’insectes i altres animals amb la fi d’obtenir models virtuals però quasi reals d’alguns organismes d’interès, una ferramenta que permet l’optimització de les disseccions ja que els organismes escanejats també mostren els òrgans amb tot luxe de detalls.

 

TUITER_4

Sistema musclar digitalitzat per BugStudio3D


Tal vegada, aquestes iniciatives sonaven com un acudit en un primer moment, però no cal res més que trobar a qui pot interessar perquè comencen a ser idees enginyoses. Un exemple més de com la innovació sempre és positiva, sols cal canalitzar-la amb la fi d’eixamplar el binomi ciència-tecnologia incloent-hi la societat.

 

Mai l’originalitat havia estat tan un tret tan comú, la combinació de disciplines és el present: l’art, la informàtica, la traducció, la biotecnologia, qualsevol mescla pot ser tot un èxit empresarial. És el moment de beure d’altres deus, d’amarar-nos, de conrear la nostra inventiva i d’intercanviar idees fins i tot amb les plantes.

Etiquetes
Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.
extern Signatura Espores
Send this to a friend