Investigació

29 set. 2015

Hortalisses submarines

Us presentem les Biosferes, uns hivernacles submarins que conreen verdures i hortalisses en el fons marí de les costes d’Itàlia. Aquest hort ha estat batejat pel seu inventor com Nemo’s Garden i hui us el descrivim amb detall.

Potser ja no recordeu a Veggie, l’hort espacial de què us parlàvem fa uns mesos o les verdures astronautes que Eva Pastor ens va presentar. Hui parlem dels hivernacles submarins que, ja fa 4 anys, estan en funcionament en les costes d’Itàlia.

Una idea estranya
Aquest projecte pertany a l’empresa italiana d’equipament submarí Ocean Reef Group. Però es preguntareu, quina relació té una empresa com aquesta amb el conreu de verdures i hortalisses? Pues bé, el cap de l’empresa, Sergio Gamberini, a més de dedicar-se al submarinisme ja conreava les seues pròpies verdures quan es va adonar la quantitat de plagues que atacaven les plantes. Molts d’aquests organismes plaga arribaven per la terra així que es va interessar per la hidroponia, el conreu sense sòl. Sols va ser qüestió de temps que unificarà la seua feina de submarinista amb el seu passatemps, l’horticultura.

 

vlcsnap-2014-09-23-10h54m38s224

 Interior d’una Biosfera

hort

 Nemo’s Garden el les costes italianes

 

Així van nàixer les biosferes, un mena d’escafandres gegants que contenen tomaqueres, alfàbegues, pèsols… Ací dins la temperatura és de 29º C i la humitat es manté al 90.5%. Posat que les biosferes no es troben a una profunditat superior als 10m, la llum solar arriba perfectament a les plantes.

 

Pel que fa al reg, aquests hivernacles són autosuficients a pesar d’estar envoltats de l’aigua salada de la mar Mediterrània i és que l’enginy i la ciència més bàsica han resolt aquest problema: l’aigua salda continguda en la part baixa de l’hivernacle s’evapora degut a la temperatura de quasi 30 º C de l’interior de la biosfera i ascendeix per les parets de l’hivernacle fins arribar a la part més alta i freda on es condensa i esdevé aigua dolça apta per al reg.

 

Avantatges i inconvenients
Un dels principals avantatges d’aquest tipus de conreu és l’escassa o nul.la interacció que les Bioesferes estableixen amb el medi marí sense causar cap impacte. D’altra banda, el fet que generen la seua aigua de reg tal i com hem explicat més amunt ja és un triomf així com no produir residus. Sergio Gambini veu en el seu projecte una solució sostenible al conreu en països costaners en vies de desenvolupament on les terres són massa àrides. A més, la vida submarina protegeix les plantes dels atacs de les plagues.

 

entrenament compo

Sessió d’aprenentatge del bus-hortolà

 

A pesar de tots aquests avantatges, les Biosferes no es presentem com una mena de panacea i els seus inventors i productors ho saben. Per recollir les verdures i les hortalisses cal tot un equipament que fa impossible la producció autònoma per part del camperol i encareix el producte.

 

En qualsevol cas, aquest és un projecte experimental que treballa amb el mètode científic i tenen un registre estricte de les condicions físico-químiques de cada Biosfera, el tipus de substrat utilitzat, les espècies de conreu i un laboratori duu a terme els estudis adients en col·laboració amb el Centre d’Experimentació Agrícola i Assistència de Savona, ciutat on es desenvolupa aquest projecte gràcies als estudis del qual van concloure que l’afabega submarina és ben semblant a la terrestre. I és que a més d’un hort, cada Biosfera és un laboratori submarí.

 

Des de 2012 que aquestes Biosferes estan en funcionament i va ser en 2014 quan van poder assaborir la primera collita submarina però moltes preguntes estan obertes: són aquestes instal·lacions interessant per als balnearis? O per al turisme ecològic? Podríem utilitzar les instal·lacions també per a altres fins com dessalar aigua de mar? En aquests anys es va observar que molts animals marins espontàniament van començar a habitar el lloc de l’experiment el qual podria funcionar com estació submarina per al seguiment de la fauna o cria de coralls.

 

mini-nemos-garden-design-2.1

Kit a la venda en aquaris: Mini Nemo’s Garden

 

Però no sols les institucions científiques poden aportar dades sobre el conreu submarí. La ciutadania pot adquirir un Mini Nemo’s Graden i protagonitzar el seu propi experiment per compartir després les dades. El kit complet conté la Biosfera, el suport per a les llavors, el substrat i un sistema d’ancoratge i està a la venda en aquaris! Però si no tens aquari i vols participar del projecte pots coll·laborar econòmicament a través de la campanya de micro-mecenatge.

 

Saber més:

https://www.youtube.com/watch?v=<a href="https://www.youtube.com/watch?t=82&v=p–4Ws2kzC4">p–4Ws2kzC4</a>

Etiquetes
Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.
extern Signatura Espores
Send this to a friend